Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nietypowy problem z klimatyzacją w MB3

felini4
06-09-16, 14:25
Panowie mam taki o to problem, jakiś czas temu kupiłem Hankę 5d z silnikiem D15Z8 i jako że klima nie działała postanowiłem ją reanimować. Wymieniłem sam osuszacz, filtr kabinowy i pasek klinowy razem z napinaczem i pojechałem nabić. Po wizycie u fachowca sprężarka ruszyła i klima działa. Problem jest następujący, klima dziła ok na wolnych obrotach, słychać że sprzęgło co jakiś czas załącza i rozłącza i uruchamia się wiatrak na chłodnicy ale jak zaczynam wkręcać Hankę na wyższe obroty to za każdym razem spadają prawie do zera tak że auto prawie gaśnie i słychać za każdym razem cykające sprzęgiełko.

Dodam że idąc tropem niskich obrotów wymontowałem krokowca i go wyczyściłem ale z wyłączoną klimą z obrotami nic się nie działo więc żadnej zmiany nie zaobserwowałem.

Matt_Btw
06-09-16, 14:38
https://www.youtube.com/watch?v=H9muS64B-ik

Normalne zjawisko niestety w naszych małych silniczkach.

Bartko
07-09-16, 10:46
Mały moment obrotowy tych silników, niestety. To pięknie pokazuje, że konie mechaniczne to nie wszystko.
W D16B2 już takiego efektu nie ma.

jerdenk
07-09-16, 11:32
No moim zdaniem to raczej nie jest normalne, mam D14Z4 z klimą i nic takiego się nie dzieje.

Radzyn
07-09-16, 12:39
No moim zdaniem to raczej nie jest normalne, mam D14Z4 z klimą i nic takiego się nie dzieje.

x2
Normalne jest, że zamula i obciąża silnik, lub czasowo ją rozłącza gdy silnik "nie wyrabia", ale opisanych przygód nie stwierdziłem przez prawie 2 lata użytkowania.

felini4
07-09-16, 13:55
Dzieje się dokładnie to samo co na filmiku z załączonego linku. No nic, myślałem że to jakieś anormalne zjawisko, ale skoro taki urok tych silników to chyba nie zostaje mi nic innego jak pogodzić się z sytuacją:)

Dzięki za posty.

Marcin_G
07-09-16, 14:50
U mnie właśnie coś takiego zaczęło się dziać, wcześniej wszystko działało jak należy. Oczywiście czułem w aucie że klima się załącza lub wyłącza, ale takiej "trzęsawki" do tej pory nie było. Auto wylądowało u mechanika, zobaczymy jaka diagnoza.

lookaty
07-09-16, 21:05
Zacząłbym od wymiany osuszacza i serwisu klimatyzacji

bartek_levis
08-09-16, 12:32
a ja uważam że problem tkwi w kompresorze, mam podobną sytuację też d15z8 a ostatnio jechałem Aerodeckiem z d14z4 i tam klima chodzi bez zamulania owszem po wyłączeniu silnik jest żwawszy ale nie ma problemów z obrotami czy poszarpywaniem w aucie chłodno jak na kombi to byłem nawet zaskoczony i tu moja diagnoza się potwierdza: kombi którym, jechałem ma 340 kkm i w lipcu regenerowany był kompresor: łożyska uszczelki, elektorsprzęło no kpl, do tego pasek i łożysko napinacza wjechało nowe efekt mnie zaskoczył i już odkładam kasę na regeneracje swojego kompresora zimą...

Marcin_G
08-09-16, 16:15
Okazało się*że czeka mnie wymiana kompresora :( Te wszystkie stuki i poszarpywanie na wolnych obrotach, są konsekwencją braku oleju w sprężarce. Jest to o tyle dziwne że w czerwcu 2014 auto było oddane na serwis klimy i na wymianę osuszacza. Niestety nie byłem obecny w czasie tych prac przy aucie. Przez te dwa lata klimatyzacja działała bez zarzutu, do teraz. Nagle zaczęło coś terkotać po włączeniu, a po osiągnięciu przez auto wolnych obrotów zaczynało się poszarpywanie. I to do tego stopnia że obroty leciały prawie do zera.

bartek_levis
08-09-16, 22:35
nie ma za co, sam czekam na regenerację, mój jeszcze działa czekam na koniec sezonu i zdejmuję do naprawy.