Zobacz pełną wersję : Która kreska na kole pasowym od rozrządu w d15z8 ?
Witam, zakładałem dzisiaj rozrząd do w civcu d15z8 i coś przerywa na niskich obrotach.
Ustawiałem tak :
up na wałku na górze
na kole pasowym 3kreski pokrywały się ze znakiem na obudowie
3 kreski na pasowym są do ustawiania kąta wyprzedzenia zapłonu, dalej masz pojedynczą kreskę i to jest GMP.
Górne kółko to nie tylko UP na górze, masz dodatkowe znaki żeby to precyzyjnie ustawić, ściągnij sobie jakiś tutorial i pracę zaczynaj od literatury :)
Faktycznie, wykrecilem świece i najwyższy punkt odczytałem na pojedynczej kresce. Wiec tak ustawiłem i odpaliłem wstępnie, bez zakładania koła pasowego i osprzętu. Wszystko wydawało się chodzić dobrze,wiec poskladalem wszystko, odpalam a tu zonk... Faluje na jałowym. Sprawdzałem jeszcze raz znaki i się zgadzają.
Tak myślę, może przez przypadek przy składaniu zerwalem ten kabelek od czujnika położenia wału. Falowaly by przez to obroty i nie pokazał by się check po kilku minutach pracy?
Dodam tylko, że aktualnie nie ma mnie w domu i nie mam w tej chwili takiej opcji by to sprawdzić.
bartek_levis
06-10-16, 12:43
jak zerwałeś to szukaj nowego czujnika bo tego nie polutujesz :(