PDA

Zobacz pełną wersję : Obudowy skrzyni biegow D-seria



Kazzimo
30-08-16, 11:20
Witam!
Jak to jest, ze podobno wszystkie skrzynie z d serii pasuja do siebie, tylko roznia sie rozmiarem lozyska (duze i male). To czemu sa inne mocowania?

http://i1067.photobucket.com/albums/u428/Kazzimo/20160830_103043%201_zpsqp36vnx1.jpg

http://i1067.photobucket.com/albums/u428/Kazzimo/20160830_102923_zps6dpiwwvk.jpg

HakerPL1
30-08-16, 16:57
no bo pasują :D
rozróżnia się skrzynie z 5 gen zazwyczaj s20 oraz z 6 gen, zazwyczaj s40, chociaż moja ma oznaczenie chyba 1m ;) 6 gen miał wybieraki stalowe. obie skrzynie dzielą się na takie z dużymi łożyskami i małymi ;)
przecież mocowanie jest to samo, jak byk widać ze szpilki poduszki są w tym samym miejscu. zakładaj poduchę i montuj

chińskie przysłowie mówi jasno: "nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma" ;)

sonkubu
30-08-16, 17:38
Dokladnie. Jedyna roznica duza jak napisal haker skrzynia s40 ma stalowe a s20 aluminiowe jak sie nie myle.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

kamilen
30-08-16, 20:16
Jeszcze są skrzynie z 6 gen. angielki czyli wspomniana 1M i 9A. Nie wiadomo czemu mają takie oznaczenia ale są takie same jak S40 i też pasują zamiennie.
Jeśli chodzi o obudowy to faktycznie są trochę inne, ale mocowania są dokładnie takie same. Może faktycznie inna generacja.

Kazzimo
30-08-16, 23:17
Ja chcialem tylko "przezbroic" moj srodek skrzyni w nowa obudowe i podobno sie nie da. Chodzi mi tylko o te "dupe" skrzyni(obudowe). Moj mechanik powiedzial, ze sie nie da bo sa rozne te obudowy.

Caly srodek mojej skrzyni zostaje razem z ta czescia obudowy, ktora jest blizej silnika, a zmieniam tylko ta dupe. Czy to jest mozliwe?

HakerPL1
31-08-16, 07:07
Ja w swojej 1m mam 1 i 2 bieg z s20 od d15b2 3 i 4 mam z crx'a a 5 chyba z tej właśnie 1m. Jeżdżę na niej rok o jak widać działa więc niech Ci nie pier... ze się nie da

wiesko1261
31-08-16, 17:00
Ja chcialem tylko "przezbroic" moj srodek skrzyni w nowa obudowe i podobno sie nie da. Chodzi mi tylko o te "dupe" skrzyni(obudowe). Moj mechanik powiedzial, ze sie nie da bo sa rozne te obudowy.

Caly srodek mojej skrzyni zostaje razem z ta czescia obudowy, ktora jest blizej silnika, a zmieniam tylko ta dupe. Czy to jest mozliwe?

bo się nie da :) zamienić obudów ( np; -przód s40 i tył s20) - chodzi o mieszanie dwóch różnych korpusów :)
z wybierakami aluminiowymi wodziki osadzone są na dwóch prowadnicach , a s40 9a 1m ze stalowymi na trzech :)
i różnią się na którymś biegu szerokością wodzika (podmiana przesuwki i wodzika )
ale da się bebechy z s20 upchnąć do obudowy s40 -i odwrotnie :)



Ja w swojej 1m mam 1 i 2 bieg z s20 od d15b2 3 i 4 mam z crx'a a 5 chyba z tej właśnie 1m. Jeżdżę na niej rok o jak widać działa więc niech Ci nie pier... ze się nie da

nie dotyczy kół zębatych i wałków , je można zamieniać ( w kompletach -bieg ) do woli

kamilen
31-08-16, 20:37
Moj mechanik powiedzial, ze sie nie da bo sa rozne te obudowy.
Zmień mechanika. D-seria jest jak klocki lego - wszystko do siebie pasuje :)
Może być różnica w tym że jedna skrzynia ma duże łożyska a druga małe, ale to też nie jest problem dla kogoś ogarniętego. Poza tym to tak jak Wiesiek pisze.