Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy sie opłaca ?

leonGar
03-11-05, 19:37
Witam
Mam pytanie , moze nie powinno byc zadane w tym dziale, ale to dlatego ze związane to jest nijako z obsługą serwisową samochodu. Nie długo jade wymienic tłumik srodkowy poniewaz juz furczy, przy czym znajomy powiedział mi, zebym od razu wyciął katalizator, ponieważ z racji przebiegu juz nie działa ( 160 tys ), a tym samym bedzie lepiej jezdził ( moc ,osiągi ect ). W związku z tym mam pytanie, czy mozna to zrobic i czy nie pogorszy sie kultura pracy silnika , bo na osiągi civica 98 i 1,4 i tak wielkie nie licze
dziekuje i
pozdr

Matey
03-11-05, 19:40
Nie wydaje mnie sie... Uzyj opcji szukaj... Bylo o tym mnostwo...

havok
03-11-05, 20:26
Ja mam dziś dobry dzień ;)

Taniej Ci wyjdzie wycięcie i wstawienie rurki niż kupno nowego katalizatora. Bezpieczniej dla Ciebie na przeglądzie będzie mić na tej rurce atrapę kata (może nie będą robić analizy spalin). Poprawa osiągów jest dyskusyjna w stosunku do sprawnego kata, natomiast istotnie korzystniejsza ze względu na zapchanego/wypalonego kata, którego prawdopodobnie masz obecnie.

tomi
03-11-05, 21:27
160 tys km wcale nie oznacza ze katalizator to smiec przejezdzaja po 250 tysiecy, owszem nie spelniaja swojej funkcji tak jak na poczatku ale poki nie jest zapchany to nie widze potrzeby ingerencji , podjedz do staci diagnostycznej niech ci podepna pod analizator i bedziesz wiedzial czy kat daje jeszcze rade

Dominik_bb
04-11-05, 10:31
Najprosciej jest odkrecić kata (WYDŁUBAC WKŁAD )przy uzyciu młotka i przecinaka i włozyc go z powrotem ( samą puszke) :!: :!: a nie bawic sie w jakies wspawanie rurki czy cos podobnego, i na przegladzie nie bedzie problemów ze go nie masz tylko zawsze mozes powiedziec ze jest juz zurzyty czy cos podobnego ;)

havok
04-11-05, 13:29
Dominik, zapomniałeś o zjawisku rezonacji fal. Przy katowydmuszce zaburzasz nieco przepływ spalin. Ja mam takie właśnie coś i co jakiś czas czuję (i słyszę) wadę tego rozwiązania. Wydłubać - tak, ale i w środek wstawić prostą rurkę.

Dominik_bb
04-11-05, 23:31
No tak ten dzwiek to normalne zjawisko jak jest tylko pusta puszka po kacie