PDA

Zobacz pełną wersję : "Czkanie"

ŁysyWAF
17-10-16, 08:23
Witam, po założeniu turbiny oraz wystrojeniu/w trakcie strojenia auto się czka, ALE tylko, gdy mam pedał gazu wciśnięty do oporu (na 3/4 nie czka). Podczas strojenia także występował ten problem i został tak do teraz.. Tuner załamał ręce, bo nie mógł nic z tym zrobić od strony komputera. Myśleliśmy, że to wina kolektora wydechowego, lecz NIE. Zmiana kolektora wydechowego nic nie pomogła, a auto dalej się czka. Potrafi złapać "czkawkę" 2.500-3,200RPM, okolice 5,000RPM itp. odcinki też jakby nie było. Nie mamy pojęcia w której części auta szukać przyczyny.. No a wiadomo, skoro czka - nie można wykorzystać całego potencjału, co robi się już drażniące .
Spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem, bądź wie co może być tego przyczyną ?

RobertVTI
17-10-16, 08:42
Zmień tunera

ŁysyWAF
17-10-16, 08:50
Stroiłem u Niego auto wielokrotnie - i w NA i na kompresorze i zawsze wszystko śmigało pięknie. Stroi Neptune i nigdy nie było żadnych problemów więc nie jestem do końca pewny czy to wina Tunera.

A co myślicie o założeniu regulatora ciśnienia paliwa ? Jakieś rozwiązanie problemu ?

grafix
17-10-16, 10:04
Niesprawny hardware od zapłonu po układ paliwowy. Sprawdź masy w aucie. Regulator podmień na inny.
RobertVTI takie porady możesz sobie wsadzić w miejsce gdzie światło nie dochodzi.

ŁysyWAF
17-10-16, 10:15
Masy na silniku? Pompie paliwowej ?

ŁysyWAF
18-10-16, 08:03
Wymiana pompy nie pomogła. Dodam, że na LPG jest tak samo więc raczej coś z paliwem odpada, aczkolwiek może być coś z zapłonem ?

Fawor
18-10-16, 13:33
podczas szarpania nie można nic wywnioskować z logów? AFR powinien być wskazówką czy skacze w stronę ubogą czy bogatą...moja np szarpała na bardzo lekkich otwarciach (pozniej przy mocniejszych juz tez) jak wtyczkę od mapsensora miałem luźną i traciła kontakt, ale to można było od razu zauważyć po odczycie TPS, że skacze z dodatnich nieraz nawet na minus i komp widząc zamkniętą przepustnicę zabiera paliwo.

ŁysyWAF
18-10-16, 14:11
Na komputerze było już wszystko sprawdzane, nie mógł nic z tym zrobić od strony kompa. Jest możliwość, że świece mają za dużą przerwę ? Spróbować je sklepać ?

michal1687
18-10-16, 14:28
wszystko jest możliwe
można ją sklepać do 0,8-0,9mm
powinno pomóc :)

ŁysyWAF
18-10-16, 14:37
Spróbuję i dam znać czy pomogło

Fawor
18-10-16, 14:57
powinno pomóc
powinno pomóc jesi to będzie to...a nie wierzę, ze moze zdmuchiwać iskre przy lekkich polgazach :D

!markos
18-10-16, 15:16
Odwrotnie:
auto się czka, ALE tylko, gdy mam pedał gazu wciśnięty do oporu

ŁysyWAF
18-10-16, 15:25
Dokładnie, czka się tylko na pedale wciśniętym do końca, jeżeli jest choć trochę upuszczony nic się nie dzieje i jedzie płynnie

!markos
18-10-16, 18:20
Jak zmniejszysz doładowanie to dzieje się to samo?

ŁysyWAF
19-10-16, 08:02
Tak. Już wiadomo, wystarczyło 15 minut, nie potrzeba bylo zmieniać ani pompy paliwa ani kolektora wydechowego.

Zmniejszona szczelina na świecach na 0.6mm pomogła i nie czka!!! Po prostu zdmuchiwało iskrę :)

!markos
19-10-16, 08:52
Co to za setup, że wymaga takiej małej szczeliny? Masz chyba po prostu za słaby układ zapłonowy.

ŁysyWAF
19-10-16, 09:20
Setup na 300km, szczelina na świecach była dość duża no i zdmuchiwało, a 0.6mm to po prostu konfiguracja przybrana przeze mnie, aby mieć pewność, że to to.
Na szczęście nie trzeba było rozpieprzać całego silnika i udało się za trzecim podejściem coś z tym zrobić.

Sprawa rozwiązana. :)

Fawor
19-10-16, 10:30
o kurde, odwrotnie zrozumiałem :) A to faktycznie też miałęm taki przypadek u Karasia, że pomogło :)