Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mechanik złożył mi kolektor ssący na silikonie...

WojTEC
10-09-16, 00:10
Cześć, chciałbym prosić o opinie osób które stricte posiadają wiedzę czy założenie kolektora ssącego na silikonie zamiast uszczelki jest czymś co powinien zrobić mechanik przy zakładaniu kolektora ssącego.

Pomijając już początek tej historii opowiem jej koniec.. Oddałem mechanikowi swoje auto na wymianę króćca w kolektorze ssącym przez który płynie ciecz chłodząca silnik. Żeby to zrobić mechanik musiał zdjąć kolektor ssący, wymienić uszkodzony króciec i założyć nowy. Następnie założyć kolektor ssący i gotowe.
Oczywiście kupiłem mu ten króciec w ASO i zapytałem czy uszczelki pod kolektor ssący sobie sam ogarnie, czy mam kupić. Powiedział że nie ma problemu sam sobie kupi. Mówię no ok. Dzisiaj do mnie dzwoni że auto gotowe, powiedział cene 290zł. Mówię no dużo kasy ale tak sobie myślę że uszczelki kosztowały 150 zł z tego co patrzyłem no to niech będzie. Co się okazuje kupił on jakąś uszczelkę ale nie pasowała to złożył to na silikonie... No sory ale ja nie potrafię tego zrozumieć jak można było złożyć to na silikonie i jeszcze chcieć za to tyle kasy. Sory ale dla mnie to jest jakaś jedna wielka patologia :(

Dlatego proszę o info od osób, bo może to ja się nie znam i teraz składa się silniki na silikonie. Bo jak tak no to spoko, a jak nie to muszę wiedzieć jak mam z nim rozmawiać.

HEG8
10-09-16, 00:30
Praktycznie tam nie ma uszczelki jako takiej (tektury) tylko są uszczelniacze gumowe. Silikon to średni pomysł, ostatecznie lepszym rozwiązaniem byłoby szczeliwo (takie jak się stosuje do misek olejowych, które są fabrycznie montowane tylko na ten specyfik zamiast uszczelki). Wymieniałem ten króciec swojemu klientowi jakiś tydzień temu. Za holowanie go przez pół miasta + króciec + płyn chłodniczy + robocizna wziąłem 220PLN na gotowo płatne przy odbiorze auta... ;) Nowej uszczelki nie montowałem, stara była miękka, bez śladów zużycia czy odgniotu, nie stosowałem też żadnego dodatkowego uszczelnienia - ssaka odkręciłem, odsunąłem od głowicy bez rozpinania czegokolwiek dodatkowego, zmieniłem króciec i zamontowałem wszystko z powrotem. 3H pracy max... ;)

vtec[VIG]
11-09-16, 21:14
Jeżeli gumowe uszczelki były mocno odcisniete znaczy zgniecione to dopuszczalne jest użycie masy uszczelniające do misek potocznie można nazwać go silikonem. Poza tym trochę sobie policzyłem za samą robocizne + troszkę silikonu zdjęcie kolektora i założenie powinno oscylować w granicy 150 zł

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

bartek_levis
12-09-16, 12:30
ciekawe jak długo ten silikon wytrzyma do d14a7 i a8 to raczej słaby pomysł bo kolektory są z tworzywa a nie alu jak w innych silnikach
wg mnie problem polega na tym że te uszczelki są cienkie na powierzchni styku z głowicą a szerokie jeśli chodzi o ułożenie ich w kolektorze więc zastąpienie ich silikonem to słaby pomysł bo może Ci ten silikon zassać
w haparts masz kpl uszczelek za 130zł nie wiem jak z dostępnością http://haparts.pl/17105-06-p1j-e01-4.html

vtec[VIG]
19-09-16, 22:51
Sylikon można dać tylko z tymi uszczelkami posmarować na zewnątrz na powierzchnię styku z głowica. Tak czy siak i tak zawiewa delikatna rzeźbą :D

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka