PDA

Zobacz pełną wersję : b16a2 brak vteca itd



NoLimited
18-09-16, 23:59
Witam

Ostatnio w końcu udało mi się przełożyć b16a2 i tutaj zaczynają się schody,
mianowicie brak vteca i prędkościomierz nie działa.
Pod komputer dwa piny podpięte czyściłem już kostkę koło skrzyni od prędkościomierza i dalej nic..
Na dodatek gdy podepnę u góry kolektora ssącego z prawej strony podciśnienie to samochód chodzi na obrotach 100- 200? czasem zgaśnie.
Kiedy odłączę to samochód chodzi prawidłowo, ale strasznie szarpie i jest bardzo czuły na gaz, od razu wyrywa do przodu.
Robiłem samodiagnostykę i pokazało następujące błędy ( 31/14/41/4 )
Komputer już resetowałem dalej to samo....
Dodam że instalacji nie podłączałem robił to mój znajomy, kicz wie czy dobrze podpiął.

Szczur[R]
19-09-16, 10:29
Jakie jest pytanie ? Bo rozwiązanie problemów jest w tym co napisałeś - ogarnij dobrze elektrykę żeby błędów nie było, to podstawa.

NoLimited
19-09-16, 13:21
A podciśnienie ? To też może być wina źle podpietej elektryki ?

tmDamian
19-09-16, 16:20
Mi odpięcie podciśnienia zwiększa obroty a nie zmniejsza :)

NoLimited
20-09-16, 00:57
Mi właśnie samochód chodzi po odpięciu na 800-1000 a po podpięciu czasami zgaśnie i chodzi na 100-300..
Dodam że zawór egr po wypadku był pęknięty i z racji że nie mogłem go dostać to został zaślepiony.

NoLimited
20-09-16, 22:15
Już jest w miarę ok dziś znajomy z forum był u mnie i zauważył że jeden wężyk z podciśnienia jest zatkany, wymieniliśmy na nowy i jest znaczna różnica.
On twierdzi że vtec już działa, ale nie słychać go i nie czuć różnicy.
Ale powiedział żebym wyczyścił sitko przy pompce paliwa to będzie git.

Zauważyłem jeszcze że nie przełożyłem map sensor'a z poprzedniego civica, to może być też główny problem że vtec nie chodzi i prędkościomierz?

kazik2_h9w3
21-09-16, 08:29
Jak predkosciomierz nie dziala to i vitek nie bedzie
By dzialal vitold potrzebna jest odpowiednia temperatura odpowiednie obroty i oczywiscie auto musi jechać

NoLimited
22-09-16, 12:28
A mam pytanie czy czujnik prędkości, który wchodzi do skrzyni podejdzie od d15b7?
Bo wczoraj podciśnienia na chłopski rozum podpiąłem i 3 błędy z ecu zniknęły.
Ale Nadal nie wiem czy prawidłowo podpiąłem map sensor, bo tam też idzie podciśnienie.

NoLimited
22-09-16, 19:54
Dziś poszperałem półtorej godzinki w komorze i obroty trzymają się idealnie, podciśnienie podpięte idealnie.
Po odpaleniu brak checka z czego cieszę się niezmiernie, ale po przejechaniu dłuższego dystansu zapala się check.
Po samodiagnostyce wynika że jest to błąd 17 od czujnika prędkości ulokowanego w skrzyni.
Podejdzie tam ten czujnik od d15b7? w b seri skrzynia y21.
Mam nadzieję że to tylko czujnik bo wiązki kroić nie chce.

kazik2_h9w3
22-09-16, 20:57
Wydaje mi sie ze bedzie pasowal
Zreszta chyba nie ma duzo roboty by sprawdzic
Mi czasem nie łączył, wystarczyło wpiąć i wypiąć kilka razy i bylo ok dodatkowo psikłem jakims badziewiem do kostki

NoLimited
23-09-16, 00:12
Miałem podpięte i dalej prędkościomierz nie działał... wiązka czy jakiś przekaźnik jest walnięty? Bo już nie wiem.. ;(

kamil39
23-09-16, 07:05
Sygnał na predkosciomierz idzie z tego czujnika w skrzyni, zerknij tam porzadnie, bo czesto piny w srodku sa wyzarte itd, popsrawdzaj dobrze wtyczke, czy jest przejscia na kablach itd- jesli to jest ok, to moze cos z zegarem jest?

NoLimited
24-09-16, 02:52
Wtyczkę już czyściłem parę razy, licznik jest ok bo w poprzednim silniku działał bez zarzutów, a nawet gdyby była to wina tylko licznika to Vtec by chodził bo dostawał by impuls od czujnika prędkości.
Poza tym komputer wywala błąd 17 więc nawet komputer nie wykrywa czujnika prędkości.
Instalację nie wiem jak sprawdzić bo nie mam pojęcia od tego czujnika gdzie idą dalej kable... są w takim pancerzyku...
Wie ktoś może czy wchodzą one z prawej strony prosto do zegarów czy gdzieś indziej najpierw idą?

NoLimited
27-09-16, 01:21
Pomoże ktoś??

NoLimited
30-09-16, 03:00
Spróbuje i dam znać szybciej miałem wrzucone ten czujnik od d15b7 nie działało, ale nie pokazywało błędu 17.
Może nie działało z powodu innych błędów.
Teraz został mi tylko błąd 17 spróbuje jeszcze raz wrzucić ten od tego 1.5 i dam znać czy działa, jeżeli dalej będzie to samo to zaryzykuje i zamówię ten czujnik do b serii, jeżeli dalej to nie będzie to to nie mam ochoty pruć wiązki i kupię po prostu nową.
A ostatecznie jeżeli nic nie pomoże, to pojadę to trójmiasta do Sheivy.

NoLimited
26-10-16, 00:07
Witam nadal jestem bez prędkościomierza i vteca...
I dalej jest błąd 17... zamówiłem nowy czujnik prędkości od b16a2 zamontowałem i dalej to samo...
Sprawdzałem na pinach które idą do czujnika i po przekręceniu zapłonu czujnik dostaje prąd.

Co mam robić? :( bo już mnie to denerwuje... w poprzedniej Hondzie w której siedział ten silnik wszystko chodziło elegancko.

NoLimited
19-11-16, 13:20
Predkosciomierz już działa, ale teraz pokazały się nowe Błędy... 6/7 i 22....