Zobacz pełną wersję : srzypiący pedał
Cześć, poradźcie jak naprawić skrzypiący pedał sprzęgła, nakładka gumowa wydaje się w porządku, cos tam popsikałem WD ale gó.... to dało.
bunkerites
07-09-16, 08:47
WD nie smaruje
ma napisane "likwiduje piski" :) poza tym nic innego pod ręką o 6.30 rano nie miałem:) a żona wrzeszczała itd., a to może być wina kurzu gdzieś tam czy linka się wyciera?hmmm
bunkerites
07-09-16, 09:49
Jest to normalna sprawa w VII gen.Popsikasz chwila spokoju i znów to samo.Musisz popsikac rejon wysprzeglika i pod kierownica pedal sprzęgła gdzie wchodzi w sciane grodziową.Ale nie psikaj wd
dzięki za info. Smar miedziowy zakupię.
Tam podobno jakaś sprężynka trzeszczy i żeby to nie piszczała to trzeba wyjąć sprzęgło , przekichana sprawa, jedzie ,muzyczka gra, dupeczki wokoło i piszczy jak w jakimś bmw na 3 kołach .
Mnie też to wkurzalo do bialosci , popsikalem smarem w sprayu do łańcuchów rowerowych (bo taki akurat mialem) i mam spokoj juz ze 2miesiące, czasem coś pocichu jeszcze da się usłyszeć ale po tym jak było to już nawet nie zwracam uwagi. Dobrze jakaś folie podłożyć do tej roboty żeby dywanu nie zasyfic u mnie jeszcze jasna tapicerka, no i trochę gimnastyki bolesnej przy tym jest, starałem się żeby wszędzie w mechanizm dotarl smar. To nie tylko 7gen problem, w ufo miałem to samo i popsikanie pomogło na krótko, jeszcze gorszy był dostęp i może nie wszędzie dotarl smar
Mi piszczaŁ gaz... przypadkowo popsikalem silikonem do uszczelek za 4zł... rok spokój!
to trzeszczy w okolicy przegrody koło pedału, od pedała :) dostęp jest, z drugiej strony trza z kanału chyba bo nie ma dostępu z góry;/
Normalka w EP nie ma co sie przejmowac
marcin001984
08-09-16, 23:18
U mnie może nie tyle co piszczało, ale podczas wciskania sprzęgła było słychać jakby klikanie. Dźwięk ustał po tym jak oddałem auto do mechanika na wymianę łożysk w skrzyni. Może mechanik coś tam grzebał bo po odbiorze auta było już OK.
Taki skrzypiący pedal miałem tez w poprzedniej MB. Jeździłem tak baaaardzo długo i wszystko było ok.
Ale potrafi wkurzac to skrzypienie ☺
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
Nie wiem jak teraz, akurat w tym momencie, po prostu musiał bym poszukać i sprawdzić
jednak elementy sprzęgła gdzie było zalecone użycie jakiegoś produktu przez
serwis jednej z marek (też japończyk) zalecał użycie środka Molykote BR 2 Plus.
Właściwie w budowie pedału sprzęgła, czy mechanizmów w skrzyni w hondzie
niewiele się zmieniło i informacje serwisowe dla modeli np. civic od 92r
pokrywają się z tymi dla modeli 2001 w górę. Mam namyśli VII gen i elementy
wymagające by nanieść na nie dany środek. Różnica może być to jaki środek
zaleca np. Honda a inna marka.