PDA

Zobacz pełną wersję : gotujacy płyn po wymianie termostatu

KubsonNH
09-09-16, 18:03
ep2 2004r 1.6 benzyna z gazem. problem pojawil się w trasie kiedy podczas korku z powodu wypadku auto zagotowalo. dolny wąż zimny chłodnica również więc po powrocie wlalem płukanke do układu A następnie wymieniłem termostat na nowy wlewajac nowy płyn A całość odpowietrzajac. tydzień spokoju i problem powrócił znów chłodnica zimna A dolny waz zimny,więc dolalem płynu ktory wygotowal A następnie całość znów.odpowietrzylem i co... wszystko spoko ale dziś minely 2 tygodnie i powtorka problemu. wątpię że termostat zawiesza się raz na tydzień dwa A tak to działa prawidlowo. jakieś sugestie pomysły ? :)

pafels
09-09-16, 18:08
jakiej firmy termostat?

KubsonNH
09-09-16, 18:10
prawdę mówiąc nie pamietam :/ 35zl w dużej hurtowni zapłaciłem więc tyle mogę na jego temat powiedzieć :p

pafels
09-09-16, 18:14
zmien na oryginalny (nowy), sytuacja powinna wrócić wtedy do normy :)

Drabi
09-09-16, 18:17
Wzrasta Ci wskazówka temp. na tablicy? Płyn wypluwa zbiornikiem wyrównawczym?

KubsonNH
09-09-16, 19:06
Wzrasta Ci wskazówka temp. na tablicy? Płyn wypluwa zbiornikiem wyrównawczym?

tak dokładnie tak

michal1687
09-09-16, 19:37
a czy termostat został poprawnie zamontowany tzn cypkiem ku górze?

bunkerites
09-09-16, 20:53
Jak zagotowales silnik pare razy to możesz mieć już UPG do wymiany.Sprawdź czy nie bije ci spalin w układ chłodzenia

Drabi
11-09-16, 19:23
Po pierwsze dokładnie odpowietrz układ chłodzący i dolej płynu bezpośrednio do chłodnicy. Jeśli nadal będzie wypluwać płyn zbiornikiem wyrównawczym to sprawdź czy Ci nie dymi na niebiesko z rury wydechowej - wtedy być może UPG. Ja tak miałam, ale u mnie temperatura na wskazówce w ogóle nie skakała i była zawsze w normie.
Skakała jak układ był źle odpowietrzony i brakowało płynu chłodzącego (ale to już po zrobieniu UPG, na warsztacie źle odpowietrzyli i musieli poprawiać).