Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic Sedan VIII- dokladki, urząd celny

KrisHonda
26-08-16, 21:29
Hej
Mam nadzieję że dobry dział bo odnośnie tego auta, jeżeli nie to prosiłbym o przekierowanie go do odpowiedniego.

Mam taki problem..

Mam znajomego w Tajlandii, tam kupił mi dokładki i lotkę OEM do Civic VIII sedan 2006 - 2008. Towar jest używany i zniszczony. Kupował mi już różne rzeczy i paczki przechodziły bez problemu ( mniejsze i większe ). Towary kupował na takich forach jak u nas, więc z ręki do ręki kasa. Paczka z dokładkami została zatrzymana przez Urząd celny i dostałem wezwanie. Na liście kolega napisał for gift. I teraz moje pytanie co robić? Co mam napisać do nich? jak wygląda takie pismo? nie mam na to faktury ani aukcji z jakiej to było kupione bo tak jak pisze wszystko było robione z ręki do ręki. Dokładki są tylko i wyłącznie dla mnie, nie do żadnego handlu czy coś.

Proszę o pomoc i wyrozumiałość.

esbe
26-08-16, 23:28
Musisz udowodnic, ze to faktycznie szlo od Twojego kolegi. Czyli jesli jest Polakiem i ma polskie nazwisko bedzie duzo latwiej. Zadzwon do weru, ktory zatrzymal paczke i podaj nr ten co na tym wezwaniu jest (albo przez maila sprobuj to zalatwic) i powiedz jaka jest sytuacja. Nie pamietam jak to pismo wygladalo z weru, ale chyba mozna tam napisac, ze faktycznie byl to prezent. Mozesz tez spreparowac jakas fakture na jakies 30$ i wtedy puszcza dalej. Jesli nic nie udowodnisz, to paczke odesla do nadawcy.

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

KrisHonda
27-08-16, 09:06
Niestety nie jest Polakiem. Jest Tajem ale jest tez z takiego forum i wspólnie od jakiegoś czasu piszemy.

esbe
27-08-16, 14:45
no to sprawa sie troche komplikuje. Jak nie zadzwonisz do weru wawa to niczego sie wiecej (tutaj przynajmniej) chyba nie dowiesz. Pewnie maja jakis odpowiednik polskiego alegro, wiec niech Ci zrobi jakiegos screenshota z taka aukcje na kilka dolcow i duzo nie zaplacisz a problem bedzie z glowy. Nie wiem jak to wyglada gdybys wlasnie kombinowal, ze to prezent. Moze jakis skan dowodu od niego czy cos... nie wiem. Dopytaj u zrodla.