PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne dzialanie swiatel

Yankes
17-09-16, 17:28
Nie wiem czy to normalne ,ale moje swiatla dziwnie sie zachowuja.
AUTO-pala sie tylko mijania z przodu
OFF- dalej pala sie swiatla mijania tylko z przodu
Postojowki- normalnie, tylko postojowki z przodu i z tylu
Mijania-normalnie, pala sie wszystkie swiatla

Saawrel
18-09-16, 08:43
Od jak dawna masz ten samochód?

Bo mi wygląda na to ze ktoś wsadził moduł świateł dziennych. Bo dokładnie tak działa układ automatycznego załączenia świateł LED z tym ze u ciebie podpięte zostały światła mijania.

Yankes
18-09-16, 12:52
samochod mam od miesiaca i tak jest od poczatku.A czy jest mozliwe programowanie swiatel przez komputer diagnostyczny

Saawrel
18-09-16, 14:33
Nie ma takiej opcji. Poszukaj pod maska lub w okolicach bezpieczników jakiś instalacji która by nie wyglądałaby na fabryczną. Możesz tez oddać samochód do ASO i oni poszukają niefabrycznych instalacji.

Inne wyjście: to skontaktuj się z poprzednim właścicielem i zapytaj go o to.

Yankes
18-09-16, 15:07
poprzedni wlasciciel to komis wiec pewnie nie ma zielonego pojecia na temat przeszlosci auta

Civmann
18-09-16, 17:53
Sprawdź czy masz pod kierownicą bezpieczniki nr 37 oraz 7 wpięte. Jeśli tak to przeczytaj w temacie szybkie pytanie, szybka odp. post nr 5611 i dalsze ...

Yankes
21-09-16, 18:50
wyciagnalem nr37 i jest git.Dziekuje za pomoc :)

Saawrel
21-09-16, 21:25
A czy razem z światłami mijania w pozycji AUTO włączone było podświetlenie kokpitu i reszty przycisków w środku?

Yankes
22-09-16, 17:23
w dzien cizko zobaczyc czy guziki sie swieca ale zegary nie przygasaly.Swiecily sie tylko swiatla mijania z przodu i nic wiecej

Saawrel
22-09-16, 17:59
Ja z ciekawości do siebie bezpiecznik 37 i mijanie się nie zaświeciły na funkcji AUTO, działa wszystko jak przedtem.

Kremius
21-11-16, 22:01
Witajcie,

Na początku chciałbym powiedzieć, że jestem nowy na tym forum :)

Otóż mam podobny problem, z tym że w moim przypadku w pozycji auto (chyba jak i każdej innej) światła po zapłonie świecą wszystkie (postojówki i mijania), natomiast po odłączeniu różowego kabla z czujnika (idącego do złącza Q, pinu 6) światła działają normalnie, z tym że pozycja auto powoduje, iż światła robią mi dyskotekę (zapalają się i gasną wedle własnego uznania).

Ma ktoś jakieś pomysły ?

pwl
21-11-16, 23:33
Skoro wypiąłeś kabel z czujnika, to czego się spodziewałeś? Sterownik głupieje i raz zapala raz nie.

Kremius
22-11-16, 13:30
Skoro wypiąłeś kabel z czujnika, to czego się spodziewałeś? Sterownik głupieje i raz zapala raz nie.

Niby tak, ale przy wpiętym kablu światła zapalają się na stałe, niezależnie od tego czy jest dzień, czy noc :/

alen333
22-11-16, 18:47
jesteś w stanie mi dokładnie napisać gdzie znajduje się ten różowy kabelek, i te złącze "Q" ?

Kremius
22-11-16, 22:32
Wtyczka zaznaczona poniżej znajduje się w tylnej części skrzynki bezpieczników (nie tej widocznej, kiedy spojrzysz od spodu, różowy kabelek znajduje się na 6 pinie):
https://i.imgsafe.org/57e7c213d7.png

alen333
23-11-16, 17:09
Super, dzięki wielkie :)

KrisHonda
23-11-16, 20:17
Mam to samo z tymi światłami, jest to moduł świateł dziennych. Na początku mnie w****iało a teraz się przyzwyczaiłem. Popatrz albo gdzieś przy kierownicy ( bedą dziwnie kabelki ) jak nie przy kierze to musisz szukać pod maską. Będzie widać ze dorobione

Kremius
23-11-16, 20:33
Rozumiem, a fakt iż cały ten moduł nie działa po odłączeniu czujnika (właśnie tego różowego kabelka) ma jakieś znaczenie. Gdybym nie montował tego wszystko by działało tak fabryka przykazała - włączasz i wyłączasz światła manetką, dopiero podłączony czujnik "uaktywnił" ten moduł.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

TRAFO
23-11-16, 23:40
A spróbuj sobie zrobić test przewodów czujnika, jest w serwisówce lub np. TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J32112513327FCLT00.HTML).
Bo może okaże się że sam czujnik jest uszkodzony, albo MICU trzeba przeprogramować żeby z nim współpracował, skoro czujnik został ekstra dołożony.

Kremius
23-11-16, 23:43
A jakbym miał ogarnąć przeprogramowanie ? Ktoś na forum ma dostęp do kompa i takich sztuczek ?

TRAFO
24-11-16, 12:04
Co do tego programowania to nie mam pewności. Jesteś pierwszą osobą o której wiem, że taki czujnik dołożyła.

Kremius
24-11-16, 12:59
Napisałem do Hondy, ale oczywiście jeszcze odpowiedzi nie mam. No cóż, zobaczę z tym modułem świateł automatycznych i jeśli będzie to ślepy zaułek to skontaktuje się z Hondą, ale już telefonicznie.