PDA

Zobacz pełną wersję : Czujnik położenia przepustnicy - za wysokie napięcie na WOT



Jawoks
16-11-16, 21:14
Komp p28, przepustnica od h22. Problem jest taki, że na max otwartej przepustnicy mam napięcie między pinami D11 a D22 4,76V - jest za wysokie i komp pokazuje 106% otwarcia przepustnicy i głupieje. Na zamkniętej przepustnicy napięcie wynosi 0,48V - czyli ok. Napięcie między D20 a D22 to równo 5V czyli też ok.
Podpiąłem na krótko inną przepustnicę z tps i jest to samo. Da się to jakoś wyregulować czy coś innego?

ma1ster
16-11-16, 21:37
Trzeba ograniczyć max otwarcie mechanicznie, tak aby nie przekraczało 100% dopuszczalnego napięcia.
Co to znaczy, że sterownik głupieje?

Jawoks
16-11-16, 21:50
Nie za bardzo jak mam to ograniczyć - motylek opiera się o "obudowę" przepustnicy. A jeśli ograniczyłbym (np, dospawując jakąś podkładkę) to przepustnica nie otworzy mi się w 100%. Regulacja jest tylko zamknięcia przepustnicy.
Człowiek który stroi mi auto mówi, że sterownik nie ogarnia tych 106% otwarcia.

ma1ster
17-11-16, 17:50
Człowiek który stroi mi auto mówi, że sterownik nie ogarnia tych 106% otwarcia.
Może tak byś, ale jak dla mnie powinien być wpis, jeśli jest powyżej 100%, to do obliczeń użyj maksymalnie 100%.



A jeśli ograniczyłbym (np, dospawując jakąś podkładkę) to przepustnica nie otworzy mi się w 100%.

Nie otworzy się w 100%, ale przepływ będzie maksymalny już przy ok 95%, więc nie wpłynie to na zmianę przepływu powietrza.

Jawoks
26-11-16, 23:32
Sam sobie odpowiem. Przepustnica która seryjnie współpracuje z kompem p28 ma mniejszy zakres pracy, jej zamknięcie jest pod sporym kątem, nie otwiera się też na maxa - w przeciwieństwie do takiej h22 lub innych (accord, prelude). TPSy są jednak takie same, stąd za duże napięcie na innej przepustnicy.
Problem rozwiązałem w prosty sposób - dołożyłem rezystor 330ohm przed pinem d20 w ecu. Dzięki czemu da się tak ustawić, aby było 0,48V na zamkniętej i 4,50V na max otwartej. Komp jest zadowolony, silnik idzie już jak trzeba przy WOT :)

wtomasz
03-12-16, 08:52
Soko masz P28 to możesz wyregulować w nim (ustawić) napięcie przy zamkniętej przepustnicy i przy otwartej. Oczywiście jeśli masz przerobionego P28 z kością i wgraną mapą pod siebie (a podejrzewam, że masz). Tam we właściwościach TPS-a jest V-min i V-max i się go zaadaptuje i wszystko będziesz miał OK. Ale pomysł z rezystorem dobry :) tyle że jak zmienisz przepustnicę to będzie trzeba znowu kombinować.

Jawoks
06-12-16, 16:01
Soko masz P28 to możesz wyregulować w nim (ustawić) napięcie przy zamkniętej przepustnicy i przy otwartej. Oczywiście jeśli masz przerobionego P28 z kością i wgraną mapą pod siebie (a podejrzewam, że masz). Tam we właściwościach TPS-a jest V-min i V-max i się go zaadaptuje i wszystko będziesz miał OK. Ale pomysł z rezystorem dobry :) tyle że jak zmienisz przepustnicę to będzie trzeba znowu kombinować.

Tak, ale niestety moja mapa nie obsługuje regulacji TPSa w Crome. Przepustnicy już większej nie mam co wrzucać :)