Zobacz pełną wersję : poszedł rozrząd w d15b2
Witam, koleżance najwyraźniej poszedł pasek rozrządu, wczoraj kupiła auto, silnik d15b2
miałem informację, że te silniki są bezkolizyjne to znaczy ze tłok nawet w najwyzszym polozeniu nie spotyka się z zaworem ,czy wystarczy więc wymienic rozrząd?
Dziwne bo ja właśnie nie słyszałem i nie wyczytałem nigdy, żeby jakieś silniki Hondy były bezkolizyjne. Zazwyczaj jest tak że albo się uda i będzie wszystko ok, albo nie :/
Istnieją silniki bezkolizyjne... np. Polonez ;p niestety nie wiem czy Honda takie miała... ale słyszałem ze komuś kiedyś sie udało ze zmienił tylko pasek, napinacz i śmigał dalej... niestety nie pamiętam jaki silnik :(
w sumie to koszt paska który w razie w... i tak trzeba kupić, można założyć wyjąć świece i popróbować kluczem obrocić jak sie nic nie zachaczy to powinło dać rade następnie bym spróbował rozrusznikiem bez świec i dopiero jak to bedzie ok to próbował odpalić...
ja mailem że przy 150km/h pasek mi strzelił dolanie ten sam silnik wystarczył tylko pasek nic złego się niestalo
Witam, koleżance najwyraźniej poszedł pasek rozrządu, wczoraj kupiła auto, silnik d15b2
miałem informację, że te silniki są bezkolizyjne to znaczy ze tłok nawet w najwyzszym polozeniu nie spotyka się z zaworem ,czy wystarczy więc wymienic rozrząd?
silnik ten jest kolizyjny wg mnie
ale są przypadki, że ma sie szczęśćie-user TomieK miał coś takowego (zerwany pasek) i nic sie nie stało....
Już gdzieś było na forum, że wszystkie 16V są kolizyjne.