PDA

Zobacz pełną wersję : Problem przy odpalaniu

Rugi
04-11-16, 19:58
Witam mam problem przy odpalaniu honda civic 1,6 sr mb1 a mianowicie podczas przekrecania kluczyka słychac cos w stylu ,,trrrr,, nie wiem czy to zacinajacy sie bendix ale dodam ze mialem juz tak wczesniej jak radio gralo okolo 40 min bez wlaczonego silnika pozniej sie tak dzialo gdy odpalilem auto na zapych i silnik pochodzil okolo 3-4 min nie bylo juz problemu z odpaleniem mogłem gasic i odpalac silnik non stop a problem nie wracał dzisiaj problem sie nasilił po przekreceniu było słychac ten dzwiek auto zamkneło i otworzyło sie i nie chciał odpalic po odpaleniu na pycha silnik pochodzil z 15 min pozniej probowałem odpalac udalo sie 3 razy a po kilku minutach problem wrocil a po kazdej probie aku dosyc szybko słabło.Jezeli ktos mial podobny problem prosze o pomoc.Dodam ze dzwiek dochodzi z okolicy rozrusznika ,pomiar miernikiem z aku to 12,59 V no i auto mialo cos grzebane przy immo bo to moze tez miec cos wspolnego.

rafik54321
04-11-16, 23:03
Sprawdź sobie na początek wszystkie styki przewodów. To taka podstawa, a drugie co, mogą się kończyć szczotki w rozruszniku.

Rugi
05-11-16, 09:05
Ok biore sie za sprawdzanie wszystkich przewodow ktore moga miec cos wspolnego

dejwid
06-11-16, 23:03
jeżeli podczas próby odpalenia dochodzą dziwne dźwięki z okolic rozrusznika to chyba logiczne, że rozrusznik wymaga regeneracji (ja ostatnio za pełną regenerację z demontażem i montażem płaciłem 350 zł)
sprawdź jeszcze aku bez odpalania rano miernikiem powinien mieć w okolicach 12,5v po odpaleniu 13,8-14,4v - jeżeli jest w tym przedziale to ładowanie z alternatora masz ok. jeżeli nie to alternator do regeneracji - ja ostatnio płaciłem 400 zł z demontażem i montażem. Wiadomo, że jak odpalasz i gasisz auto od razu kilka razy pod rząd to aku słabnie bo najwięcej prądu "ucieka" właśnie podczas odpalania i dopiero w czasie pracy silnika alternator ładuje akumulator tak żebyś mógł znowu odpalić bez problemów.

Bartko
07-11-16, 08:37
Rozrusznik do regeneracji.
Akumulator do wymiany.