PDA

Zobacz pełną wersję : nadmierne skraplanie sie wody na szybach

srulig
19-11-16, 15:16
mam problem ze skraplaniem sie wody wewnatrz auta na szybach, rozumiem ze to rzecz naturalna ale na tylnej skrapla sie w olbrzymich ilosciach, czy sa jakies sztandarowe przyczyny az tak mocnego skraplania?

MM63
19-11-16, 15:31
czy sa jakies sztandarowe przyczyny az tak mocnego skraplania?

Nom, duża wilgotność.

Zostawiasz czasem nagrzane auto szczelnie zamknięte?
Nie masz jakichś przecieków we wnętrzu?

mirasek
19-11-16, 17:05
na tylnej skrapla sie w olbrzymich ilosciach

Obadaj wnękę na koło zapasowe, możesz mieć tam basen. W drugiej kolejności podłogę pod wycieraczkami. Jak zauważył MM, w chłodne dni warto czasem przewietrzyć nagrzane auto przed pozostawieniem go, ale to bardziej prewencyjnie.

cineek
19-11-16, 17:22
Kiedy wymieniałeś filtr kabinowy ? Jeśli jest zabrudzony/ stary może być też tego przyczyną. Ogólnie tak jak kolega wyżej przyczyną może być po prostu zbierająca się gdzieś woda, w tym przypadku najprędzej bagażnik.

SmOkE
19-11-16, 17:29
Ja miałem podobny problem i wyszło, że mam basen w miejscu koła zapasowego. No i jak cineek wspomniał sprawdź filtr kabinowy na spokojnie :)

mirrr
19-11-16, 22:58
Witam, jak pozbyliscie sie basenu?
Uszczelnilem zgrzewy pod listwami dachowymi, obkleilem lampy na styku z buda. Nie wiem co moge wiecej zrobic. Nowa uszczelka bagaznika?

dejwid
20-11-16, 17:31
Nowa uszczelka bagaznika?
Dobrze by było...

srulig
20-11-16, 18:07
w miejscu kola suchutko tak samo pod wycieraczkami, przewietrzylem na noc auto troszke i rano nic nie bylo wiec moze ta prewencja wystarczy

pafels
20-11-16, 21:08
Witam, jak pozbyliscie sie basenu?
Uszczelnilem zgrzewy pod listwami dachowymi, obkleilem lampy na styku z buda. Nie wiem co moge wiecej zrobic. Nowa uszczelka bagaznika?

a wiesz już którędy leci woda? może masz nieszczelności przy łączeniu podłogi bagażnika z nadkolami

Bonless
20-11-16, 21:20
Zdejmij boczki bagażnika i zobacz czy w tych zagłębieniach nie zbiera ci się woda. Najlepiej to sprawdzić po obfitym deszczu lub po spłukaniu auta karcherem.

rafik54321
20-11-16, 21:42
A ja sobie poradziłem z tym nieco inaczej.

Bierzesz stają skarpetę, wsypujesz do środka sól kamienną, zawiązujesz/zaszywasz i takie coś sobie kładziesz w aucie :) . Rano nie masz żadnej wilgoci na szybach ;).