PDA

Zobacz pełną wersję : elektryczne szyby

patyk_lks
29-08-08, 00:01
Mam taki problem,ze przestala mi dzialac lewa szyba tzn nic nie reaguje. Najpierw przestala dzialac opcja auto opuszczania a pozniej calosc. Co moze byc przyczynom?

krugger
29-08-08, 00:18
rozbierz centralke sterowania i wyczysc styki. Mi rowniez przestala dzialac bo bylo tyle syfu i kurzu ze nie bylo styku - sprawdz ja wyczyscilem i smiga jak nowe :] a co do opcji auto opuszczania to mi sie wylamal taki maly plastik ktory blokowal przycisk i autoopuszczania nie bylo super glue zalatwilo sprawe

patyk_lks
29-08-08, 00:59
ta centralka jest w przyciskach kierowcy tak? czy to jest osobny jakis modul?

waw
29-08-08, 15:56
moze ci podszedl jakis wlos z brody, albo pejsa ? trzeba wyczyscic

patyk_lks
29-08-08, 19:31
nie rozumiem o co chodzi:)

krugger
30-08-08, 00:16
ta centralka jest w przyciskach kierowcy tak?

tak. wyjmij przyciski kierowcy rozkrec powyjmuj przyciski, tam beda takie blaszki, wyczysc je powinno smigac

delek
05-02-16, 21:21
Podepnę się. Panowie wie ktoś jak podłączyć się na próbę do silnika szyby, żeby go sprawdzić? VI gen HB szyba kierowcy, silniczek ma 4 przewody, 2 grubsze Żółty i Czerwony, 2 cieńsze Czarny i Niebieski. Grube domyślam się, że to zasilanie silniczka, a cieńsze to sterowanie prawo/lewo ale jak się do tego akumulatorem podłączyć, żeby czegoś nie popalić?

MM63
05-02-16, 21:33
Podepnę się. Panowie wie ktoś jak podłączyć się na próbę do silnika szyby, żeby go sprawdzić? VI gen HB szyba kierowcy, silniczek ma 4 przewody, 2 grubsze Żółty i Czerwony, 2 cieńsze Czarny i Niebieski. Grube domyślam się, że to zasilanie silniczka, a cieńsze to sterowanie prawo/lewo ale jak się do tego akumulatorem podłączyć, żeby czegoś nie popalić?

Macie w tych 6genach automatyczne opuszczanie? Znaczy raz wciskasz i samo jedzie w dół?
Podejrzewam, że tak, bo sterowanie prawo lewo jest w przycisku zazwyczaj i wtedy z silnika wychodzą tylko dwa przewody.

Próbuj jakkolwiek, bez stresu, nic się nie stanie. Zacznij od tych grubych. Jeśli zadziała, to zamień plus z minusem i powinien zakręcić w drugą stronę.

delek
05-02-16, 21:46
Tak od kierowcy jest auto opuszczanie (nie działa :) chyba coś we włączniku).
Dzięki, pobawię się w takim razie B)

Edit: Sprawdziłem jak radziłeś, nic nie zadymiło i silniczek zagadał :). Dzięki.

delek
06-02-16, 19:59
Czy ktoś z powodzeniem zamontował w EJ/EK silnik mechanizmu szyby pochodzący z MA/MB?

Dobra odpowiadam, może ktoś kiedyś skorzysta.
- Do HB/Coupe RACZEJ nie pasują silniki z Sedana. Na podstawie zdjęć wygląda, że mają różne mocowania.
- Wiadomo, że HB i Coupe do słupka B to to samo, więc silniki są zamienne, ale tylko lewy z lewym i prawy z prawym bo prawy jest lustrzanym odbiciem lewego. Ewentualnie można kupić niepasujący silnik i przełożyć z niego samą plastikową zębatkę, która jest wewnątrz silnika.
-Teraz najlepsze. Silniki z tylnych drzwi 5d, a których jest najwięcej na allegro pasują idealnie do HB/Coupe ale są zamienne po przekątnej. Tzn. LewyTył z Prawym Przodem i Prawy Tył z Lewym Przodem. Dodatkowo jako tylne teoretycznie były najrzadziej używane, więc będą w świetnym stanie. Jeśli chcemy zachować autodomykanie to pozostaje rozcięcie silników i przełożenie zębatki z dawcy. Silniki daje się dość łatwo rozebrać odcinając pokrywę nożykiem (jest przyklejona) i podważając w miejscach, gdzie nożyk nie dojdzie. Ja dodatkowo zanurzyłem go częściowo na parę minut we wrzątku żeby uplastycznić tworzywo.