Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z sonda lambda?

bojanov
13-09-16, 11:51
Witam,

Mam nastepujace objawy w moim sedanie (ES5, d16w7)
- niskie obroty na biegu jałowym
- czasem potrafi zamulic dosłownie na moment (szczegolnie w zakresie do 3k obrotow) przy przyspieszaniu
- podwyzszone spalanie
- ostatnio kontrolowalem stan oleju i wydaje mi sie, ze olej na bagnecie delikatnie smierdzi paliwem

Co by wyeliminować troche pytań: nie znika plyn chlodniczy, nie ma masla pod korkiem oleju, nie ma problemow z temp., brak problem z odpalaniem, brak check engine

Przeczytałem wiele wątków na kilku forach i najczęściej wskazywana za winowajce jest sonda lambda

Czy ma ktoś instrukcje jak zrobić samodiagnostyke w 7gen? Kod błędu powinien się raczej pokazać jeśli to rzeczywiście sonda?
Co do niskich obrotów - postaram się przeczyścić silnik krokowy. ECU byl resetowany + procedura "uczenia sie" (choć nie wiem czy to potrzebne w 7gen)

genior
14-09-16, 09:31
świece też można sprawdzić, bo było już kilka przypadków takich dziwnych objawów przy przyspieszaniu właśnie przez nie

grzymu
14-09-16, 12:15
U mnie w hatchbacku sonda wywaliła mi check engine na desce i prócz wyższego spalania nie objawiała się kompletnie niczym... Jak się później okazało, zalepiła się spalinami. Obecnie mam nową z lexusa i śmiga bezproblemowo :P

bojanov
14-09-16, 16:47
Generalnie największy znak zapytania to zapach benzyny w oleju, choć sprawdzałem to w moim drugim Civic-u (EJ9) oraz kolegi Roverze (416) i tam też było czuć zapach benzyny...
Może jestem już przewrażliwiony ale jak to jest z tym zapachem?
Od pon do pt pokonuje mieszane (trasa/miasto) odcinki 25km (x2), gdzies czytalem, że na krótkich odcinkach może tak właśnie być ale 25km to raczej nie 2 czy 5km.