Zobacz pełną wersję : Olej HONDA CIVIC 2004r VII 174 tys KM
Witam kilka dni temu kopiłem sobie honde z niemiec i chce wymienic olej ale zastanawiam sie jaki najlepiej, ktos doradzi ??
HONDA CIVIC VII Hatchback 1.4 2004r 174 tys km. Jeszcze spytam sie o filtr oleju taki zamiennik z BOSH bedzie ok ??
Filtr najtańszy żadna różnica. Olej taki jak jest norlalnie lany
Filtr będzie ok.
Co do oleju to wszystko zależy od zasobności Twojego portfela. Myślę że nie powinno być problemów jeśli nalejesz 5w40. Wiesz jaka gęstość była wcześniej lana?
ile taki zamiennik kosztuje? OEM a01 to koszt 40 zł a a02 kupisz za trzy dychy. po co się bawić w zamienniki
Filtr najtańszy żadna różnica. Olej taki jak jest norlalnie lany
Też tak myślałem co tam filtr to filtr ale znalazłem kiedyś w necie test filtrów oleju i paliwa typowych wkrecanych jak ktoś kiedyś rozcinał to wie że jest tam zwinieta rolka materiału. Okazuje się że te tanie filtry mają o wiele mniej materiału w środku. Bosch będzie dobry a olej chyba zalecany 5w30. Ale ja lał bym 5W40 pod warunkiem że wcześniej był regularnie serwisowany na oleju syntetycznym. Jak nie ma żadnej pewności to najlepiej połówkę 10W40 optymalny wybór nie wypłuczesz nagaru i dla silnika bezpiecznie.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Słabo się czyta te bujdy o rozszczelnianiu silników. To nie duży Fiat że olej robiony z cracowania ropy (niby syntetyk bo tak sobie producent napisał) coś zepsuje. Jak będzie spalał 5w40 w dużych ilościach to żadna zmiana na 10w i nawet 15w mu nie pomorze. Silnik ma usterkę mechaniczną która można stwierdzić po rozebraniu. Różnica w parametrach zimowych (czyli przed literką "w") nie wpływa na gęstość oleju tylko na łatwość jego pompowalności w niskich trmperaturach
Witam .moja honda jest z 2005r.i ma w tej chwili przejechane 187tys.od 3-ech lat do silnika używam mothull 8100x-ces 5w40 i jestem bardzo zadowolony,filtr oleju kupuję zamiennik i nie mam żadnych problemów z niekontrolowanym spalaniem
Czyli podsumowywujac kupuje filter BOSHA i 4L 5w40 lub 10w40 ??
10w bym nie lał zwłaszcza ze mroźna zima idzie