PDA

Zobacz pełną wersję : EJ9 Problem z licznikiem



Wieczny44
24-10-16, 19:08
Witam,
mam problem z licznikiem... Licznik rozmontowałem i odłączyłem, dodam że przejechałem parę kilometrów z odłączonym... No i dzisiaj podłączam wszystko i wszystko działa oprócz obrotomierza, prędkościomierza, przebiegu oraz liczników temperatury i paliwa ;/ Licznik jest oryginalny, auto to ej9 2000r. czyli nie ma linki prędkościomierza jest elektryka... No że w elektryce jestem kompletnie zielony to nie mam pojęcia co jest pięć. Ktoś jakiś pomysł ? Co mam zrobić ?

cichykzn
24-10-16, 22:08
Czyli po krótce nie działa wszystko ;) ja bym na twoim miejscu się nie bawił bo z tym za dużo zabawy jest a i tak nic nie zdziałasz w większości przypadków a poświęcił parę groszy na nowe zegary. Sam bawiłem się z zegarami ale w v genie. Nie obyło się bez kupna kolejnych.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Wieczny44
24-10-16, 22:23
Czyli po krótce nie działa wszystko ;) ja bym na twoim miejscu się nie bawił bo z tym za dużo zabawy jest a i tak nic nie zdziałasz w większości przypadków a poświęcił parę groszy na nowe zegary. Sam bawiłem się z zegarami ale w v genie. Nie obyło się bez kupna kolejnych.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

No jak bym chciał kupować zegary to bym tu nie pisał, a mam w planach wymiane tylko chciałem pociurać jeszcze te tylko w planach była zmiana podświetlenia :P
Podświetlenia działa, wszystko ładnie no tylko te wskazówki mi się latają :P

firstborne
24-10-16, 23:44
Sprawdź, czy dobrze docisnąłeś te wtyczki, czy któryś pin nie odchodzi za bardzo we wtyczce, oraz ewentualnie bezpiecznik pod kierownicą opisany jako "Instrument Lights",

Matt_Btw
25-10-16, 09:18
W jaki sposób "rozmontowales zegary" ? Rozkrecales srubki w nich ?

Wieczny44
25-10-16, 22:40
Sprawdź, czy dobrze docisnąłeś te wtyczki, czy któryś pin nie odchodzi za bardzo we wtyczce, oraz ewentualnie bezpiecznik pod kierownicą opisany jako "Instrument Lights",

Wszystko dociśnięte, sprawdzałem bezpiecznik pt. "SP Sensor" ale "Instrument Lights" już nie bo to chyba nie ma powiązania, a "SP Sensor" jest od czujnika prędkości


W jaki sposób "rozmontowales zegary" ? Rozkrecales srubki w nich ?

Rozkręcałem, do tego stopnia że mogłem wyjąć tarcze z całym tym mechanizmem który jest pod spodem... Tych czarnych śrubek do odkręcenia tarcz od tego mechanizmu tylko nie ruszałem...
Dodam jeszcze że dzisiaj trochę posiedziałem nad nimi, i zauważyłem że przy włączaniu zapłonu nie pali się lampa alladyna, check engine też już się nie pali, a palił się do tej pory cały czas jak miałem odpalone auto no i obrotomierz, prędkościomierz, wskaźnik paliwa i temp. też nie działa, pomierzyłem i do kostki prąd dochodzi, czyli wina leży w samym połączeniu zegarów... Z tego co zauważyłem to jedna kostka nie podłącza się prawidłowo, bo drugą jak podłączam to kierunki etc. wszystko pali się jak powinno... Kostka wygląda dobrze, stryki wszystko ok... I teraz nie wiem co się mogło pojebać... Dodam jeszcze że zmieniłem oświetlenie na LED i zastanawiam się czy istnieje możliwość tego że po prostu LED ma inną oporowość i dla tego nie działa cała kostka mimo tego że ledy się palą :/

Matt_Btw
26-10-16, 11:12
A jak podlaczales LEDy ? Poprostu w oprawkach czy taśmy gdzies lutowales ? Zrob fotke najlepiej. Sama zmiana zarowek w oprawkach na LEDy nie powinna nic zepsuc, bo nawet bez nich licznik działa.
Skoro wyciagales cale moduly zegarów to na pewno nie pomyliles śrubek ? Jest to chyba najwazniejszy krok w tym wszystkim.

michal1687
26-10-16, 11:25
a czasem nie było tak że za mocno dokręciłes śrubki od zegarów? (chodzi o te które trzymaja wskaźniki w obudowie - te od spodu zegarów)
przerabiałem to u siebie kiedyś - za mocno je dokręciłem i pourywały się cieniutkie kabelki od cewki (sa strasznie delikatne)

Matt_Btw
26-10-16, 12:08
a czasem nie było tak że za mocno dokręciłes śrubki od zegarów? (chodzi o te które trzymaja wskaźniki w obudowie - te od spodu zegarów)
przerabiałem to u siebie kiedyś - za mocno je dokręciłem i pourywały się cieniutkie kabelki od cewki (sa strasznie delikatne)

Jesli uzywasz wlasciwych srubek to naprade mocno musisz przykrecic zeby to pourywac, i w sumie mozliwe jest to chyba tylko przy wskaznikach od temp i paliwa. Ja juz mialem rozebrane chyba z 10 zegarów i nigdy nie zdarzylo sie tak zebym przegiał, a dokrecalem bardzo mocno (zwłaszcza przy tarczach od Momana, bo tam standardowe przykrecenie bylo za male zeby szedł prąd.

michal1687
26-10-16, 13:22
tak zgadza się
zdarzyło mi się tylko w zegarach od temperatury i paliwa
i szczerze dużo siły wtedy nie użyłem a jednak zostały uszkodzone

wiesko1261
26-10-16, 17:02
zwarcia nie zrobiłeś ? mogła się ścieżka przepalić (po zapłonie stały + ) wtedy większość wskażników , nie działa :)
kiedyś za zegary płaciłem 40/60 pln ,za sprawne

Wieczny44
08-11-16, 14:57
Sorry, że tak późno. Problem naprawiony. Poszedł bezpiecznik pod nazwą "Meter" w kabinie. Dzięki wszystkim za pomoc !!!