Zobacz pełną wersję : Zamiana silnika na lepszy
Mam silnik d16b2, jezdzi nie najgorzej ale jest juz zuzyty, chcialbym wstawic jakis w lepszym stanie i mocniejszy, pytanie moje to: jaki bylby najlepszy wybor aby silnik mial wieksza moc i jednoczesnie byl w miare kompatybilny, i co bym musial jeszvze zmieniac oprocz samego slupka aby wszystko gralo, no i jakies oszacowane koszta tez by sie przydaly
rafik54321
08-11-16, 20:58
Mam silnik d16b2, jezdzi nie najgorzej ale jest juz zuzyty, chcialbym wstawic jakis w lepszym stanie i mocniejszy, pytanie moje to: jaki bylby najlepszy wybor aby silnik mial wieksza moc i jednoczesnie byl w miare kompatybilny, i co bym musial jeszvze zmieniac oprocz samego slupka aby wszystko gralo, no i jakies oszacowane koszta tez by sie przydaly
Mocniejsze od serii D16 były w civicu gen VI już chyba tylko z serii B18. Ale to już wymaga wymiany całego zawieszenia z tego co wiem, skrzynię biegów, komputer, pompę wspomagania, w zasadzie wszystko :P.
nie koniecznie d16b2 to takie niewiadomo co mocy ma tyle co d15 econo, ale osiągi ma pewnie nie znacznie lepsze o ile nie gorsze a przy tym więcej pali, jesli chcesz cos mocniejszego to szukaj d16 z vteckiem, wiem ze w angielskach byly w przedliftsch d16y8 ale często slysze że padala tam panewka, z kolei w polifcie byly d16w4 ale juz na innej wiazce, nie pamietam co siedzialo w 3d z vteckiem ale cos napewno sie znajdzie
Mam D16W4 z całą wiązką przerobiona z D16B2 do sprzedania :) 126KM i daje rade :)
wiem ze w angielskach byly w przedliftsch d16y8 ale często slysze że padala tam panewka
W przedliftach było Y2.
Y8 to del sole i chyba 6g coupe.
A silniki d16 z vteciem to jakie by najlepiej pasowaly do pierwotnego zeby zmienic jak najmniej innych elementow
Ty nie kombinuj tylko się dogadaj z lookatym czym prędzej.
Najlepiej slupek z kolektorami i aparatem bys musial zmienic do tego kompa i gotowe ale jesli masz pod nosem nie szukaj z niewiadomgo zrodla bo to sie najpewniej skończyć remontem