PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z czujnikiem tempetury

k r y s t i a n
15-09-16, 19:09
Witam
mam problem moze ktos juz miał taki i moze pomoc mianowicie auto miedzy 2-3,5 tys obr zachowuje sie jakby wypadal zapłon ttzn podczas przyspieszania pod górke na z niskich biegów potrafi na ułamek sekundy przerwac. Posprawdzałem aparat zapłonowy kable swiece pompe paliwa filtr i nic. Ostatnio odkryłem ze gdy odłacze czujnik temperatury cieczy ten pod zaworem vteca to auto pracuje na niskich obrotach normalnie. Dzis kupiłem nowy czujnik i ku mojemu zdziwieniu dalej to samo. Ma ktos moze pomysł co mozna jeszcze sprawdzic?
Pozdrawiam.

tmDamian
23-09-16, 09:36
Podłączam się.

Aparat zapłonowy zmieniałeś? Nawet tylko do sprawdzenia?

Słyszałem, że przesunięcie zapłonu PRZÓD/TYŁ aparatem MOŻE pomóc. Jak będziesz sprawdzał daj znać.

Fawor
23-09-16, 11:54
Kompy seryjne czy strojone?

tmDamian
23-09-16, 12:04
Mój strojony.

k r y s t i a n
24-09-16, 14:53
Aparat zmieniony, komputer strojony przez grafixa ustawianie zapłonu tez próbowałem nic nie dało. Jedynie odpiecie czujnika. Czy jest mozliwosc ze komputer jest uszkodzony?

tmDamian
26-09-16, 08:27
Kolektor wydechowy jaki masz ?

k r y s t i a n
26-09-16, 10:20
A czy to ma znaczenie? Kolektor jest chinczyk 4-1

grafix
26-09-16, 11:01
Na zimnym/ciepłym?
Błędów brak?
Sprawdź masy zwłaszcza tą przy termostacie. Dołóż jedną dodatkową z aku do budy.

k r y s t i a n
26-09-16, 11:08
Problem wystepuje tylko na zimnym silniku. Błedów brak. Masy wszystkie sprawdzone i wyczyszczone. Nie mam pojecia co mozna jeszcze sprawdzic.

grafix
26-09-16, 13:15
Odepnij jeszcze czujnik od temp. dolotu i sprawdź zachowanie.

k r y s t i a n
26-09-16, 13:50
Odpinałem czujnik dolotu. Ale zadnych zmian nie było.

grafix
26-09-16, 14:34
Skoro tylko ECT powoduje takie zmiany i po zmianie na nowy czujnik nic się nie poprawia to jest podejrzana wiązka.
Zostaje jeszcze lambda, ale chyba ją wyłączyliśmy bo nie robiła trimów.
O ile dobrze pamiętam miałeś chyba przed strojeniem problem z chwilowym wypadaniem zapłonu?

k r y s t i a n
26-09-16, 15:22
Lambda została wyłaczona. Wiazke wstepnie sprawdziłem i wydaje mi sie ze ona nie bedzie niczemu winna bo gdyby była uszkodzona auto odwalało by równiez na zimnym silniku a tak problem wystepuje tylko po rozgrzaniu. Problem z chwilowym wypadaniem zapłonu był przed strojeniem na stojeniu ustalilismy ze trzeba sprawdzic aparat zapłonowy niestety to nic nie dało. Czy jest mozliwosc ze ktoras sciezka w komputerze jest przepalona? Bo jedynie czego jeszcze nie sprawdziłem to kompa.

grafix
26-09-16, 15:34
Zdarza się się, że jakiś element w ECU typu tranzystor, rezystor się upali. Ogólnie to rzadkość i najczęściej z winy drivera jak coś źle podepnie itp.
Jeśli tak działo się na moim ECU stroicielu to wina kompa odpada. Mój jest zawsze na 1000% sprawny.

1. Odłącz fizycznie lambdę z wtyczki.
2. Jak masz możliwość to zloguj tą sytuację np. appką androidową.
3. Podjedź do mnie i podumamy :)