Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic VIII Dziwne spalanie na komputerze

honda1.4
06-10-16, 09:08
Witam,
Mam problem a przynajmniej tak mi się wydaje z moim komputerem w Hondzie VIII. Otóż po ostatnim zatankowaniu samochodu (STATOIL) komputer pokazuje przedziwne spalanie... Po odpaleniu silnika pokazuje średnie spalanie na poziomie 13/15/14,5l po przejechaniu niewielkiego odcinka spalanie spada 12,5/11/9,8l ale jak tylko zatrzymam pojazd od razu sytuacja się powtarza i spalanie wzrasta co kilkanaście sek. o 0,2l. (momentowe spalanie w tym momencie pokazuje 0). Wiem że zaczeły się niskie temp. ale jeżdżę tym autem już 3 sezon i nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu, zazwyczaj spalanie pokazywało na poziomie 8,5l/100km bez względu na temp. i to czy w danym momencie się poruszam czy stoję w korku. Filtra powietrza został wymieniony 2mies temu.
Prosze o podpowiedź co to może być, ponieważ trochę mnie to martwi...:mad:

Kaszubak
06-10-16, 09:13
Wyjezdzij to paliwo i zatankuj na innej stacji. Nie raz słyszałem teorie o paliwie na tej stacji

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

honda1.4
06-10-16, 09:23
Zawsze tankuję na tej samej stacji benzynowej i przy tym samym dystrybutorze... nigdy nie miałem problemów z kompem aż do teraz

JulianT
06-10-16, 23:53
A spalanie rzeczywiste się zmieniło? Jak wcześniej porównywałeś je ze wskazaniami komputera, to było w porządku?

honda1.4
07-10-16, 07:30
A spalanie rzeczywiste się zmieniło? Jak wcześniej porównywałeś je ze wskazaniami komputera, to było w porządku?

Sprawdze jak przejade 100km i wtedy zatankuje do pełna ponownie... ale wydaje mi się że bedzie ok ponieważ komputer pokazuje ze do tankowania pozostało 660km i tyle tez zawsze pokazywał... niestety wariują tylko wskazania spalania sredniego, i to mnie denerwuje.

!markos
07-10-16, 08:34
Sprawdzanie po 100km jak na każdej stacji w innym momencie odbije Ci pistolet kompletnie mija się z celem. Pełen bak, jeździć ile wlezie do rezerwy, tankowanie, liczenie. Inaczej to nie ma sensu. Pistolet odbije w innym momencie i masz litr różnicy wziętej z powietrza na 100km.

honda1.4
07-10-16, 09:22
Sprawdzanie po 100km jak na każdej stacji w innym momencie odbije Ci pistolet kompletnie mija się z celem. Pełen bak, jeździć ile wlezie do rezerwy, tankowanie, liczenie. Inaczej to nie ma sensu. Pistolet odbije w innym momencie i masz litr różnicy wziętej z powietrza na 100km.

Z reguły tankuje na tej samej stacji przy tym samym dystrybutorze... nawet jeśli pokaże 1litr różnicy to umówmy się przy wskazaniach komputera 14l/100km to będzie żadna różnica.
Nadal zastanawia mnie fakt dlaczego wskazania tak sie różnią skoro do tej pory wszystko było ok...!