Zobacz pełną wersję : elektryczne szyby
Mam taki problem,ze przestala mi dzialac lewa szyba tzn nic nie reaguje. Najpierw przestala dzialac opcja auto opuszczania a pozniej calosc. Co moze byc przyczynom?
rozbierz centralke sterowania i wyczysc styki. Mi rowniez przestala dzialac bo bylo tyle syfu i kurzu ze nie bylo styku - sprawdz ja wyczyscilem i smiga jak nowe :] a co do opcji auto opuszczania to mi sie wylamal taki maly plastik ktory blokowal przycisk i autoopuszczania nie bylo super glue zalatwilo sprawe
ta centralka jest w przyciskach kierowcy tak? czy to jest osobny jakis modul?
moze ci podszedl jakis wlos z brody, albo pejsa ? trzeba wyczyscic
nie rozumiem o co chodzi:)
ta centralka jest w przyciskach kierowcy tak?
tak. wyjmij przyciski kierowcy rozkrec powyjmuj przyciski, tam beda takie blaszki, wyczysc je powinno smigac
Podepnę się. Panowie wie ktoś jak podłączyć się na próbę do silnika szyby, żeby go sprawdzić? VI gen HB szyba kierowcy, silniczek ma 4 przewody, 2 grubsze Żółty i Czerwony, 2 cieńsze Czarny i Niebieski. Grube domyślam się, że to zasilanie silniczka, a cieńsze to sterowanie prawo/lewo ale jak się do tego akumulatorem podłączyć, żeby czegoś nie popalić?
Podepnę się. Panowie wie ktoś jak podłączyć się na próbę do silnika szyby, żeby go sprawdzić? VI gen HB szyba kierowcy, silniczek ma 4 przewody, 2 grubsze Żółty i Czerwony, 2 cieńsze Czarny i Niebieski. Grube domyślam się, że to zasilanie silniczka, a cieńsze to sterowanie prawo/lewo ale jak się do tego akumulatorem podłączyć, żeby czegoś nie popalić?
Macie w tych 6genach automatyczne opuszczanie? Znaczy raz wciskasz i samo jedzie w dół?
Podejrzewam, że tak, bo sterowanie prawo lewo jest w przycisku zazwyczaj i wtedy z silnika wychodzą tylko dwa przewody.
Próbuj jakkolwiek, bez stresu, nic się nie stanie. Zacznij od tych grubych. Jeśli zadziała, to zamień plus z minusem i powinien zakręcić w drugą stronę.
Tak od kierowcy jest auto opuszczanie (nie działa :) chyba coś we włączniku).
Dzięki, pobawię się w takim razie B)
Edit: Sprawdziłem jak radziłeś, nic nie zadymiło i silniczek zagadał :). Dzięki.
Czy ktoś z powodzeniem zamontował w EJ/EK silnik mechanizmu szyby pochodzący z MA/MB?
Dobra odpowiadam, może ktoś kiedyś skorzysta.
- Do HB/Coupe RACZEJ nie pasują silniki z Sedana. Na podstawie zdjęć wygląda, że mają różne mocowania.
- Wiadomo, że HB i Coupe do słupka B to to samo, więc silniki są zamienne, ale tylko lewy z lewym i prawy z prawym bo prawy jest lustrzanym odbiciem lewego. Ewentualnie można kupić niepasujący silnik i przełożyć z niego samą plastikową zębatkę, która jest wewnątrz silnika.
-Teraz najlepsze. Silniki z tylnych drzwi 5d, a których jest najwięcej na allegro pasują idealnie do HB/Coupe ale są zamienne po przekątnej. Tzn. LewyTył z Prawym Przodem i Prawy Tył z Lewym Przodem. Dodatkowo jako tylne teoretycznie były najrzadziej używane, więc będą w świetnym stanie. Jeśli chcemy zachować autodomykanie to pozostaje rozcięcie silników i przełożenie zębatki z dawcy. Silniki daje się dość łatwo rozebrać odcinając pokrywę nożykiem (jest przyklejona) i podważając w miejscach, gdzie nożyk nie dojdzie. Ja dodatkowo zanurzyłem go częściowo na parę minut we wrzątku żeby uplastycznić tworzywo.