Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Short RAM vs CAI - odwieczny dylemat.

danifae94
12-09-16, 17:13
Cześć. Jestem tutaj nowy - jeśli napiszę coś źle zlinczujcie -trochę się naczytałem odnośnie CAI i Short RAM ale opinia nie jest jednoznaczna ( wiem wiem - nigdy nie będzie).
Chcę się dowiedzieć teraz ostatecznie - który dolot będzie lepszy dla mojej EP2 D16V. Chodzi o dźwięk , lepszy moment obrotowy choć pewnie minimalny. Która modyfikacja
wygra na tle całorocznej jazdy? I czy jest możliwość, że przy short RAM'ie mogę odczuć lekkie spadki mocy w upalne dni?
Zastanawiam się również czy dozbierać pieniędzy i kupić części od K&N czy SIMOTA będzie w porządku? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

maciex
12-09-16, 17:32
Short bez sensu tylko będzie łapać ciepło z silnika. Jak już CAI + owinąć czymś izolującym rurę. Na shorcie to wystarczy, że silnik będzie ciepły ;)
Najtaniej i najlepiej samemu złożyć ja tak zrobiłem wyszło mnie grosze tylko stożek kupić jakiś lepszy trochę.

mlawa85
12-09-16, 17:52
Nie baw sie w shorty. Silnik bedzie mulic latem, poza tym istnieje przy tym wieksze ryzyko ze szybciej szlak trafi uszczelke pod glowica.

Co do CAI'a to załoz hydroshielda, szczegolnie jsli chcesz go uzytkowac caly rok.

danifae94
12-09-16, 18:56
Różnica między CAI a Shortem w brzmieniu samochodu będzie jakaś ? Czy raczej będą brzmiały bardzo podobnie? I jeszcze jedno - a co jeśli zakupiłbym shorta i dodatkowo odgrodził go zespawaną blachą od reszty silnika aby uchronić przed gorącym powietrzem? Robił tak już jeden pan na tym albo konkurencyjnym forum...

maciex
13-09-16, 17:46
Różnicy nie będzie. Budowa EP jest taka, że gówno ci da ;). Najlepiej CAI albo taki pół-CAI jak ja mam.

Mierzej
14-09-16, 05:42
Na różnych forach piszą, ze w ep2 obie przeróbki Nie mają sensu. Jedynie lepszy filtr do seryjnej puchy coś tam może dać.

danifae94
14-09-16, 07:34
ale filtr nie da takiego fajnego głosu jak dolot, chyba, że się mylę?

Mierzej
14-09-16, 11:54
D16v1 nie ma takich fajnych osiągów aby mieć fajny głos, chyba, że się mylę? ;)
A tak serio to ja odniosłem się do osiągów a nie wrażeń akustycznych.

Zorh
14-09-16, 12:09
Wrzućcie fotki jak macie poskładane CAI, chcę u siebie zrobić i nie mam pomysłu

Starstruck
14-09-16, 12:51
Jeśli chodzi o chęć zwiększenia doznań akustycznych, to zamontować to co tańsze, bo osiągów na pewno nie polepszy w D16V1. A najlepiej to wywalić rezonatory, poprowadzić alururkę do puszki i wtedy będzie buczało.

maciex
14-09-16, 17:31
D16V1 ludzie dłubią da się kwestia czy się chce no i kasiorki.

alexVI
15-09-16, 22:12
Ja myślałem żeby wyrzucić rezonator i doprowadzić zamiast niego zimne powietrze, ale narazie mam problem bo u mnie nie ma gumy łączącej rezonator z puszką filtra. Występuje ona wogóle?