Zobacz pełną wersję : zacinający się obrotomierz
Czy zacinający się obrotomierz może być efektem cofania licznika? Obrotomierz zacina się głównie na wartości ok 3tys, gdy obroty są wyższe to pracuje ok, gdy niższe np przy starcie na zimnym silniku lubi się*tam zawiesić.
Dodam też że cyfry w dużym liczniku km nie są*idealnie równo ułożone i czasami przy kasowaniu małego licznika jest problem - jak by coś się blokowało, kilka prób wciśnięcia przycisku dopiero pomaga.
Na samej desce rozdzielczej nie działa mi też część podświetlenia więc nie wiem czy i tak nie wymienić całości zamiast grzebać przy każdym z elementów.
Ja tam nic nie cofałem i nie próbowałem grzebać, taki egzemplarz mi się trafił :)
ustawianie przebiegu nie ma nic do obrotomierza, ani do licznika przebiegu dziennego. to jest bardzo prosty mechanizm i nie wiem jak mozna by go zepsuc. Skoro nie dziala podswietlenie i zacina sie obrotomierz to zaczałbym od przejrzenia ścieżek na folii z tyłu licznika.
Wykręć licznik i sprawdź czy wskazówka chodzi płynnie. Sama wskazówka jest na igle która jest usytuowana w czymś ala cewka. Jak dojedziesz wskazówką do końca skali powinien być taki minimalny (bardzo ale to bardzo) opor. Analogicznie powinno być jak,wrócisz do 0 to powinna,delikatnie wyhamować i opaść. Jeśli chodzi o samo podświetlenie to żaróweczki po wykręceniu licznika są łatwo osiągalne wiec możesz sprawdzić optycznie czy zarniki nie są popalone albo podpis do 12V albo sprawdzić miernikiem czy jest przejście. Licznik wykręcisz w 10 min z palcem nie powiem gdzie.
Sam mechanizm kasowania licznika dziennego dziala jakby dwu etapowo, na początku idzi lekko a potem musi zwolnic sprężynkę i dlatego jest ciężko. Czasami bębenek od metrów może ni być w poziomie. To zależy od ułożenia w danej chwili 2 zebatek, ale nie powinno być tak za każdym razem.
wiesko1261
05-12-16, 07:02
ustawianie przebiegu nie ma nic do obrotomierza, ani do licznika przebiegu dziennego. to jest bardzo prosty mechanizm i nie wiem jak mozna by go zepsuc. Skoro nie dziala podswietlenie i zacina sie obrotomierz to zaczałbym od przejrzenia ścieżek na folii z tyłu licznika.
można :) i to w bardzo łatwy sposób
jak ktoś grzebał :) nieumiejętnie ,nie ostrożnie obszedł się ze wskazówką , np; przestawiał przebieg (cyferki nie równo w poziomie ) na bank *nasi tu byli * :)
i powodem tego może też zacinać się wskazówka :)
jak jest możliwość , podmień zegary na próbę :)
jak nie będzie poprawy pada czujnik vss