PDA

Zobacz pełną wersję : Metaliczny wizg/terkot/odgłos - o co chodzi?

serwal4
28-08-08, 20:52
Temat wałkowany setki razy - wiem - piszę dla upewnienia, zanim zacznę 'szaleć' z dokręcaniem wszystkiego... ew sprawdzeniem.

auto:
Civic V gen coupe D15B7 bez gazu, bez modów, na liczniku 133k km (realne? wątpie... mimo oryginalne ks. serwisowej z wpisem z 2004r z przebiegiem ~89k km)

objawy:
w przedziale ~2800-3200 obrotów (obojętnie czy samochód stoi - a więc luz - czy samochód jedzie - a więc na biegu) w okolicach (patrząc na samochód od przodu) prawej części komory silnika/ew kabiny, od spodu zaczyna coś metalicznie terkotać/wizgać/trzeć o siebie...
Dzieje się to to tylko w okolicach tych obrotów, po paru min jazdy autem dźwięk ustaje...

Na co zwrócić uwagę? Tak jak pisano - osłona kata? wydech?, siakieś luźne śruby?

Ogólnie nie jest to (chyba) coś złego - aczkolwiek denerwuje.
Jakbym w okolicy był w stanie dorwać kanał to nie pisałbym tutaj - ale zanim zacznę ew. wydawać pieniądze to wolałbym jednak jakoś się ukieronkować.

Z góry dzięki za wszelkie teorie.

korniq
28-08-08, 22:09
a jestes na 100% pewien ze masz tego kata ? moze poprzedni wlasciciel sie pozbyl i stad ten odglos, wzsystkie Hanie z wywalonym katem tak maja, takze te z kolektorami 4-2-1

serwal4
28-08-08, 22:35
Gdyby tak się działo od momentu zakupu to bym na to zwrócił uwagę - a dzieję to od niedawna - więc kat jest zapewne (a, że dawno przepalony...).

Lcfr
28-08-08, 22:56
kanał
kumpel pod auto
i szukacie
najprościej i najszybciej

karpik85
28-08-08, 23:47
a jestes na 100% pewien ze masz tego kata ? moze poprzedni wlasciciel sie pozbyl i stad ten odglos, wzsystkie Hanie z wywalonym katem tak maja, takze te z kolektorami 4-2-1

a dlaczego niby wszystkie ? co ma wspólnego brak katalizatora z metalicznym stukaniem ? Ja katalizatora nie mam a jakoś nic mi sie nie tłucze.

Obejrzyj dokładnie metalową osłone katalizatora, najczęściej to właśnie ona wpada w rezonans i sie tak tłucze. A jak nie to to trzeba odpalić silnik i z kanału słuchać co terkocze.

serwal4
29-08-08, 09:37
Dzięki za odpowiedzi - napewno zerknę.

Teraz też dopiero skojarzyłem, że dzieje się tak od paru dni... a parę dni wstecz samochód 'przykleił się' do ziemi na zjeździe na działkę...

stashek
29-08-08, 10:01
Mi tak osłona katalizatora terkotała. Sprawdź ją, bo na 80% to jest ona

korniq
29-08-08, 11:19
a dlaczego niby wszystkie ? co ma wspólnego brak katalizatora z metalicznym stukaniem ? Ja katalizatora nie mam a jakoś nic mi sie nie tłucze.

tak po prostu jest :) tylko nie jest to stukanie a raczej brzeczenie przy 3tys obrotow, maja tak ci hondziarze, ktorzy maja rurke zamiast katalizatora albo kolektor 4-2-1 (ktory oczywiscie obecnosc katalizatora wyklucza).

Siwyyy86
30-08-08, 02:20
u mnie w hance przy 4 tys/min na jalpwym biegu brzeczy, tak samo jak przy (za)niskich obrotach, a to wszystko przez peknieta srube od oslony kata... sruby nie ma ale nakretka sie przypiekla do oslony :D, moze jutro cos z tym zrobie bo to troche denerwuje..

piroman
30-08-08, 13:47
maja tak ci hondziarze, ktorzy maja rurke zamiast katalizatora albo kolektor 4-2-1 (ktory oczywiscie obecnosc katalizatora wyklucza).

a dlaczego niby obecność kolektora 4-2-1 ma wykluczać obecność katalizatora??