Zobacz pełn± wersję : montarz filtra przeciwpyłkowego
szymon1777
01-09-08, 12:53
witam
Posiadam civica 6gen 3d z klim± ale bez filtra mam, ostatnio czy¶ciłem parownik bo był strasznie zasyfiony od listków. Jak wykonac jaki¶ filtr przeciwpyłkowy ? Gdzie go umie¶cic? Może zatkac wlot do dmuchawy pończoch± (ale gdzie się taki wlot znajduje) ?
Witam. Wejdz na ta strone http://www.mann-hummel.com/mf_prodkata_eur/index.html?ktlg_page=6&prdsl=3949&ktlg_lang=1&ktlg_01_mrksl=16&ktlg_01_mdrsl=15&ktlg_01_modsl=6&ktlg_01_fzkat=&ktlg_01_fzart=1&ktlg_subpage=0&gobackToPage=1 i kliknij na MOUNTING INSTRUCTION. Otworzy sie Tobie nowa strona i tam bedzie pokazane gdzie ten filtr sie znajduje. Pozdrawiam
szymon1777
01-09-08, 13:46
Witam. Wejdz na ta strone http://www.mann-hummel.com/mf_prodkata_eur/index.html?ktlg_page=6&prdsl=3949&ktlg_lang=1&ktlg_01_mrksl=16&ktlg_01_mdrsl=15&ktlg_01_modsl=6&ktlg_01_fzkat=&ktlg_01_fzart=1&ktlg_subpage=0&gobackToPage=1 i kliknij na MOUNTING INSTRUCTION. Otworzy sie Tobie nowa strona i tam bedzie pokazane gdzie ten filtr sie znajduje. Pozdrawiam
nie bardzo zrozumiałem¶ ja nie mam miejsca na filtr przeciwpyłkowy dlatego się pytam co zrobic żeby nie wpadało tyle syfu
W civicu VI gen czy masz klime czy nie filtr sie znajduje. Widocznie wszystkiego nie rozbierales. Zobacz gdzie pownien zjadowac sie filtr i go wymien.
ja w d15z6 z klim± nie miałem filtra
szymon1777
01-09-08, 15:28
tak jak napisałem wcze¶niej nie posiadam filtra przeciwpyłkowego więc proszę kogo¶ bardziej obeznanego w temacie na odpowiedĽ z pierwszego posta
nie bardzo zrozumiałem¶ ja nie mam miejsca na filtr przeciwpyłkowy dlatego się pytam co zrobic żeby nie wpadało tyle syfu
Jak to nie masz miejsca? Honda specjalnie dla Ciebie zrobila egzemplarz bez takiej opcji?
Filtr, lub miejsce na niego jest za schowkiem pasazera, przed samym parownikiem. Filtry na allegro i inne zamienniki bardzo czesto niestety sa bez ramki mocujacej, co troche utrudnia sprawe.
Link z opisem wymiany
http://www.honda-klub.org.pl/techniczne/samochody/wnetrze/001/001.php
szymon1777
01-09-08, 16:37
kurde ale z was inteligenci niektóre hondy 6gen maj± filtr niektóre nie, było już o tym na forum wiele razy
więc dalej proszę kogo¶ "obeznanego" o odpowiedĽ na pierwszego posta
Civic z klimatyzacj± ma miejsce na filtr-to jest ta wolna przestrzeń przed parownikiem, gdzie zbieraj± się li¶cie itp. Nie ma opcji klimy bez miejsca na filtr, bo po prostu takiego czego¶ nie robili, co innego auta bez klimy- tu już jest loteria.
Dobra, a może wiecie z k±d skołować ramkę?
tylko filtr przeciwpyłkowy szybko tez sie zasyfi li¶cmi etc. - ja w mojej poprzedniej Hondzie (bez AC) załozyłem na wlot powietrza który znajduje się pod podszybiem założyłem pończoche i super sie sprawdziło w dmuchawę zadne li¶cie nie leciały - polecam
szymon1777
02-09-08, 10:59
kurde wiem co mówię bo rozbierałem te puszki za parownikiem i wiem jak wygl±da miejsce na filtr A JA MAM KLIME I NIE MAM FILTRA sobie poczytajcie że niektóre wersje z klim± maj± filtr a niektóre nie
tylko filtr przeciwpyłkowy szybko tez sie zasyfi li¶cmi etc. - ja w mojej poprzedniej Hondzie (bez AC) załozyłem na wlot powietrza który znajduje się pod podszybiem założyłem pończoche i super sie sprawdziło w dmuchawę zadne li¶cie nie leciały - polecam
rozumiem że trzeba pierw ¶ci±gn±c wycieraczki? i odkręcic całe podszybie?
czy siła nadmuchu nie była mniejsza?
kurde wiem co mówię bo rozbierałem te puszki za parownikiem i wiem jak wygl±da miejsce na filtr A JA MAM KLIME I NIE MAM FILTRA sobie poczytajcie że niektóre wersje z klim± maj± filtr a niektóre nie
Nie masz filtra czy miejsca na niego - sprecyzuj!
Li¶cie nie leciały, ale wszelkie pyłki itp. już tak, takie rozwiazanie to pół¶rodek.
tak zdejmujesz wycieraczki i podszybie, to jest półsrodek ale w poł±czeniu z filtrem jest ok bo nie zasyfia sie filtr. ja w poprzedniej nie miałem filtra ale po założeniu pończochy wyraĽnie zmniejszyła sie ilo¶ć kurzu na desce. wydajno¶ć nawiewu bez zmian
szymon1777
02-09-08, 13:23
Nie masz filtra czy miejsca na niego - sprecyzuj!
Chyba jak pisze że nie mam filtra to i miejsca na niego też nie mam. Jak bym miał miejsce to bym założył filtr i nie zakładał takich tematów.
Na razie to spróbuje jako¶ dostac się do podszybia i nałożyc pończochę.
oczywiscie, ze sa wersje z klima bez filtra (i miejsca na niego)
sam taka posiadam - rocznik 97.
p.s. z http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=16712
w jednych jest w innych nie ma - może po prostu nie masz jezelnie ma za schowkiem ...
kumpel ma klime w Ej9 98 i nie ma
Dokładnie ja mam EJ9 z klim± z 98r i tez nie posiedam filtra ani miejsca na niego co mnie nie pociesza :/
piotrstrojek
03-09-08, 18:10
Panowie a ja wymy¶liłem jak rozwi±zać problem braku filtra - w aptece zanabyłem maseczkę (lekarsk±) na twarz - działa *****iaszczo. Jest dużo lepsza od pończochy bo ¶wietnie filtruje kurz, jak kto¶ chce może sobie więcej warstw nałożyć w razie co i łatwo j± uformować. Spróbujcie z tym poeksperymentować...
szymon1777
04-09-08, 12:41
a gdzie założyłe¶ tak± maseczkę na wlot powietrza? nie za mała była?
piotrstrojek
04-09-08, 13:49
na wlot powietrza - ona jest tak jakby składana i jak się obetnie krawędzie to zostaje w łapkach kawał materiału...
zał±czam zdjęcie pogl±dowe...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5b9b11fcb27e9b7.html
szymon1777
04-09-08, 15:27
a czy przy takiej maseczce nie zmniejszyła się siła nadmuchu?
piotrstrojek
04-09-08, 15:45
Zmniejszyła się, ale już wolę żeby nadmuch był nieco słabszy niż żebym co dwa dni odkurzał deskę i wydłubywał li¶cie z nawiewów...