Zobacz pełną wersję : "Czkanie"
Witam, po założeniu turbiny oraz wystrojeniu/w trakcie strojenia auto się czka, ALE tylko, gdy mam pedał gazu wciśnięty do oporu (na 3/4 nie czka). Podczas strojenia także występował ten problem i został tak do teraz.. Tuner załamał ręce, bo nie mógł nic z tym zrobić od strony komputera. Myśleliśmy, że to wina kolektora wydechowego, lecz NIE. Zmiana kolektora wydechowego nic nie pomogła, a auto dalej się czka. Potrafi złapać "czkawkę" 2.500-3,200RPM, okolice 5,000RPM itp. odcinki też jakby nie było. Nie mamy pojęcia w której części auta szukać przyczyny.. No a wiadomo, skoro czka - nie można wykorzystać całego potencjału, co robi się już drażniące .
Spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem, bądź wie co może być tego przyczyną ?
Stroiłem u Niego auto wielokrotnie - i w NA i na kompresorze i zawsze wszystko śmigało pięknie. Stroi Neptune i nigdy nie było żadnych problemów więc nie jestem do końca pewny czy to wina Tunera.
A co myślicie o założeniu regulatora ciśnienia paliwa ? Jakieś rozwiązanie problemu ?
Niesprawny hardware od zapłonu po układ paliwowy. Sprawdź masy w aucie. Regulator podmień na inny.
RobertVTI takie porady możesz sobie wsadzić w miejsce gdzie światło nie dochodzi.
Masy na silniku? Pompie paliwowej ?
Wymiana pompy nie pomogła. Dodam, że na LPG jest tak samo więc raczej coś z paliwem odpada, aczkolwiek może być coś z zapłonem ?
podczas szarpania nie można nic wywnioskować z logów? AFR powinien być wskazówką czy skacze w stronę ubogą czy bogatą...moja np szarpała na bardzo lekkich otwarciach (pozniej przy mocniejszych juz tez) jak wtyczkę od mapsensora miałem luźną i traciła kontakt, ale to można było od razu zauważyć po odczycie TPS, że skacze z dodatnich nieraz nawet na minus i komp widząc zamkniętą przepustnicę zabiera paliwo.
Na komputerze było już wszystko sprawdzane, nie mógł nic z tym zrobić od strony kompa. Jest możliwość, że świece mają za dużą przerwę ? Spróbować je sklepać ?
michal1687
18-10-16, 14:28
wszystko jest możliwe
można ją sklepać do 0,8-0,9mm
powinno pomóc :)
Spróbuję i dam znać czy pomogło
powinno pomóc
powinno pomóc jesi to będzie to...a nie wierzę, ze moze zdmuchiwać iskre przy lekkich polgazach :D
Odwrotnie:
auto się czka, ALE tylko, gdy mam pedał gazu wciśnięty do oporu
Dokładnie, czka się tylko na pedale wciśniętym do końca, jeżeli jest choć trochę upuszczony nic się nie dzieje i jedzie płynnie
Jak zmniejszysz doładowanie to dzieje się to samo?
Tak. Już wiadomo, wystarczyło 15 minut, nie potrzeba bylo zmieniać ani pompy paliwa ani kolektora wydechowego.
Zmniejszona szczelina na świecach na 0.6mm pomogła i nie czka!!! Po prostu zdmuchiwało iskrę :)
Co to za setup, że wymaga takiej małej szczeliny? Masz chyba po prostu za słaby układ zapłonowy.
Setup na 300km, szczelina na świecach była dość duża no i zdmuchiwało, a 0.6mm to po prostu konfiguracja przybrana przeze mnie, aby mieć pewność, że to to.
Na szczęście nie trzeba było rozpieprzać całego silnika i udało się za trzecim podejściem coś z tym zrobić.
Sprawa rozwiązana. :)
o kurde, odwrotnie zrozumiałem :) A to faktycznie też miałęm taki przypadek u Karasia, że pomogło :)