Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy dalej serwisować w ASO?

Endrju
30-10-16, 23:16
Witam.

Zastanawiam się czy dalej serwisować auto 2009 r. 74 tys. km. w serwisie. Koszt około 1000 - 1100 złotych.
Jeżeli nie to jaki olej zalać, w aso wlewali 5w/30 Shell-a. Trochę poniżej minimum mam płyn chłodniczy i nie wiem jaki mam dolać, czy może cały zmienić na nowy? Rozumiem, że tylko olej + filtr oraz filtr kabinowy, czy coś jeszcze?

Proszę o poradę.
Pozdrawiam.

bezk
01-11-16, 10:48
Ja serwisuję w ASO od nowości z regularnością podaną w instrukcji pojazdu, czyli co 20k km. Po okresie gwarancji na przeglądy jeżdżę z własnymi częściami i płynami, które kupuję w Internecie, co znacznie obniża koszt przeglądu. Większość części można kupić znacznie taniej niż OEM i nie ustępują im jakością (np. świece, filtry, oleje). Są oczywiście wyjątki, które zawsze kupuję OEM, jak np. uszczelka pod klapę zaworów.

kacper0305
04-11-16, 19:50
Szkoda kasy. Lepiej do jakiegos znajomego mechanika podjezdzac i wyjdzie napewno taniej a robota bedzie chyba ta sama

andkas
04-11-16, 21:40
Podejrzewam, że gdybym nie miał "swojego" mechanika w ASO, do którego mam pełne zaufanie i który od początku serwisuje i serwisował moje wszystkie Hondy, to wizytę w ASO po zakończeniu gwarancji uważał bym za zbędną.

doogson
11-11-16, 09:57
wg mnie bez sensu, jedyny plus aso jest taki ze masz wszystko potwierdzone w ich systemie i w książce więc plus tylko przy sprzedaży auta ale to raczej wartości nie podnosi a jak auto jest w dobrym stanie to i tak się sprzeda ;) wg mnie najlepiej znalesc sprawdzonego mechanika i u niego ogarniać wszystko na bierząco i prowadzić swoją ewidencję napraw

Lucas.FK2
11-11-16, 10:13
wg mnie bez sensu, jedyny plus aso jest taki ze masz wszystko potwierdzone w ich systemie i w książce więc plus tylko przy sprzedaży auta ale to raczej wartości nie podnosi a jak auto jest w dobrym stanie to i tak się sprzeda ;) wg mnie najlepiej znalesc sprawdzonego mechanika i u niego ogarniać wszystko na bierząco i prowadzić swoją ewidencję napraw

Jestem tego samego zdania. Od siebie dodam jeszcze,że to wszystko zależy jak bardzo zasobny portfel ma właściciel i czy ceni sobie kawkę herbatkę za darmo i czystą poczekalnię wśród nowych samochodów. Wszystko też sie przekłada na zarobki względem wydatków. Na zachodzie gdzie najczęściej zasięgamy inspiracji przykładowy serwis Civic'a w ASO to koszt rzędu ok.300-350E gdzie nie jest to aż tak bardzo dla nich odczuwalne jak dla nas np. jednorazowo 800zł za coś gdzie moglibyśmy to zrobić za maksymalnie 300zł

marcin001984
11-11-16, 22:26
Musisz obczaić lokalny rynek warsztatów czy ktoś specjalizuje się w Hondach i jakie ma opinie. Części oryginalne a często tańsze kupuj w Haparts.

Endrju
12-11-16, 20:58
Chyba jednak się zdecyduję. W moim przypadku biorę pod uwagę ewentualną kradzież auta lub szkodę z ubezpieczenia sprawcy. Ze względu, że mam znikomy przebieg przy wyliczeniu wartości rynkowej podskakuje mi ona o około 4 tys. a tylko książka serwisowa dokumentuje oryginalny przebieg. Ponadto w przypadku rozliczenia szkody z ubezpieczenia oc sprawcy mogę auto wstawić do ASO i nie będę jechał na zamiennikach, bo udokumentuję całość serwisowania w ASO.

doogson
12-11-16, 22:50
Chyba jednak się zdecyduję. W moim przypadku biorę pod uwagę ewentualną kradzież auta lub szkodę z ubezpieczenia sprawcy. Ze względu, że mam znikomy przebieg przy wyliczeniu wartości rynkowej podskakuje mi ona o około 4 tys. a tylko książka serwisowa dokumentuje oryginalny przebieg. Ponadto w przypadku rozliczenia szkody z ubezpieczenia oc sprawcy mogę auto wstawić do ASO i nie będę jechał na zamiennikach, bo udokumentuję całość serwisowania w ASO.

bzdury jakies piszesz, serwisowac możesz gdzie chcesz i jak masz faktury to masz wszystko udokumentowane to raz, dwa od 2014 roku każdy przeglad na stacji diagnostycznej który obowiązkowo raz w roku musisz wykonac jest wpisywany przebieg i każdy ma dostęp do tych danych i są one święte. Trzy jeżeli masz samochód ubezpieczony i naprawiasz z ubezpieczenia sprawcy to możesz auto naprawiać w aso nawet jeżeli tam nie było serwisowane przecież to logiczne jest.

Endrju
12-11-16, 23:20
bzdury jakies piszesz, serwisowac możesz gdzie chcesz i jak masz faktury to masz wszystko udokumentowane to raz, dwa od 2014 roku każdy przeglad na stacji diagnostycznej który obowiązkowo raz w roku musisz wykonac jest wpisywany przebieg i każdy ma dostęp do tych danych i są one święte. Trzy jeżeli masz samochód ubezpieczony i naprawiasz z ubezpieczenia sprawcy to możesz auto naprawiać w aso nawet jeżeli tam nie było serwisowane przecież to logiczne jest.

Poczytaj trochę zanim się wypowiesz. Przebieg dla Wacka z SKP najczęściej sam podaję bo mu nie chce się du...y ruszyć żeby sam go zobaczyć. Auto możesz naprawiać w ASO tylko na jakich częściach to już inna sprawa. Jeżeli masz auto z 2008 roku to już nie jest jednoznaczne - poczytaj orzecznictwo sądowe. Inna sprawa jest z AC bo tam masz wpisany wariant, tyle że z AC lecisz tylko do szkody całkowitej. A dla oc sprawcy do wartości pojazdu i tu przebieg ma znaczenie.