Zobacz pełną wersję : Skutki kolizji
Witam ponownie :)
Niestety miałem małą przygodę na drodze u mnie w osiedlu. Mianowicie jakiś baran leciał mi na czołówkę i musiałem odbić w lewo, co zaowocowało uderzeniem bokiem lewego koła z przodu w kraweznik.
Podczas jazdy słyszę metaliczne szuranie, kierownica odbija w lewo a koło wystaje poza obrys samochodu.
Stąd pytanie do was. Jakie mogły być tego skutki? Co będzie do zrobienia i jakie będą koszty?
Proszę o szybką pomoc :/
Honda Civic liftback VI 97r
Zdejmij koło i zobacz, przecież mogłeś felgę pokrzywić a ty chcesz żeby ktoś ci tu z fusów wróżył jak masz auto obok siebie , hurwa czy to takie trudne wziąć fure na lewarek i nie pisać nie potrzebnie postów ?
Ok, będę w domu po pracy to ściągnę koło i zobaczę co się tam dzieje i dam znać, przy okazji zrobię zdjęcia po ściągnięciu koła i wstawię tutaj. Mam nadzieję że to tylko pokrzywiony alus
Zrob fotke jak stoi kolo przy ustawionej prosto kierownicy, moze byc do wymiany lozysko kola,sworzen, koncowka kierownicza albo cala zwrotnica :p
Tak jak siara mówi , wtedy można coś stwierdzić ,tez jestem ciekaw co tam poszło .
http://images84.fotosik.pl/35/bdb0d518a97ab95c.jpg
Niestety wróciłem późno i nie chciałem ściągać koła w nocy. Jedyne ostre zdjęcie jakie udało mi się zrobić to te.
Próbowałem zrobić fotkę od wewnątrz ale wyszło.
Dziś jeśli wrócę wcześniej to ściągnę koło
wahacz dolny raczej na pewno koło siedzi praktycznie w nadkolu, mogło pokrzywić też drążki i końcówki... muszę przyznać, że nieźle przeorałeś. Najprościej będzie jak ściągniesz koło będzie widać od razu co jest pokrzywione.
Ladnie kolo cofnelo, jak wyzej, wachacz na 100% do wymiany
W sobotę zabieram się za rozbieranie :) niestety wcześniej czasu nie znajdę bo wracam cały czas późno z pracy :C
a jak myślicie, amortyzator też został skrzywiony? :\ wiem że dopiero się dowiem po rozebraniu na 100%.
ale chciałbym się mentalnie przygotować jak bardzo w kieszeń zaboli ;)
rafik54321
28-09-16, 16:19
W sobotę zabieram się za rozbieranie :) niestety wcześniej czasu nie znajdę bo wracam cały czas późno z pracy :C
a jak myślicie, amortyzator też został skrzywiony? :\ wiem że dopiero się dowiem po rozebraniu na 100%.
ale chciałbym się mentalnie przygotować jak bardzo w kieszeń zaboli ;)
Zależy w którym miejscu wahacz się wygiął. Ale raczej myślę że dostał amorek po odwłoku :/ . Nie wiadomo czy i drążek kierowniczy nie oberwał, choć raczej pewnie przeżył. Górny wahacz też pewnie "żyje". Więc pewnie cały dolny wahacz do wymiany + sworzeń + amorek...
Hmmm... skoro poszedł amorek to wymienic trzeba dwa :c
jakieś godne uwagi, lecz nie drogie polecacie? :)
Wahacze też dwa byłoby najlepiej wymienić w ogóle cokolwiek tam nie padło z jednej strony to dobrze by było wymienić to parami, inaczej może to powodować problemy z ustawieniem geometrii i/lub prowadzeniem pojazdu.
Amortyzatory to najlepiej KYB są trochę droższe ale pewne i dobre. Możesz poszukać używek w dobrym stanie. Ja kiedyś trafiłem po 80zł sztukę to było dwa lata i 50kkm temu i nadal są dobre.
Jest taka zależność:
http://lekarze.bridgehead.pl/wp-content/uploads/2014/10/Martyna-Zajkowska-Post-nr-6.jpg
Przeciez to nie system z macoersonem, amor powinoem byc ok, bardziej bym sie martwil o zwtotnice bo to miekki szajs :p
Zapomniałem o tym wątku :D
Dla ciekawych pieprznął amortyzator, wahacz dolny i wahacz górny..no i oczywiście alus do prostowania ^_^
Poza tym wszystko jest sprawne :)