Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bzyczenie w zakresie obrotów 4500 - 3500

owsiak22
06-09-16, 21:41
Witam wszystkich,

Proszę o poradę. W zakresie obrotów ~4500 - 3500 w kabinie po stronie kierowcy słyszane jest metaliczne bzyczenie.
Przypomina to bzyczenie jakiejś metalowej linki - ale to mogą być tylko moje złudzenia.
Dźwięk ten słyszany jest najlepiej przy hamowaniu silnikiem niezależnie na jakim biegu się to robi (najgłośniej na 3).
Przy wkręcaniu na obroty również go słychać ale jest nieznacznie zagłuszany przez "ryk" silnika.
Jestem wstanie wywołać to na postoju (najlepiej słychać z zamkniętymi drzwiami).
Wymieniłem obrotomierz na inny i dźwięk nie ustał.
Starałem się zerknąć na kable ale nic podejrzanego nie zauważyłem.
Byłem w ASO spojrzeli że mam instalacje LPG i odesłali do gazownika twierdząc, że to przez niego (że niby czegoś nie po dokręcał lub się coś poluzowało).
Tylko, że jak się podniesie maskę i głowę pod nią wsadzi to trudno przy gazowaniu usłyszeć ten dźwięk (słychać "ryk" silnika).

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Możecie coś podpowiedzieć?

mkube
14-09-16, 14:58
Kolego miałem ten sam problem z moim autem. Usterka została usunięta w ASO jeszcze na gwarancji. Szukali trzy dni, ale znaleźli:) Sprawa jest dosyć prosta. Brakowało jakieś śrubki w koszyczku, takiej obudowie jakiegoś modułu elektroniki. Problem w tym, że moduł znajduje się gdzieś głęboko pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy. Auto mam nowe, nikt w nim nie grzebał więc uznali to za niedoróbkę i błąd w fabryce przy montażu auta. Pozdrawiam.

owsiak22
15-09-16, 20:30
Czy musieli wyciągać deskę rozdzielczą? Czy to jest gdzieś w okolicy skrzynki z bezpiecznikami?

mkube
15-09-16, 21:44
Całą deskę chyba nie. Nie widziałem tego. Ale z pewnością ściągali zegary. Wiem bo znalazłem ryskę na szybie wyświetlacza po naprawie. Spróbuj dobrać się do tego od góry właśnie przez wymontowany licznik/wyświetlacz. Ewentualnie podjadę i zapytam w aso gdzie to jest zamontowane. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu. Teraz mam urlop:)