Zobacz pełną wersję : nadmierne skraplanie sie wody na szybach
mam problem ze skraplaniem sie wody wewnatrz auta na szybach, rozumiem ze to rzecz naturalna ale na tylnej skrapla sie w olbrzymich ilosciach, czy sa jakies sztandarowe przyczyny az tak mocnego skraplania?
czy sa jakies sztandarowe przyczyny az tak mocnego skraplania?
Nom, duża wilgotność.
Zostawiasz czasem nagrzane auto szczelnie zamknięte?
Nie masz jakichś przecieków we wnętrzu?
na tylnej skrapla sie w olbrzymich ilosciach
Obadaj wnękę na koło zapasowe, możesz mieć tam basen. W drugiej kolejności podłogę pod wycieraczkami. Jak zauważył MM, w chłodne dni warto czasem przewietrzyć nagrzane auto przed pozostawieniem go, ale to bardziej prewencyjnie.
Kiedy wymieniałeś filtr kabinowy ? Jeśli jest zabrudzony/ stary może być też tego przyczyną. Ogólnie tak jak kolega wyżej przyczyną może być po prostu zbierająca się gdzieś woda, w tym przypadku najprędzej bagażnik.
Ja miałem podobny problem i wyszło, że mam basen w miejscu koła zapasowego. No i jak cineek wspomniał sprawdź filtr kabinowy na spokojnie :)
Witam, jak pozbyliscie sie basenu?
Uszczelnilem zgrzewy pod listwami dachowymi, obkleilem lampy na styku z buda. Nie wiem co moge wiecej zrobic. Nowa uszczelka bagaznika?
Nowa uszczelka bagaznika?
Dobrze by było...
w miejscu kola suchutko tak samo pod wycieraczkami, przewietrzylem na noc auto troszke i rano nic nie bylo wiec moze ta prewencja wystarczy
Witam, jak pozbyliscie sie basenu?
Uszczelnilem zgrzewy pod listwami dachowymi, obkleilem lampy na styku z buda. Nie wiem co moge wiecej zrobic. Nowa uszczelka bagaznika?
a wiesz już którędy leci woda? może masz nieszczelności przy łączeniu podłogi bagażnika z nadkolami
Zdejmij boczki bagażnika i zobacz czy w tych zagłębieniach nie zbiera ci się woda. Najlepiej to sprawdzić po obfitym deszczu lub po spłukaniu auta karcherem.
rafik54321
20-11-16, 21:42
A ja sobie poradziłem z tym nieco inaczej.
Bierzesz stają skarpetę, wsypujesz do środka sól kamienną, zawiązujesz/zaszywasz i takie coś sobie kładziesz w aucie :) . Rano nie masz żadnej wilgoci na szybach ;).