Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc przy kupnie

Adamskiy
19-09-16, 09:54
Witam klubowiczów, mam pytanie, bo chcę kupić Honde Civic 1.4 B+G i mam dylemat, bo znalazłem fajne auto ale w silniku jest przyspawany płaskownik, nie wiem o co tu chodzi, dla mnie jest to po to żeby samochodu nie ściągało na drodze z powodu że był kiedyś bity, ale chciałbym się poradzić fachowców.
Wstawiam fotke
Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki :)

https://zapodaj.net/c6c5d668c650c.jpg.html

Gunik
19-09-16, 09:58
To jest rozporka. Na celu ma usztywnienie budy. Nie jest to wyznacznik ze samochód był bity .Kiedyś słyszałem ze dzięki rozporce szyba przednia jest mniej narażona na pęknięcie.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

rafik54321
19-09-16, 10:24
Tak jak napisano - to jest rozpórka. Nadwozie pojazdu wcale nie jest jakoś mega sztywne i w zakrętach potrafi się nieco wygiąć. Ta rozpórka ma temu zapobiegać.

Co do gazu - w hondzie to tylko sekwencję (najlepiej na STAGu). II generacji bym nie ryzykował.

Adamskiy
19-09-16, 10:43
Super wielkie dzięki za szybką odpowiedź i rozwianie wątpliwości. Jeśli chodzi o gaz to to jest gaz Stag4 wiec chyba nadaje się do tych silnikow. Niestety w mojej okolicy do 200 km strasznie ciężko znaleźć dobra Honde

Bartko
19-09-16, 12:52
Co do gazu - w hondzie to tylko sekwencję (najlepiej na STAGu).Ile zrobiłeś kilometrów na tym Stagu, że go polecasz? Co ile musisz jeździć na "regulację"?

rafik54321
19-09-16, 13:12
Ile zrobiłeś kilometrów na tym Stagu, że go polecasz? Co ile musisz jeździć na "regulację"?

Nie chodzi tylko o bezawaryjność. Chodzi o dostępność o powszechność. Firma STAG udostępni ci nawet program do regulacji komputera za darmo. Każdy gazownik zna STAGa. Jest powszechny i popularny więc najlepiej pracuje z innymi elementami.

Bartko
19-09-16, 14:55
Nie chodzi tylko o bezawaryjność. Chodzi o dostępność o powszechność.No to warto dodać, że polecasz, ale tylko tym co wolą mieć powszechne ale awaryjne i niedopracowane.

Firma STAG udostępni ci nawet program do regulacji komputera za darmo.Ja tam wolę, gdy firma nie musi mi udostępniać programu, żebym po niej musiał poprawiać.
Nie rozumiem takiej logiki. Zaoszczędzić 500 zł na instalacji, a potem co roku wydawać po 100 czy 200 na poprawki i regulacje. Że o straconym czasie i nerwach nie wspomnę.

Jeśli chodzi o gaz to to jest gaz Stag4 wiec chyba nadaje się do tych silnikow.To zależy. Jak montował ogarnięty gazownik i założył dobre jakościowo wtryskiwacze to OK.

rafik54321
19-09-16, 16:27
No to warto dodać, że polecasz, ale tylko tym co wolą mieć powszechne ale awaryjne i niedopracowane.
Ja tam wolę, gdy firma nie musi mi udostępniać programu, żebym po niej musiał poprawiać.
Nie rozumiem takiej logiki. Zaoszczędzić 500 zł na instalacji, a potem co roku wydawać po 100 czy 200 na poprawki i regulacje. Że o straconym czasie i nerwach nie wspomnę.

To zależy. Jak montował ogarnięty gazownik i założył dobre jakościowo wtryskiwacze to OK.

Dlaczego uważasz że STAG jest niedopracowany? Jest to najczęściej zakładana instalacja. U mnie sprawowała się wzorowo i jak dotąd nie słyszałem aby ktoś narzekał na STAGa.Chyba lepiej mieć powszechną instalację, którą każdy gazownik zna a jest porządna, niż inną równie porządną ale mało znaną, przez co nikt nie wie jak ją "ugryźć" przy ewentualnej naprawie.
STAG bardzo mocno wspiera swoje produkty, nie ma potrzeby popraw. Jeśli chcesz, to STAG udostępni tobie program do regulacji komputera. Taki sam, jakiego używają gazownicy. Skoro można samemu zrobić to samo co gazownicy to po co płacić? Z drugiej strony nie musisz z tego korzystać. Jedź i zapytaj się gazowników czy mają złe zdanie o STAGu. Nikt nie powie że są złe.

bochen.gfc
19-09-16, 16:53
Napisz do uzytkownika feltek.
On Ci wyjaśni.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

bartek_levis
21-09-16, 11:33
Dlaczego uważasz że STAG jest niedopracowany? Jest to najczęściej zakładana instalacja. U mnie sprawowała się wzorowo i jak dotąd nie słyszałem aby ktoś narzekał na STAGa.Chyba lepiej mieć powszechną instalację, którą każdy gazownik zna a jest porządna, niż inną równie porządną ale mało znaną, przez co nikt nie wie jak ją "ugryźć" przy ewentualnej naprawie.
STAG bardzo mocno wspiera swoje produkty, nie ma potrzeby popraw. Jeśli chcesz, to STAG udostępni tobie program do regulacji komputera. Taki sam, jakiego używają gazownicy. Skoro można samemu zrobić to samo co gazownicy to po co płacić? Z drugiej strony nie musisz z tego korzystać. Jedź i zapytaj się gazowników czy mają złe zdanie o STAGu. Nikt nie powie że są złe.

zgadzam sie w 100% stag to bardzo dobra instalacja tak jak i LPGtech czy KME znane i popularne, pragnę jednak podkreślić że sam sterownik i wiązka to nie wszystko, gazownicy stosują do tych instalacji różnoraki osprzęt czyli czujniki, parowniki wtryskiwacze, wszystkie powinny być dobrane do konkretnego samochodu i silnika. jak klient chce tanio i zakłada gaz do np d14a8 to dostanie np staga4, parownik alaska i wtryski valtek - czerwone, będzie działać ale umówmy się żywotne i szybkie to to nie jest ale pozwala zaoszczędzić ok 500 zł w stosunku do lepszych, szybszych, żywotniejszych wtryskiwaczy i parownika który przynajmniej trzyma stałe ciśnienie. obrońcy Valteka zawsze mogą powiedzieć że można go czyścić regenerować regulować itd ale wymaga to poświęcenia czasu i ew kasy na speca do tego. Kolejna kwestia to to jak instalacja jest zamontowana i ustawiona a potem serwisowana.

Adamskiy
21-09-16, 19:57
Dzięki koledzy za pomoc i rozwianie wątpliwości, wprawdzie nie kupiłem tamtego auta ale mam wlasnie inna honde :)
Pozdrawiam