Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stara Honda/mały przebieg/co sprawdzić

Jakub83
01-09-16, 09:00
Doświadczeni Hondziaże co sprawdzić w 6-7 letnim Jezz który ma mały przebieg rzędu 6 tys rocznie...????
Słyszałem, że nie jeżdżenie autem tez mu nie służy
Pozdrawiam

rat4
01-09-16, 21:09
Sprawdź historię serwisową ASO jeśli krajowy, ogólnie to pomiary kompresji mogą dać ci obraz tego w jakim stanie jest silnik.
Badanie wykonasz u każdego mechanika. Polecam też obadać lakier miernikiem lakieru aby dało ci to pogląd na przygody które auto mogło przejść.
To co jest na blacie nie koniecznie jest prawdą i o tym należy pamiętać. Sprowadzone auta gubią przebieg po przekroczeniu zachodniej granicy.
Zazwyczaj ubywa 100 może 200 tyś. Pamiętaj że za granicą robi się większe przebiegi bo i do tego warunki są,
Patrz na kierownicę (przetarcia) i lewarek zmiany biegów, patrz na przyciski szyb, otarcia, bądź dociekiwy.
Patrz na łączenia plastików, patrz na szczeliny maska błotniki, śruby czy są oryginalne i nietknięte poduszki czy nie były zdejmowane, patrz na śrubki.
Patrz pod klamki jak bardzo porysowane paznokciami, sprawdź luzy w zawieszeniu, kuknij na szyby czy oznaczenia się zgadzają czy nie były wymieniane.
Zerknij na pasy bezpieczeństwa czy nie ma czasem pękniętych plastików tam gdzie wychodzi pas.
Dużo by gadać. Najlepiej znajdź kogoś niezależnego kto sprawdzi kompleksowo samochód i powie ci czy warto wykładać kasę za Jazza.
Ja mam 6 letnie auto mam przebieg 262 tyś.km ale to poflotowe auto z rocznym 50 000 km. Dodam że auto krajowe z salonu.
Dla potwierdzenia żywotności silników hondy to jeździ jeden jazz który ma już 700 000 km nalatane i ma się dobrze. Co ty na to?

Jakub83
02-09-16, 13:21
Ten Jazz ma pochodzenie polskie salonowe, ale wypada być czujnym
Dzięki za poradę, dam znać jeśli kupię

Jakub83
04-09-16, 21:04
Jazz fajnie wyglada i jest zadbany, w podobnej cenie moge wziac Toyote Auris z 2011
Co Wy byscie wybrali???
Jak w Jazz ze skrzyniami bo w Toyotach slyszalem ze roznie

rat4
05-09-16, 18:33
Ja bym wybrał Jazz za to że silnik ma trochę więcej jadu.