PDA

Zobacz pełną wersję : Lista zakupów - pacjent Aerodeck VTi MC2

hlasoon
13-09-16, 22:08
Siema wszystkim!
Od kilku tygodni jestem posiadaczem Aerodeck'a VTi z B18C4. Spełniło się w końcu moje marzenie o B-serii pod maską. No ale jak to bywa z używanymi autami, mają one swoje wady. Wyjechałem dzisiaj z ASO i osłupiałem, gdy dostałem kosztorys i ilość elementów do wymiany. Hajsem nie sram, także wszystko powoli będę kompletować i systematycznie wymieniać mając nadzieje, że nie wyląduje na lawecie.
Chciałbym, abyście mi doradzili jakiej firmy szukać zamienników i gdzie najlepiej je zamawiać, gdyż nie ogarniam tematu do końca.
Oto lista części do wymiany:

PRZEGUBY
DRĄŻKI KIEROWNICZE
USZCZELNIACZ OD STRONY SKRZYNI
PRZEWODY PALIWOWE
PRZEWODY HAMULCOWE
PODUSZKI SILNIKA WSZYSTKIE

Do tego dochodzi regeneracja przekładni kierowniczej, wymiana rozrządu (mam już komplet) i najprawdopodobniej UGP oraz standardowo kompleksowa blacharka.

rafik54321
13-09-16, 22:35
Przeguby jedne z najlepszych to metelii.

Mówisz o przewodach hamulcowych sztywnych czy elastycznych? Sztywne zakłada się miedziane. A jeśli chodzi o elastyczne, to dla trwałości można wstawić oplot. Poduszki silnika najlepiej chyba OEM.

hlasoon
13-09-16, 22:56
Przeguby jedne z najlepszych to metelii.

Mówisz o przewodach hamulcowych sztywnych czy elastycznych? Sztywne zakłada się miedziane. A jeśli chodzi o elastyczne, to dla trwałości można wstawić oplot. Poduszki silnika najlepiej chyba OEM.

Sztywne są pordzewiałe, ale jak już wymieniać to wole wszystko. Chcę aby fura posłużyła dłużej niż pierwszy syfik

EDIT
Sprawdziłem katalog meteli przegubów na oficjalnej stronie i mają tylko do 2.0TDi w nadwoziu MC3, nic nie jest wspomniane o B18C4 w nadwoziu MC2. Na iParts tak samo :(

HEG8
13-09-16, 23:34
W toruniu mieszkasz to podjedź z tym autem do Ralfiego w wytrębowicach albo do mnie do Włocławka.

hlasoon
14-09-16, 09:59
W toruniu mieszkasz to podjedź z tym autem do Ralfiego w wytrębowicach albo do mnie do Włocławka.
No to *****iście 😆 już myślałem że będę skazany na ASO, bo u mnie w mieście tylko niemieckie robią.

Masz kontakt do Ralfiego?

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

rafik54321
14-09-16, 10:31
Sztywne są pordzewiałe, ale jak już wymieniać to wole wszystko. Chcę aby fura posłużyła dłużej niż pierwszy syfik

EDIT
Sprawdziłem katalog meteli przegubów na oficjalnej stronie i mają tylko do 2.0TDi w nadwoziu MC3, nic nie jest wspomniane o B18C4 w nadwoziu MC2. Na iParts tak samo :(

Pamiętaj że w oficjalnych katalogach odnośnie civiców jest cała masa błędów i najprawdopodobniej ten od 2.0 TDi będzie pasować. Kodem nadwozia bym się całkowicie nie sugerował. Bo mi w gordonie po kodzie silnika D14A8 dobrali przegub od EJ XD. Niestety najwięcej sensu ma rozbiórka półosi i zabranie jego do hurtowni i dobranie po prostu po wymiarach. W gordonie nie mieli pojęcia od czego to jest i za nic by nie powiedzieli iż jest od hondy.

Wiem że na pewno lewa półoś jest inna w serii B, niż w D. Nie wiem jak prawa.

W tym temacie również był problem odnośnie przegubów B serii. I podano tam producenta który (chyba) wykonuje przeguby na zamówienie w przystępnej cenie które nie padają szybko.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?261154-przegub-wewn%EAtrzny-do-hondy-pomocy

hlasoon
14-09-16, 20:07
Kurde jakbym, miał garaż to pół biedy. Ale zostawić furę na parkingu bez półosi nie bardzo mi się widzi :D jeśli chodzi o drążki to wiem, że marka 555 jest spoko i na haparts nie ma problemu z dostępnością. Tak samo jak z UPG i uszczelniaczem od strony skrzyni.
Gorzej z poduszkami i przegubami.
A jeśli chodzi o przewody...idzie je samemu dorobić? (miedziana rurka+giętarka?) Bo aż nie mogę uwierzyć, że komplet kosztuje 4,7k zł

Marcin_G
15-09-16, 00:48
Co do przewodów, jak masz dostęp do kanału, giętarkę i maszynkę do zarabiania końcówek, to sam to ogarniesz. Druga opcja, wymontować przewody i znaleźć firmę która Ci przygotuje już zarobione przewody o odpowiedniej długości. No i trzecia, to znaleźć warsztat gdzie Ci to zrobią. Osobiście skorzystałem z opcji trzeciej. Paliwowe i hamulcowe kosztowały mnie z robotą 600 zł.

Salata
15-09-16, 02:45
Poduszki silnika sa a przynajmniej były na jdmshop.pl
Przeguby są dostępne w sklepach moto ale do MB6 i MC2 to droga sprawa 300zl szt

hlasoon
15-09-16, 08:16
Poduszki silnika sa a przynajmniej były na jdmshop.pl
Przeguby są dostępne w sklepach moto ale do MB6 i MC2 to droga sprawa 300zl szt

300zł za sztukę to jest mało. W ASO mi zaproponował 1000zł za szt.

autentyk
15-09-16, 10:18
Przeguby zewnętrzne pasują od preludy w ic maja firmy nkn
po ok 200 po rabacie ,, kupowałem do poprzedniej hondy. Nie pamietam numerów ale gdzieś w necie jest temat.

Spokoloko
15-09-16, 22:49
Już nie będę liczył ile razy było gdzie i jak kupić przeguby, ale zewnętrznych jest w cholerę zaczynając od 70zł a wewnętrzne też są dostępne po 160. Czasem warto poszukać.

Ralfi
17-09-16, 21:36
Sa dastepne metelli jak sie dobrze poszuka ale trzeba uwazac na podrobki ;)

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

hlasoon
17-09-16, 23:24
Dzięki wszystkim za pomoc. Od razu człowiekowi lżej jak widzi przykładowe ceny części zamiennych z jednym 0 mniej :o
Ja będę się teraz skupiać aby je wszystkie skompletować i doprowadzić auto do idealnego stanu :cool:
Temat do zamknięcia