PDA

Zobacz pełną wersję : Bezpiecznik kabla zasilającego wzmaka

miichaaal
08-10-16, 18:23
Siema, problem mam następujący.. Ostatnio przepalił mi się bezpiecznil od kabla zasilającego wzmacniacza. Kupilem dwa by mieć jeden w zapasie i dziś chciałem zamontować go i spalił sie jak go tylko wlozyłem i zrobiło się przejscir na kablu(radio ito bylo wyl.) co moze być przyczyną dwa bezpieczniki się spalily;( wie ktos moze co jest przyczyną?

delek
08-10-16, 19:17
Jak co no zwarcie :). Odłącz przewód plusowy od wzmacniacza i jego drugi koniec od akumulatora i sprawdź multimetrem czy nawet żaróweczką czy jest na nim masa, jak jest to gdzieś po drodze uszkodziła się izolacja i masz zwarcie do masy, jeśli przewód jest OK to zwarcie robi wzmacniacz. Bezpiecznik rozumiem dajesz nie mniejszy niż ten we wzmacniaczu?

miichaaal
08-10-16, 19:58
30 amperowy jest;) moze dac wiekszy?

Ale sprawdze tak jak mówisz

delek
08-10-16, 20:20
No jak Ci pali 30A to gdzieś zwarcie na 100% :). Nota bene bezpiecznik po byku, boję się myśleć co to za bestia ten Twój wzmacniacz 0_0.

miichaaal
08-10-16, 21:20
Dwa z rzedu spalilo nawet kluczyka w stacyjce nie bylo;/ wzmak to blaupunkt 640wat szalu nie ma.. A jak sprawdzic zarowka czy mase zbiera ?

delek
08-10-16, 21:53
Jedno wyprowadzenie żarówki podłączasz do + akumulatora, drugie do tego przewodu odłączonego od wzmacniacza i od akumulatora. Jeśli na przewodzie jest zwarcie do masy żarówka zaświeci. Zobacz pod maską czy nie przetarła się izolacja na w miejscu gdzie przewód przechodzi przez przegrodę.

miichaaal
09-10-16, 09:21
Przez taka gumę przechodzi, to ogl wygladalo tak- jechalem z ziomkami do pracy i im przeszkadzalo ze tuba jest zs mocna i po plecach wibracje mieli.. Na wzmaku mam takie cos ze moge ustawic chyba 95 db 65db i 0 to przesunalem na zero, ale delikatny bass byl pozniej odpalilem auto wlaczylem na 95 i nie dzialalo to patrze pod maske, bezpiecznik spalony. Kupilem dwa nowe radio bylo wylaczone odkrecilem ta puszeczke od bezpiecznika i wlozylem w koncówke podlaczona do aku, a jak dotkneła tej co idzie do wzmaka odrazu sie spalil i z drugik tak samo;/

firstborne
09-10-16, 11:31
Kabel zasilający jaki gruby? 30A to słaby bezpiecznik.

miichaaal
09-10-16, 12:36
Jest dosc gruby zrobie pozniej zdjecie ;) tez tak myslalem ze jak na 640 wat 30a to malo , jak to wyliczyc? By nir byl za mocny..

!markos
09-10-16, 13:17
30A to mały bezpiecznik? Wie któryś ile to jest prądu do grania takim wzmacniaczykiem, który w RMS zapewne nie ma więcej niż 300 watów i bez wątpienia nigdy nie oddaje ich w całości?
Równie dobrze może to być zwalony wzmacniacz. Albo zwarcie w instalacji, albo uszkodzony wzmacniacz.

miichaaal
09-10-16, 13:43
Wzmacniacz moglby byv zwalony jakby byl wl i by palilo a tak to on byl ciagle wyl ;) tak mi sie wydaje

delek
09-10-16, 13:56
Źle Ci się wydaje. Coś się mogło w elektronice spalić i jest trwałe przebicie. To nie jest przypadkiem jakiś boszman czy inny wojskraft który ma 1500 W mocy muzycznej w szpilce, a w obudowie zamknięta jest płytka pcb rodem z chińskiego kalkulatora? Bezpiecznik dajesz taki jaki jest zamontowany w samym wzmacniaczu fabrycznie, lub ciut większy, w miarę blisko akumulatora ale nue przy samej klemie bo tam przyjęło się brać pod uwagę wodór wydzielany z akumulatora. Nie masz jakiegoś znajomego który coś tam wie o elektryce??? Bo bez urazy ale Ty się chyba nie powinieneś do tego zabierać :)

miichaaal
09-10-16, 16:27
To jest blaupunkt jakis nie znam modelu musial bym sprawdzic.bezpiecznik jest jakies 15 cm od aku

delek
13-10-16, 18:51
Sprawdziłeś w końcu ten przewód czy robi zwarcie? Bo za chwilę będzie zimno.

miichaaal
13-10-16, 20:36
Dzisiaj w koncu znalazlem chwile czasu ;/ na kablu jest masa takze bede w sobote wyciagal caly kabel i szukal przetarcia ;P

delek
13-10-16, 22:26
Zanim go wytargasz weź latarkę i obejrzyj wszystkie jego odcinki, które są widoczne, w kabinie pod deską jest trochę ostrych krawędzi, może znajdziesz i wystarczy w tym miejscu zaizolować. Chyba, że ktoś przeciągał go na siłę i zaciął w jakimś zakamarku.

miichaaal
14-10-16, 05:43
Nie na siłe nie przeciągałem, ale bede jechal powoli od wzmaka w strone komory;) i szukał gdzie jest przetarty czy cos

miichaaal
15-10-16, 12:55
Znalazłem jeden plastik byl przykrecony na srubke i wkręcił się w kabel , bo ktos zgubil srubke ze spinki i dal srubke ;/ po 2tyg dopiero sie zwarcie zrobilo dziwne , wle wszystko zlokalizowane teraz tylko kupic bezpiecznik, dzieki wielkie !