Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16y7 kręci nie pali/zalane świece

Siomz
21-09-16, 18:07
Witam,

Od niedawna samochód stoi w garażu mniej użytkowany, co jakiś czas był regularnie przepalany wszystko było ok nie gasł chodził równo nie było problemu z odpaleniem, niedawno zostały wymienione świece wyczyszczona kopułka itd. natomiast pewnego dnia chciałem go normalnie przepalić żeby trochę pochodził jednak samochód odpalił wskoczył na ok. 1k rpm i po 1sec zgasł

Od tej pory nie mogę go w żaden możliwy sposób uruchomić, były sprawdzane przewody i świece, czyszczona kopułka i palec, iskra jest ale, wydaje sie być słaba, bo po każdej próbie odpalenia samochód zalewa je, pod przepustnica po wielu próbach też była dość duza ilość paliwa wtryski sa sprawne podają paliwa, pompa chodzi normalnie, check sie nie pali, tak samo po wykonaniu samo-diagnostyki nie wykazało żadnego błędu z tego co czytałem do tej pory może byc to aparat zapłonowy bądź cewka/moduł ,aparat jest firmy Hitachi.

Ze względu na usdm'a nie mogłem odnaleźć czujnika uderzeniowego auto pochodzi z californi i jak narazie nie było z odpalanie żadnych problemów,
ustawienie rozrządu tez było sprawdzone jest ok pasek jest cały nie przeskoczył, rozrusznik podczas próby opalenia kreci szybko bez jakichkolwiek problemów
jednak jedyne co jest skutkiem kręcenia rozrusznika to zapach paliwa i mokre świece.

Nie mam już pomysłów w jaki sposób próbować ja odpalić :confused: nie wiem na ten moment czy wymienic wszystko jak idzie tj. świece kable aparat kopułkę palec i myśleć ze bedzie ok
Prosiłbym kogoś zaznajomionego z tematem o pomoc w sprawie na ten moment zostałem bez samochodu jedynym sposobem jest albo samemu zając sie sprawa w grażu albo kombinowac lawete badz hol zeby wyciagnac ja z garazu bede wdzięczny za pomoc :D

Szczur[R]
26-09-16, 20:01
iskra jest ale, wydaje sie być słaba, bo po każdej próbie odpalenia samochód zalewa je
to wydaje się czy jest ? Moim zdaniem najprawdopodobniej nie ma iskry = uwalony moduł w aparacie zapłonowym

Siomz
28-09-16, 00:06
o dziwo, iskra w atmosferze po przyłożeniu do głowicy jest, niestety po wkręceniu do silnika świec podłączeniu przewodów silnik nawet nie próbuje zapalić nawet z wydechu czuć jedynie paliwo świece są mokre,wydaje się tak jak by nie było dostatecznej iskry żeby przepalić mieszankę w cylindrze, rozebrałem aparat zapłonowy na części pierwsze i wszystkie poszczególne tak mi się wydaje czujniki wyglądają na popękane plastikowa obudowa u dołu jest pęknięta a metalowa obudowa tej głównej cewki wygląda jak by była przypalona od strony osłony rdzawo-zaśniedziały ślad, dziwne bo do tej pory nie było problemu z zapłonem czy odpalaniem a nagle całkowity brak reakcji na odpalanie iskra niby jest ale nie przepala :(

rafik54321
28-09-16, 08:35
Może to trochę przyziemne - ale wkręć swoje stare świece i stare przewody. Nawet jeśli są wyeksploatowane ale jakoś na nich palił... Jak zapali to masz winnego.
Świece NGK "made in france" to szrot :/ . Mi padły wszystkie 4 świece na raz, po prostu jednego dnia palił, a drugiego ni w ząb. Co zabawne - iskra na nich była. Wkręciłem stare i zapalił od ręki.

bartek_levis
28-09-16, 08:49
kup nowy moduł albo podmień aparat i po temacie

Siomz
28-09-16, 09:10
ostatnio tez znalazłem stare świece boscha 3szt. poczyściłem je wkręciłem przy testach też wyglądało że dają iskrę wiec myślę ze mimo ze teraz jeździłem na nkg to akurat nie było głównym problemem postaram sie kupić nowy zestaw przewodów, świec,kopułkę i palec tylko teraz pytanie co z aparatem czy zamiennik czy ori używka bo kwestia mnie zastanawia a koszta miedzy 350/140zl jeżeli chodzi o cały aparat jaki firmy jeżeli chodzi osprzęt proponujecie ? :confused:

Siomz
28-09-16, 21:48
https://youtu.be/ukR5c2v8ovk niestety nagrane kalkulatorem ale dobrze słychać jak samochód kręci

HEG8
28-09-16, 23:26
Podmień od kogoś aparat, nie wydawaj kasy na przewody i świece, które już masz nowe.

bartek_levis
29-09-16, 10:34
kuva czy Ty czytasz co piszemy czy 3 dni będziesz ustalał że padł Ci moduł w aparacie ale zanim do tego dojdziesz wymienisz wszystko inne?

Siomz
29-09-16, 10:53
czytam tylko nie mam mozliwosc podmienic aparatu nikt z moich znajomych nie ma d16 musze kupic albo nowke albo uzywke...

bartek_levis
29-09-16, 13:03
to kup sam moduł i po temacie