PDA

Zobacz pełną wersję : Civic sedan 97 polift ===> Civic HB 97 przedlift

roobi321
13-09-16, 15:41
Siemanko! :)
Mam okazję wziąć od kumpla za flaszkę części z Hondy sedana 97 po lifcie. Zaliczył dzwona, jutro fura leci do kasacji.
Ja mam civica 97 hatchback-a 5D przed liftem.

Ktoś wie które części nadają się do przekładek? :)
Prosił bym o listę i jeszcze dziś zabrał bym się za rozbieranie wraka gdyż szkoda części :D

Z góry dzięki za odpowiedzi :))

rafik54321
13-09-16, 16:44
Wiem że na pewno inne jest:
- zawieszenie,
- układ napędowy,
- pompa hamulcowa wraz z serwem...

O takich rzeczach jak tłumiki, elementy blacharskie chyba nie muszę mówić.

Fajnie by było jakbyś podał kody silników z sedana i twojego liftbacka.

MM63
13-09-16, 17:45
Felgi.

HEG8
13-09-16, 20:57
Wiem że na pewno inne jest:

- układ napędowy,
- pompa hamulcowa wraz z serwem...

O takich rzeczach jak tłumiki, elementy blacharskie chyba nie muszę mówić.

Fajnie by było jakbyś podał kody silników z sedana i twojego liftbacka.

Układ napędowy nie pasuje? Skrzynia, sprzęgło, półosie? Są takie same.
Pompa z serwem? Wystarczy jeden przewód dogiąć odpowiednio i już wszystko pasuje.
Tłumik też spasuje, wystarczy środkowy skrócić/przedłużyć, gorzej z końcowym.

Hamulce przednie pasują, piasty tylne, silnik kompletny z osprzetem też przełożysz, felgi, pompa sprzęgła tak na szybko wypisując. Głównie mechaniczne rzeczy. Blacharka i wnętrze nie podejdzie.
Dużo rzeczy spasuje, po drobnych przeróbkach - jak zawsze i wszędzie w tych autach o różnych nadwoziach. Inaczej ludzie nie robili by swapów silnika, zawieszeń i hamulców... ;)

rafik54321
13-09-16, 21:40
Półoś pasuje, ale tylko jako komplet. Sama półoś jest węższa w EJ. Wiem, bo to akurat sprawdzałem.

Serwo jest inne, pompa też. Jak się chce wymieniać jedno z drugim to pasuje, ale osobno nie jest zamienne.

Co do skrzyni biegów nie wiem jak jest, więc nie mówię. Ze sprzęgłami też bywa różnie...

Jeśli chodzi o tłumiki, to spawając rury to się da niemal każdy tłumik wstawić.

Silnik z osprzętem, możliwe że wstawisz, ale niekompletny? Wątpię. Jeśli tu w angielce kolega ma np 1.8, a w sedanie stało 1.4 to raczej nawet skrzynia nie podejdzie :/ (chyba że chcesz psuć V-ti) .

roobi321
13-09-16, 22:32
Silnika ani sprzęgła na pewno zmieniaćnie będę, sprzęgło niedawno robiłem a silnik mam 1.4 90km a on 1.4 70km...wiec bez sensu :) zwłaszcza że mój jest w super kondycji :)
Wszystko co chciałem się dowiedzieć juz wiem :) dzięki wielkie chłopaki. Temat do zamknięcia :))