PDA

Zobacz pełną wersję : EJ2 B16A problem z odpaleniem



JaDeM
29-10-16, 17:24
Witam
To mój pierwszy temat na forum wiec proszę o wyrozumiałość (może taki temat był ale widać na niego nie trafiłem a te co przeczytałem mi nie pomogły)
Pacjent Civic 5 gen coupe seria d15b7 był robiony swap na b16a ale nie robiłem go ja tylko poprzedni właściciel po prawie roku czasu stania Hanki pod chmurka trafiła w moje ręce. Jest u mnie od tygodnia 3 dni temu rozebrałem i naprawiłem aparat zapłonowy bo nie było iskry (moduł padł). Teraz iskra jest ale nie chce zapalić aparat skręciłem dobrze iskra jest świece czyste i kable raczej sprawne na najdłuższym 13k Ohm. Gdy jeździłem ta Hanka jakieś 2 lata temu już miała problem z odpaleniem dopiero po wciśnięciu gazu do końca zaczęła łapać ale trzeba było długo kręcić czy to na ciepłym czy na zimnym. W tym momencie nie odpala wcale dziś kupiony nowy aku nie dał poprawy żadnej nadal zalewa świece benzyna (dziś dolałem benzyny 98-pół baku +0.5L nalewki na kościach dzisiaj dostała żeby wygonić wodę z baku). Przekaźnik od pompy działa bo słychać cykanie i pompę. Poprzedni właściciel był u mechanika i na kompie wyszło ze ma za bogata mieszankę. Po zrobieniu przeze mnie samodiagnostyki nie wyszło nic check nie miga ale może to kwestia tego ze komputer był zresetowany długim odpięciem aku. Wiem ze Hanka była odpalana z krawata czy jest możliwość przeskoczenia rozrządu ?? Na ten moment nie chce zdejmować dekla głowicy żeby to zobaczyć. Może wy mi podpowiecie co jeszcze może być nie tak pomysły z innych podobnych tematów już mi się skończyły lub do nich nie dotarłem :p.
Czekam na odpowiedz
Pozdrawiam

Jedras
30-10-16, 09:09
Jak moduł wymieniony, iskra jest to bardzo możliwe ze rozrząd przeskoczył ale to nawet jak o zęba poleci to odpalić powinna, jak auto stało 2 lata to weź Ty sprawdź kompresje bo może pierścienie się pozapiekały

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

niagarson
31-10-16, 09:53
Lub puść na denka tłokowe troszkę oleju i wtedy sprawdzisz czy kompresja wrocila

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

JaDeM
31-10-16, 11:43
Dziś zaholowalem do mechanika który na szybko stwierdził że pewnie wina aparatu lepiej żeby miał rację bo jeżeli nie to bd ściągał dekiel i sprawdzi rozrząd. Zadzwonię i powiem żeby wykonał pomiar bo ja nie mam manometru granice to od 9 do 13 bar tak ? Jeszcze szybkie pytanie na kopułce jest symbol TD 44U bodajże znalazłem kilka na olx podobnych ale z innym symbolem np od d15b7 i pytanie czy w b16a bd działac ?