Zobacz pełną wersję : Check engine ufo Type s LPG
Witam,
Temat pewnie już był zakładany no ale założę jesze raz :)
Od jakiegoś czasu podczas przelaczania na gaz auto tak jak by paliło na 3 gary I miało mała moc (tryb awaryjny) check mruga.
STWIERDZIŁEM ze lipny gaz wiec zatankowalem na shellu i objawy ustąpiły przez 1.5 tygodnia . Teraz tylko wyskakuje check ( zbyt uboga mieszanka ) .
Mój mechanik powiedział ze standard w samochodach nowszych na gaz .
Dodam że świece nowe zwykle ngk , strojenie gazu było ( nawet u dwóch speców ) , filtry gazowe benzynowe wszystkie .
Auto od nowości jeździ na gazie ale 2 lata temu założona nowsza instalacja . ( 209 tys na gazie)
Pytanie gdzie jest przyczyna checka ?
Być może nic Ci moja wypowiedź nie pomoże, ale u mnie w sedanie ES7 było tak: Kupiłam 10/2015, wpakowaliśmy LPG od razu, a check zaczął mrugać chyba na wiosnę lub lato i szarpało samochodem na benie i LPG. Jak się zagrzała to było ok, ale na zimnym podobnie - jakby nie paliła na wszystkie gary. Wymieniłam świece na zwykłe tzn. nie do gazu, ale takie jak podobno były w niej od nowości (rekomendowane i kupione w Haparts). Problem ustąpił.
Pytanie czy Ty pisząc "świece nowe" masz na myśli wymienione już po mruganiu check engine.
Jeśli tak to coś z gazem nie tak. Jeśli na benie jest ok to trzeba szukać przyczyn w instalacji LPG.
Mój mechanik powiedział ze standard w samochodach nowszych na gaz .
Zmień mechanika.
Moim zdaniem, to problem niewłaściwego wystrojenia instalacji lub wadliwego wtryskiwacza gazowego.
W układzie zapłonowym sprawdziłbym jeszcze cewki, skoro wymieniłeś świece.
Rozekranem wtryski i zacząłem czyszczenie ( gazowe)
Podczas sprawdzania ich zacząłem dmuchać w każdego . 3 stawiały opór a jeden Bez oporu. Jak by dmuchać przez słomę. Wiec wydaje mi się ze od wadliwy i działa jak chciał .
Co o tym myślicie ?
Zmień mechanika.
x2
Przerażające to jest jak wielu jest druciarzy jeśli o instalacje gazowe chodzi. Wszędzie tylko gadka, że się nie da i nowsze tak ma. Jak auto stare, to gadka, że jest stare i też tak ma być. Dramat :/
Potem powstają mity, że gaz się do aut nie nadaje itp. Jak ludzie mogą myśleć inaczej, skoro ci co to montują o niczym pojęcia nie mają :/
wiesko1261
27-10-16, 17:10
x2
Przerażające to jest jak wielu jest druciarzy jeśli o instalacje gazowe chodzi. Wszędzie tylko gadka, że się nie da i nowsze tak ma. Jak auto stare, to gadka, że jest stare i też tak ma być. Dramat :/
Potem powstają mity, że gaz się do aut nie nadaje itp. Jak ludzie mogą myśleć inaczej, skoro ci co to montują o niczym pojęcia nie mają :/
to prawda :) ostatnio u nas (inna marka ) w 1.8T - podobnie ,wywaliło błąd , auto straciło moc , ledwo jechało - wymiewnili reduktor/parownik było gorzej , chcieli już wtryski wymieniać :)
w innym warsztacie (znajomy ) wymienił uszkodzone kolanko odmy i po problemie
Do zamknięcia temat :) wymieniłem wtryski na nowe ( złote )
I miód malina :) chodzi idealnie :)
Zmień Gazownika na porządnego.
r18 to żadnen wyczynowy silnik. Prosty jak budowa CEPa, każdy DOBRY gazownik sobie z nim poradzi bez problemu.
wejdź na LPG-FORUM.pl i tam poszukaj dobrego gazownika.
Warto wydać te 200-300zł na strojenie niż wypalić sobei gniazda np.