Zobacz pełną wersję : Terkotanie przy skręcaniu i dodawaniu gazu przy niskich prędościach
Cześć,
Forum przejrzałem i znalazłem wątek podobny jednak jest on martwy. Zaczynam więc nowy.
mam problem jak w temacie, a objawia się on wtedy:
Jade z prędkoscią 15-20kmh prosto
wchodze w rondo (lub inny ostry łuk którego przy 40kmh już pokanac by się nie dało więc wchodzę na dużym skręcie kół ale nie na maksymalnym)
dodaję gazu (nie do oporu - tak żeby z 30kmh osiągnąć)
tr tr tr tr tr tr tr coraz szybciej w zależności od nabierania prędkości.
Odpuszczam gaz jednak koła mam nadal skręcone terkotanie ustaje.
Dodaję gazu przy skręconych kołach i znowu to samo
Zauważyłem że przy niższych temperaturach jest to bardziej słyszalne.
Przy ruszaniu na maks skręcie z postoju brak objawów, przy jeździe na wprost brak objawów. Przy jeździe przez wertepy na wprost brak objawów. 2 mechaników mówi - jeździj. Tylko ja nie chce urwać koła. Sworznie, drążki, końcwki, gumy, wszystko ok.
Ktoś coś?
Przegub półosi
Najprawdopodobniej zewnętrzny.
Wsadz kogoś do samochodu niech powoli ruszy na skręconych kołach - powinno dać się to usłyszeć jak będziesz stał koło samochodu i w ten sposób zlokalizować stronę.
no wlasnie nic nie ma przy ruszaniu.
Z Ciekswosci zapytam jaki masz przebieg?
Najprawdopodobniej zewnętrzny.
masz typowe objawy właśnie tej usterki, mały test; przy skręcaniu w prawo terkota lewy i na odwrót, tak się to sprawdza, jeśli na obu zakrętach występuje to zjawisko to masz kolego do wymiany oba przeguby zewnętrzne.
Oczywiście wszystko trzeba zdiagnozować i potwierdzić tę wersję. Dopiero potem wymieniać fanty.
przegieg 152000. Jak skręcam w prawo i w lewo to słyszę to z lewej strony. możliwe że dlatego że siedzę zawsze jako kierowca. Czasami mam wrażenie że to dobiega z tyłu. masakra. Rat4 - jak to diagnozować? Po zdjęciu gum przegubów coś widać?
Czytałem że podobne objawy dają zużyte łożyska kolumny mcphersona. Ktoś miał z tym styczność? Wie jak to się objawia z życia?
Mam dokładnie ten sam objaw, terkocze tylko jak jest zimno na dworze. Problem wystepuje tylko na pierwszych dwoch zakrętach. W ASO swego czasu stwierdzili ze to osłony tarcz hamulcowych powodują ten problem i je trochę poodginali, na długo nie pomogło.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Rok temu miałem podobnie: mała prędkość, mocny skręt i gaz. Stukanie, zależne od prędkości. U mnie przegub zewnętrzny. Oryginalny w ASO ok 1500 plus wymiana. Ja założyłem zamiennik, ok. 400 (razem z wymianą). Jest OK. I tutaj uwaga: pytałem w ASO o to jak często te przeguby padają? Rzadko a nawet bardzo rzadko. To nawet nie zależy od przebiegu. Zależy natomiast bardzo od stylu jazdy: przy starcie kierownica mocno w prawo lub w lewo potem mocny gaz i przegubem cieszymy się krótko. Reasumując - to prawdopodobnie przegub.
Jakiś czas temu miałem terkotanie i myślałem, że to przeguby, ale okazało się, że poszły mi łożyska w skrzyni
Jakiś czas temu miałem terkotanie i myślałem, że to przeguby, ale okazało się, że poszły mi łożyska w skrzyni
Ale to "terktowanie" było słyszalne tylko przy skręcie czy kiedy?
Czy wymieniałeś olej w skrzyni zgodnie z zaleceniami?
Coś nowego w temacie? Mam tak samo przy skrętach (obojętnie, w którą stronę) z tym, że u mnie tylko jak jest zimny!
Ja osobiscie jeżdżę dalej z tym terkotaniem. jakoś w styczniu podjade do mechanika zeby jeszcze raz obczaił co i jak. Dam znać.
To jest jakiś wirus,jak się ociepli to przestanie.Nie żartuję :) Miałem tak samo w poprzednią zimę i mam teraz ,czasami jak ,,na zimno'' mocniej docisnę przy ruszaniu na lekko skręconych kołach to jest krótkie terkotanie, u mnie z lewej strony. I na pewno nie jest to przegub ,bo dziesiątki razy miałem do czynienia z padniętymi przegubami u ,,klientów'' i to całkiem co innego. Ja podejrzewam ,, górę'' Mac'persona , bo u mnie wydaję już różne dźwięki łożysko kolumny.
Jakby co to temat rozwiązany. Przeguby zewnętrzne lewy i prawy były do wymiany. Wymiana dokonana rok temu i problem załatwiony.