PDA

Zobacz pełną wersję : Fast Idle Valve

pirat
28-08-08, 12:50
Postanowilem w koncu tu sie spytac,
Mianowicie...
Wymienialem przpustnice, podczas tej czynnosci odkrecalem czesc ktora sie po angielsku zwie "fast idle valve" aby przelozyc do nowej przpustnicy. po tej czynnosci ten caly fast idle valve przepuszcza mi plyn chlodzacy ktoy jest zasysany przyez silnik efentem czego jest biala chmurka za samochodem oraz ubywanie plynu chlodzacego.
Wstepnie myslalem ze to sa oringi ale po ich wymianie i testach wyszlo iz "fast idle valve" przepuszcza plyn.
1. Czy mozna go jakos naprawic? zestawy naprawcze albo cos w tym stylu?

Wyczytalem na aukcji na allegro u czlowieka sprzedajacego przpustnice:
http://www.allegro.pl/item409385895_przepustnica_honda_crx_civic_prelude _65mm.html iz jego przpustnica "nie ma miejsca na zawor szybkiego rozruchu (fast idle valve)"
2. czy to sie tak profesjonalnie nazywa? "zawor szybkiego rozruchu"?

U niego na tej przpustnicy jest mozliwosc podlaczenia przewodow wodnych, jak mniemam pewnie tylko "ot tak" tylko zeby jakos polaczyc przewody, ale jak sie domyslam lekko to podgrzewa przepustnice i silniczek krokowy (EACV) "otrzymuje info" nagrzanym powietrzem i reguluje niskie obroty.

Planuje odlaczyc zupelenie u mnie FIV a przewody ktore przez niego przeochodzily podlacze bezposrednio jeden do drugiego, regulujac wolne obroty srubka w przpustnicy, odlaczae na czas regulacji EACV, a pozniej spowrotem podlacze (tak jak to manual mowi)
3. Czy jesli tak zrobie to jakas tragedia sie wydarzy przez to ze jest FIV odlaczony?

Swoja droga to ogladajac na jebaju pokazniejsze przpustnice do hondy zauwazylem ze wogole nie maja miejsca nawet na to zeby zlaczyc ze soba wezyki wodne...

troche sie naprodukowalem ale po wymianie przpustnicy ciagle mnie to meczy...

<edit>
zrobilem tak jak napisalem, silniczek krokowy ma zamkniety obieg wodny z pominieciem FIV,
efekt: falujace obroty od 1tys rpm do 2tys,
regulacja srubka z podlaczonym czy odlaczonym EACV nic nie wnosi, tzn brak reakcji ;)

siostro, morfina 300mg! ;-)

jak najbardziej aktualne pytania 1 i 2 :)