Zobacz pełną wersję : Gaśnie podczas jazdy, a później nie odpala
Witam,
Od jakiegos czasu mam z moja Hanna 'maly' problem. Mianowicie zdarzylo mi sie juz kilka razy, ze podczas jazdy (obojetnie z jaka predkoscia i na jakich obrotach) samochod mi poprostu gaznie. Wylaczaja sie wszystkie kontrolki na desce, silnik staje, kierownica stawia opor itd.
Malo tego, jak chce ja ponownie odpalic, zalaczam kluczykiem zaplon i lipa... zadna z kontrolek sie nie zapala. Po drugiej lub trzeciej probie jest ok i samochod przez kilka dni znowu dziala bez zarzutow.
Jakies sugestie co to moze byc? Mam nadzieje, ze mi pomozecie bo deczko nie mam pojecia co to jest...
P.S. Klemy od akumulatora czyscilem ze 2 tygodnie temu i samochod przestal wariowac. Myslalem, ze juz po klopocie, ale niestety znowu mi gasnie:(
Pozdrawiam
Artur
Może problem tkwi w stacyjce, a konkretnie w stykach stacyjki
tez o tym pomyslalem, ale nie za bardzo wiem jak ona w ogole jest zbudowana. Da sie to naprawic czy wchodzi w gre tylko wymiana?
Pablo18Kce
02-09-08, 23:24
Miałem to samo, był to jeden z objawów gdy wysypał mi się moduł zapłonowy, raz nawet miałem tak, że jadę w trasie biorę się za wyprzedzanie a tu pach i silnik gasł, obrotomierz do zera, kierownica stawiała opór itd. Weź to pod uwagę. No i odpalanie, czasem to i 10 minut ją "chechłałem" zanim zaskoczyła.
Pozdro
masa od str. budy tez wyczyszczona?
Tu taj nie jest moduł ponieważ gasną kontrolki. Sprawdz klemy od akumulatora
Sprawdz klemy od akumulatora
radze czytac do konca kazda wypowiedz.... szczegolnie pierwsza:D
Ja bym zobaczył jak wygląda masa, ale od strony karoserii nie na akumulatorze i ja przeczyscił moze trzeba wymienic juz ten przewod (ale chyba jest tam plecionka). Jeżeli to jest wporzadku to zostaje stacyjka. Stacyjke da sie rozebrac i naprawic. Sa tam do wyczyszczenia styki lub tez do podgiecia ewnrualnie.
ja tez mialem taki przypadek. Ale u mni etez jak juz zgasla to byly nawet problemy z zalaczeniem zaplonu.
I sie okazalo ze spalila sie kostka ktora jest z leweuj strony stacyjki, taka ktora przelacza sie kiedy Ty krecisz kluczykiem.
Kupilem uzywana kompletna stacyjke, ale ze byly brzydkie kluczyki to wymienilem poprostu sama ta kostke i wszystko wrocilo do normy :D
oprocz tego ze na nastepny dzien mialem wypadek :]
to ja powiem od siebie co z tym moze byc, wpakowalem ostatnio w autko 2k zl caly uklad wydechowy przelot sport i dolot sport i po kilku dniach autko zaczelo mi swirowac , przekrecajac kluczyk w pozycje II na chwilke zapalaly sie kontrolki ale na II pozycji gasly, nastepnie odpalajac autko odpalalo sie po czym gaslo i wszystko na tablicy również, grzebalem sie z kluczykiem i po kilku probach autko odpalilo ale jadac obwodówką 100km/h nagle autko sie wyłączylo tylko swiatla mijania swiecily, znow sie wkurzylem...czytalem wszystkie tematy, rozbieralem kostke ukladu zaplonowego w stacyjce czyscilem przecieralem styki, co do lutów nie mialem zastrzeżen wzorowo wykonane od fabryki...zaniepokoilo mnie to ze w pozycji II i III moglem normalnie wyjac kluczyk na odpalonym silniku i wylaczonym.. i Doszedlem do jednego wniosku, panowie padają styki w samej wkładce w stacyjce i to ona podlega wymianie, polecam kupic zestaw zamkow z nową wkladką do stacyjki i 2 kluczami zestawy te na alledrogo kosztuja 70-120zl i problem z głowy..ja grzebalem się i za pozno odkrylem prawdziwy powod usterki i zamowilem uzywaną nową kompletną stacyjkę z 2 orygin kluczami za 120zl, a teraz wiem ze wystarczylo wymienic całą wkładkę w stacyjce, co tez uczynię jak przyjdzie stacyjka. w tej chwili mam poki co rozebraną dolną zabudowe kierownicy i dostep do stacyjki odkrecilem białą puszkę kostke od stacyjki i kiedy chce gdzies jechac przykladam ja w miejsce gdzie normalnei jest przykrecona i odpalam z kluczykapo odpaleniu wyjmuję ze stacyjki kostke i puszczam luzem i autko nie ma prawa zgasnąć i jezdze bez obaw ze na wybojach kluczyk w stacyje delikatnie sie przesunie i odłączy mi zaplon, oczywiscie kluczyk w stacyjce podczas jazdy jest potrzebny aby uniknąć włączenia sie blokady kierownicy, Myślę, że szczegółowo opisałem przypadłość stacyjek w hondach z rocznika 92-95, dzieki tej informacji zaoszczedzicie czas nerwy i pieniądze, Pozdrawiam Wszystkich Braci i Siostry Hond :)