PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze spryskiwaczem na tył Honda Civic VI

zaqui18
28-11-16, 13:54
Witam mam problem ze spryskiwaczem z tyłu, wycieraczka działa ale gdy daje żeby płyn leciał to niestety nic się nie dzieje, czy jest jakiś bezpiecznik i gdzie szukać problemu :) ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

MM63
28-11-16, 14:37
Ajfona masz a prostej rzeczy nie możesz ogarnąć :(

Najpierw sprawdzamy czy działa silniczek, jak nie to albo bezpiecznik, albo najpewniej spalony silniczek.
Jak działa to zapewne zamarzł Ci letni płyn.

bep
29-11-16, 20:57
Miałem ostatnio to samo. Są dwa osobne silniczki, na przód i tył. Tył z racji tego że jest mniej używany - "staje" :) Wypada posprawdzać czy prąd dochodzi w ogóle do silniczka, ale najczęściej staje silnik.
W moim ej9. Skręcasz koła na max w prawo. Odciągasz plastikowe nadkole które jest przy zderzaku. U mnie na zaczepie i rozpiołem jedną spinkę. Tyle wystarczyło żeby sięgnąć ręką do silniczków zbiornika. Silniczek od koła jest od tyłu (pacjent), od zderzaka od przodu. Silnik do zbiornika jest mocowany na wcisk, na gumowej uszczelce - wystarczy rozpiąć przewody i z użyciem siły wyciągnąć. Jeśli masz płyn w zbiorniku podstaw lejek i miske. Teraz renimacja. Patrząc w otwór o większym przekroju będzie widać siliniczek. Zapsikaj go wd40 albo innym odrdzewiaczem. Po chwili rusz czymś silniczek (np śrubokrętem) z wyczuciem. Silniczek powinen chodzić luźno. Skręcasz - działa :) Niektórzy zdjemują nadkola czy zderzaki, ale jak widać - da się to zrobić bez tego.