Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Swap d14a3 na d16y3.

piotrek123
31-10-16, 17:12
Witam. Mam pytanko co jest potrzebne do zeswapowania d16y3 w miejsce d14a3. To może inaczej co na ten moment posiadam. Kolektor dolotowy, aparat zapłonowy, komputer p06 z d15b7. Wiązka z d14 ew z d16y3 z tym że wiązka z MB chyba jest za krótka. A może kupić po prostu wiązkę z d15b7. Następne sprawy co z wiązką kabinową i sondą podpasują z d14 czy trzeba zmieniać ? I najważniejsze jak ze sprzęgłem ? podpasuje z d14 czy trzeba kupić nowe ?

wiesko1261
31-10-16, 21:05
przerób swoją wiązkę , lub daj do przerobienia i po problemie (EJ 9) :) zależy w jakiej budzie
kompa też trzeba przerobić i mapy pod d16y3
sprzęgło, jak chcesz ,możesz swoje z zamachem przełożyć

romekex
31-10-16, 22:02
wiazka d15b7 i d16y3 jest taka sama do kompa od b7 potrzeba ci epromu z mapa na tym z b7 bedzie lipa bo testowalem takie cos chodzi ale gorzej niz samo ori b7
wiazka do przerobki albo ogarniesz samemu albo komus zlec zalezy od ciebie gotowej raczej nie kupisz
sprzeglo z d14 za duzo nie uciagnie bedzie ci psuc nerwy ;) wiem po sobie
najprosciej po mojemu
odpalic ten silnik na wiazce z d16y7 (pasuje w bude ej9 bez przerabiania ) no i dalej pole manewru albo komp od y7 i juz masz d16 ecu:) albo przejsciowka za okolo 150zl i zapinasz wtedy kompa od B7 z mapa y3 bez rzezby w kablach ;)
z tym ze jesli komp b7 lub Y3 to wtryski te od y3 i krokowy na 2 piny czyli ssacy zostaje
jesli komp y7 wtryski 190cc i krokowy 3 pinowy ( czyli montujesz wtryski i krokowy z przepustnica z d14)
no i musisz wtedy po kolorach ogarnac sobie kostke od apratu z y3 do y7 pasuje ale sama kostka jest ciut inna kabli i kolory take same
sprzeglo 210mm tylko nie kupuj valeo ani nkk jesli lubisz dac ognia :) bo sie nie nacieszysz jak chcesz taniej to lepej poszukaj uzywki w dobrym stanie z 7 gena pasuja i mozna cos w miare dobrego jeszcze znalesc za symboliczna 100zl

a i jak bedziesz przekladal ssacy to zwroc uwage jak paliwo wplywa do listwy sa inne koncowki wezykow
popatrz na oba wejscia do listwy wtryskow w jednym paliwo wchodzi w nakretke i wplywa do srodka w drugi sa dwie dziurki z boku a nakretka pelna jak zalozysz wezyk z d14a3 do listwy d16y3 moze byc problem z doplywem paliwa .
pamietam ze zeby to zgrac to w listwie z y3 wiercilem dziurke z boku tej srubki mocujacej przewod

piotrek123
01-11-16, 01:01
wiazka d15b7 i d16y3 jest taka sama do kompa od b7 potrzeba ci epromu z mapa na tym z b7 bedzie lipa bo testowalem takie cos chodzi ale gorzej niz samo ori b7
wiazka do przerobki albo ogarniesz samemu albo komus zlec zalezy od ciebie gotowej raczej nie kupisz
najprosciej po mojemu
odpalic ten silnik na wiazce z d16y7 (pasuje w bude ej9 bez przerabiania ) no i dalej pole manewru albo komp od y7 i juz masz d16 ecu:) albo przejsciowka za okolo 150zl i zapinasz wtedy kompa od B7 z mapa y3 bez rzezby w kablach ;)
z tym ze jesli komp b7 lub Y3 to wtryski te od y3 i krokowy na 2 piny czyli ssacy zostaje
jesli komp y7 wtryski 190cc i krokowy 3 pinowy ( czyli montujesz wtryski i krokowy z przepustnica z d14)
no i musisz wtedy po kolorach ogarnac sobie kostke od apratu z y3 do y7 pasuje ale sama kostka jest ciut inna kabli i kolory take same
sprzeglo 210mm tylko nie kupuj valeo ani nkk jesli lubisz dac ognia :) bo sie nie nacieszysz jak chcesz taniej to lepej poszukaj uzywki w dobrym stanie z 7 gena pasuja i mozna cos w miare dobrego jeszcze znalesc za symboliczna 100zl

a i jak bedziesz przekladal ssacy to zwroc uwage jak paliwo wplywa do listwy sa inne koncowki wezykow
popatrz na oba wejscia do listwy wtryskow w jednym paliwo wchodzi w nakretke i wplywa do srodka w drugi sa dwie dziurki z boku a nakretka pelna jak zalozysz wezyk z d14a3 do listwy d16y3 moze byc problem z doplywem paliwa .
pamietam ze zeby to zgrac to w listwie z y3 wiercilem dziurke z boku tej srubki mocujacej przewod

Generalnie jeżeli chodzi o wtryski to mam od d16z6 razem z kolektorem od b7 :D . Czyli w dzień i noc tego nie ogarnę kurna. Wydaje się że prościej będzie wcisnąć słupek z całym osprzętem a potem w tym dłubać. No nic dzięki wielkie za pomoc, jutro sprawdzam dokładnie silnik jak sobie dycha i jak wszystko będzie dobrze biorę się za robotę .

wiesko1261
01-11-16, 07:12
najprosciej po mojemu

dodatkowa wiązka y7 , komp i przejściówka ? , to przekracza wartość przerobienia wiązki tej z ej :) na OBD1 (wtedy podepnie się każdy silnik D seri , a nawet B ,
ale jak kto woli :)

romekex
01-11-16, 11:04
co do wtryskow to te d16z6 sa takie same jak b7 i y3
jesli chcesz to garnac w dzien i noc to jednie podlozyc slupek w mijsce d14 i odpalic na oprzyzadowaniu d14
. odpali pojedzie silnik sobie wybadasz czy nie opci itp , tyle ze na kompie d14 moze troche szarpac byc slabsz itp ale na krotka mete do roboty czy cos mozna jechac , na dluszzy czas troche nie zdrowo dla slnika bo zbyt uboga mieszanka bedzie