PDA

Zobacz pełną wersję : Skutki kolizji

roobi321
25-09-16, 12:14
Witam ponownie :)

Niestety miałem małą przygodę na drodze u mnie w osiedlu. Mianowicie jakiś baran leciał mi na czołówkę i musiałem odbić w lewo, co zaowocowało uderzeniem bokiem lewego koła z przodu w kraweznik.
Podczas jazdy słyszę metaliczne szuranie, kierownica odbija w lewo a koło wystaje poza obrys samochodu.

Stąd pytanie do was. Jakie mogły być tego skutki? Co będzie do zrobienia i jakie będą koszty?
Proszę o szybką pomoc :/
Honda Civic liftback VI 97r

UltrasSur
25-09-16, 12:25
Zdejmij koło i zobacz, przecież mogłeś felgę pokrzywić a ty chcesz żeby ktoś ci tu z fusów wróżył jak masz auto obok siebie , hurwa czy to takie trudne wziąć fure na lewarek i nie pisać nie potrzebnie postów ?

roobi321
25-09-16, 12:32
Ok, będę w domu po pracy to ściągnę koło i zobaczę co się tam dzieje i dam znać, przy okazji zrobię zdjęcia po ściągnięciu koła i wstawię tutaj. Mam nadzieję że to tylko pokrzywiony alus

siara87
25-09-16, 12:48
Zrob fotke jak stoi kolo przy ustawionej prosto kierownicy, moze byc do wymiany lozysko kola,sworzen, koncowka kierownicza albo cala zwrotnica :p

UltrasSur
25-09-16, 13:20
Tak jak siara mówi , wtedy można coś stwierdzić ,tez jestem ciekaw co tam poszło .

roobi321
26-09-16, 07:42
http://images84.fotosik.pl/35/bdb0d518a97ab95c.jpg

Niestety wróciłem późno i nie chciałem ściągać koła w nocy. Jedyne ostre zdjęcie jakie udało mi się zrobić to te.
Próbowałem zrobić fotkę od wewnątrz ale wyszło.
Dziś jeśli wrócę wcześniej to ściągnę koło

dejwid
26-09-16, 22:58
wahacz dolny raczej na pewno koło siedzi praktycznie w nadkolu, mogło pokrzywić też drążki i końcówki... muszę przyznać, że nieźle przeorałeś. Najprościej będzie jak ściągniesz koło będzie widać od razu co jest pokrzywione.

siara87
27-09-16, 07:49
Ladnie kolo cofnelo, jak wyzej, wachacz na 100% do wymiany

roobi321
28-09-16, 15:53
W sobotę zabieram się za rozbieranie :) niestety wcześniej czasu nie znajdę bo wracam cały czas późno z pracy :C
a jak myślicie, amortyzator też został skrzywiony? :\ wiem że dopiero się dowiem po rozebraniu na 100%.
ale chciałbym się mentalnie przygotować jak bardzo w kieszeń zaboli ;)

rafik54321
28-09-16, 16:19
W sobotę zabieram się za rozbieranie :) niestety wcześniej czasu nie znajdę bo wracam cały czas późno z pracy :C
a jak myślicie, amortyzator też został skrzywiony? :\ wiem że dopiero się dowiem po rozebraniu na 100%.
ale chciałbym się mentalnie przygotować jak bardzo w kieszeń zaboli ;)

Zależy w którym miejscu wahacz się wygiął. Ale raczej myślę że dostał amorek po odwłoku :/ . Nie wiadomo czy i drążek kierowniczy nie oberwał, choć raczej pewnie przeżył. Górny wahacz też pewnie "żyje". Więc pewnie cały dolny wahacz do wymiany + sworzeń + amorek...

roobi321
28-09-16, 16:22
Hmmm... skoro poszedł amorek to wymienic trzeba dwa :c
jakieś godne uwagi, lecz nie drogie polecacie? :)

dejwid
29-09-16, 03:39
Wahacze też dwa byłoby najlepiej wymienić w ogóle cokolwiek tam nie padło z jednej strony to dobrze by było wymienić to parami, inaczej może to powodować problemy z ustawieniem geometrii i/lub prowadzeniem pojazdu.
Amortyzatory to najlepiej KYB są trochę droższe ale pewne i dobre. Możesz poszukać używek w dobrym stanie. Ja kiedyś trafiłem po 80zł sztukę to było dwa lata i 50kkm temu i nadal są dobre.

Jest taka zależność:
http://lekarze.bridgehead.pl/wp-content/uploads/2014/10/Martyna-Zajkowska-Post-nr-6.jpg

siara87
29-09-16, 07:20
Przeciez to nie system z macoersonem, amor powinoem byc ok, bardziej bym sie martwil o zwtotnice bo to miekki szajs :p

roobi321
14-11-16, 20:35
Zapomniałem o tym wątku :D
Dla ciekawych pieprznął amortyzator, wahacz dolny i wahacz górny..no i oczywiście alus do prostowania ^_^
Poza tym wszystko jest sprawne :)