Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wypadanie zapłonu na pierwszym i czwartym cylindrze

DrakeOpees
29-10-16, 18:03
Witam,
Posiadam Hondę Civic VI 1.4 90 KM, D14Z4 + instalację LPG. Od pewnego czasu świeci mi się kontrolka silnika na desce. Komputer wskazał błędy wypadania zapłonu na pierwszym i czwartym cylindrze oraz błąd P0171, czyli zbyt uboga wartość korekcji dawki paliwa. Wymieniłem już wtryski na obu cylindrach, lecz to nie przyniosło oczekiwanego skutku. Samochód na benzynie pracuje nierówno i szarpie, na LPG wszystko okej. Zajrzałem do cewki i sądząc po kolorze również jest okej. Świece, przewody również w należytym porządku. Gdzie powinienem szukać źródeł problemów? Macie jakieś sugestie?

arthi
29-10-16, 23:51
Sprawdź koniecznie luzy zaworowe. Moim zdaniem jeżdżąc na LPG najlepiej regulować co 20 tys., przynajmniej u mnie tak jest.

bartek_levis
31-10-16, 13:33
luzy zrób, ale zainteresował bym się modułem kopułka i palcem w aparacie zapłonowym

Bartko
02-11-16, 08:44
Odłącz akumulator na kilka minut i potem pojeździj tylko na benzynie. Nie włączaj LPG. Jak mu przejdzie to znaczy, że wtryski LPG już zmęczone i trzeba wymienić.

DrakeOpees
08-11-16, 08:15
Odłącz akumulator na kilka minut i potem pojeździj tylko na benzynie. Nie włączaj LPG. Jak mu przejdzie to znaczy, że wtryski LPG już zmęczone i trzeba wymienić.
Już próbowałem, po wymianie wtrysku benzyny. Niestety objawy takie same. Na benzynie nie działa płynnie, szarpie przy przyśpieszaniu i mruga check. Na LPG pracuje poprawnie. Zawory będe regulował na dniach, bo i tak czeka mnie wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów. Jednak tak na słuch, to nie wydaje mi sie żeby tam leżał problem. Będe też mierzył kompresje - trzeba wykluczyć lub potwierdzić najgorsze.

rafik54321
08-11-16, 08:56
Już próbowałem, po wymianie wtrysku benzyny. Niestety objawy takie same. Na benzynie nie działa płynnie, szarpie przy przyśpieszaniu i mruga check. Na LPG pracuje poprawnie. Zawory będe regulował na dniach, bo i tak czeka mnie wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów. Jednak tak na słuch, to nie wydaje mi sie żeby tam leżał problem. Będe też mierzył kompresje - trzeba wykluczyć lub potwierdzić najgorsze.

A tak na marginesie, sprawdzałeś czy wgl wtryski mają sterowanie? Może masz przerwany przewód, lub zaśniedziałe styki. Może warto zrobić BACK UP silnika? LPG znacznie trudniej się zapala i jest bardziej wymagający dla zapłonu. Jeśli na benzynie zapłon nie daje rady to jakim cudem pracuje poprawnie na trudniejszym paliwie?

Bartko
08-11-16, 10:01
No dobra, a zawory kiedy były regulowane?

DrakeOpees
08-11-16, 12:02
Sprawdzałem przy okazji wymiany wtrysku i jest prąd. Po wymianie kasowałem również błędy, wróciły. Zaworów nie robiłem, sam od momentu zakupu zrobiłem ok. 15k km.

rafik54321
08-11-16, 12:06
No to zawory na początek. Przy LPG warto je regulować nawet co 10tys.

Bartko
09-11-16, 08:28
15k km + nie wiadomo kiedy poprzedni regulował + LPG = konieczna regulacja zaworów.

DrakeOpees
13-11-16, 19:48
Nie udało się czasowo wyrobić i zrobić zaworów, przesunęło się to na następny tydzień. Udało się jednak zrobić pomiar ciśnienia sprężania w cylindrach. Próbę wykonałem na gorącym i zimnym silniku. Na gorącym: 1 cylinder - 11,8 bara i 170 PSI, 2 cylinder - 11,1 bara i 160 PSI, 3 - 10,9 bara i 159 PSI, 4 cylinder - 11,5 bara i 169 PSI. Na zimnym silniku z kolei: 1 - 10,9 bara i 163 PSI, 2 - 11,2 bara i 163 PSI, 3 - 10,3 bara i 150 PSI i 4 (tutaj chyba rozrusznik już niedomagał) - 9,4 bara 139 PSI. Niby wszystkie wyniki mieszczą się w normie, jednak ta różnica niemal bara pomiędzy pierwszym a trzecim cylindrem trochę mnie martwi. Co na ten temat sądzicie?

Bartko
14-11-16, 09:26
Ja sądzę, że pomiar sprężania przed wyregulowaniem zaworów jest bez sensu. Ale to Twoje klocki i Twoja zabawa.

DrakeOpees
20-11-16, 09:50
Zawory wyregulowane. Civic wydaje sie troche dynamiczniejszy, ale silnik dalej nierówno pracuje na benzynie. Po około 50 kilometrach wraca też check z wypadaniem zapłonu na 1 i 4 cylindrze.

dejwid
20-11-16, 17:37
no to od początku świece -> kable -> kopułka palec -> cewka -> moduł posprawdzaj... wszystkie instrukcje do tego masz w manualu serwisowym.