Zobacz pełną wersję : Izolacja akustyczna silnika
Chcialbym troche wyciszyc halas z silnika doa zwiekszenia konfortu jazdy, czego najlepiej do tego uzyc, jakies maty czy cos? I jak to wykonac?
Materiały znajdziesz tutaj: bitmat.pl
Co do samej pracy, to tak w skrócie, bo lecę:
- wyciszenie grodzi silnika (związane ze zdejmowaniem deski)
- wyciszenie podłogi i tunelu środkowego (wydech) znajdziesz w necie, u mnie wyglądało to tak: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?236434-MB2-D14Z4-quot-Dziadkow%F3z-quot-by-Radzyn/page73
- możesz pomyśleć o wyciszeniu drzwi
W mniejszym stopniu wygluszenie maski, jeśli nie ma. Niektórzy mówią ze jest różnica.
No i przede wszystkim cichy i szczelny wydech.
Jeżeli masz zimny dolot powietrza albo stożek to też lepiej wrócić do seryjnej puszki filtra powietrza będzie duża różnica. Moim zdaniem jeżeli chodzi o hasały z zewnątrz to najbardziej opony czyli najlepiej wygłuszyć nadkola no i drzwi. Silnika tak bardzo nie słychać przecież to nie diesel (chyba, że masz diesla to sorry), ja w swojej Hondzie jak czasem stoję np. na światłach to się zastanawiam czy w ogóle silnik pracuje tak cicho chodzi i dużo osób z którymi jeżdżę też to zauważyło.
Dobrym sposobem jest też dać trochę głośniej radio :D
bartek_levis
17-11-16, 09:53
W mniejszym stopniu wygluszenie maski, jeśli nie ma. Niektórzy mówią ze jest różnica.
No i przede wszystkim cichy i szczelny wydech.
fabryczne wygłuszenie nic nie zmienia montowałem niedawno bo nie miałem jest tak samo zero różnicy...
fabryczne wygłuszenie nic nie zmienia montowałem niedawno bo nie miałem jest tak samo zero różnicy...
Też tak myślę, ale niektórzy wspominają że jak je myszy wyniosły to jest głośniej.
Też tak myślę, ale niektórzy wspominają że jak je myszy wyniosły to jest głośniej.
Też montowałem fabryczne wyciszenie maski niecałe dwa miesiące temu.
Różnica jest taka że zewnątrz pojazdu delikatnie ciszej słychać jak STORZEK drze mordę :p chyba mam też wrażenie że na zewnątrz odrobinę ciszej słychać silnik na wolnych obrotach.
To nie tylko moja opinia ale również mojego kolegi który posiada 5D, w kabinie również jak wy nie zauważyłem żadnej różnicy.
Daje czy też nie, po coś to jednak montowali, chyba głównie dlatego by po podniesieniu maski nie było aż tak dużej biedy :D
bartek_levis
17-11-16, 15:03
może rekompensowali braku plastikowej osłony na silniku jak inne marki
może rekompensowali braku plastikowej osłony na silniku jak inne marki
Jak można było zakrywać takie ładne napisy na pokrywie zaworów jak np. VTEC HONDA :p w tamtych czasach to było coś :D a nie jak teraz, napis ECO-TEC na plastikowej osłonce wykonanej z butelek :D
bartek_levis
18-11-16, 11:02
którą łatwo połamać a nowa kosztuje krocie, nawet do opla...
którą łatwo połamać a nowa kosztuje krocie, nawet do opla...
masz rację, znam to :) osłony od TDi przymocowane na trytki :) z tego co pamiętam to tam w TDi coś one dają, ogranicza to co nieco klekot silnika :D
Do autora tematu; może to nie związane z akustyką silnika, ale polecam szczerze od siebie wyciszenie sufitu, ono naprawdę wiele daje :)
nie chce tu nic reklamować ale wejdź na allegro albo hondmar marki
nie chce tu nic reklamować ale wejdź na allegro albo hondmar marki
E, chyba możesz. Albo napisz co masz na myśli (wygłuszenie maski, inne)
Tym bardziej że nie wiem co takiego mają w Markach, nie handlują częściami do naszych modeli (chyba że coś im się zaplątało)
Tym bardziej że nie wiem co takiego mają w Markach, nie handlują częściami do naszych modeli (chyba że coś im się zaplątało)
A to różnie kolego piasty,lusterka,alternatory i części blacharskie
ale wejdź tez na allegro i wpisz hondmar
sam kiedyś kupowałem tam zawieszenie dla siebie
tylko musisz patrzeć co tam mają bo różne rzeczy wystawiają na allegro kiedyś było dużo części do tych Civiców
albo ewentualnie na allegro wpisz honda trójmiasto
A to różnie kolego piasty,lusterka,alternatory i części blacharskie
ale wejdź tez na allegro i wpisz hondmar
sam kiedyś kupowałem tam zawieszenie dla siebie
tylko musisz patrzeć co tam mają bo różne rzeczy wystawiają na allegro kiedyś było dużo części do tych Civiców
albo ewentualnie na allegro wpisz honda trójmiasto
Wiesz, mam do nich rzut beretem, swojego civica od 2 lat i parę razy tam byłem (kupowałem graty do VII gena)- nie mieli ani jednej części do naszego modelu.
Sprowadzają angliki od VII gena w górę.
Wchodzę na Hondmar - Allegro:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=hondmar&bmatch=base-relevance-floki-5-uni-1-1-1025&p=2
Co tu jest do 5d/Aero? (pomijam, że mogę nie wiedzieć, że pasuje np. linka ręcznego z VII gena albo jakiś przekaźnik pompy z Accorda)
Wiesz, mam do nich rzut beretem, swojego civica od 2 lat i parę razy tam byłem (kupowałem graty do VII gena)- nie mieli ani jednej części do naszego modelu.
Sprowadzają angliki od VII gena w górę.
Wchodzę na Hondmar - Allegro:
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=hondmar&bmatch=base-relevance-floki-5-uni-1-1-1025&p=2
Co tu jest do 5d/Aero? (pomijam, że mogę nie wiedzieć, że pasuje np. linka ręcznego z VII gena albo jakiś przekaźnik pompy z Accorda)
To widocznie pozmieniało się w tym hondmarze byłem tam 3 lub 4 lata temu części było pełno do vi gena ale coz trudno.
Forumowicz leigimas posiada części do VI gena dostałem od niego wiadomość.
To widocznie pozmieniało się w tym hondmarze byłem tam 3 lub 4 lata temu części było pełno do vi gena ale coz trudno.
Forumowicz leigimas posiada części do VI gena dostałem od niego wiadomość.
Widocznie.
Leigimas i jeszcze kilka innych osób ;)
Ale to ma pośredni związek z tematem, bo wygłuszenie maski (jeśli o to chodzi) można znaleźć na forum, na allegro, na olx...