Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panel środkowy nie świeci się.

JaworJWR
25-08-16, 23:15
Witam serdecznie wszystkich "hondziarzy" ;) wiem że temat już był jednak nie znalazłem pasującego tam rozwiązania. Jestem młodym posiadaczem Hondy i jest to moje pierwsze auto więc wybaczcie mi ewentualne błędy i prosiłbym o "łopatologiczne" wytłumaczenie rozwiązania.
Przechodząc do sedna - cały panel środkowy oraz przycisk od awaryjnych i inne rzeczy nie świecą się. Generalnie nie podświetla się nic oprócz licznikow (które też są podswietlone tak słabo że praktycznie nic nie widać.) Jedynie zegarek działa bez zarzutów. Dodam że wszystko jest fabryczne, nic nie było grzebane. Zastanawiam się czy nie są to bezpieczniki.
Proszę o zrozumienie i rozwiązanie problemu bo jest to dość kłopotliwe przy jeździe w nocy :(

Moja Hania to 6 gen 97r. (Chyba po lifcie, nie wiem bo już sam zgłupiałem - mogę zamieścić zdjęcie) 1.5 vtec.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

braun
26-08-16, 00:38
Podstawowe pytanie: czy masz dimmer?

Radzyn
26-08-16, 00:40
Tak jak napisał poprzednik.
Jeśli nie masz dimmera - działa radio i zapalniczka? Jeżeli tak - masz poprzepalane żarówki, wymiana opisana dość dokładnie w kilku miejscach w tym dziale, np.:

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?9180-FOTOINSTRUKCJA-Wymiana-%BFar%F3wek-pod-pokr%EAt%B3ami-nawiewu&highlight=pod%B6wietlenie+przycisk%F3w
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?37213-%AFar%F3wki-opis-%BFar%F3wek-w-5D&highlight=pod%B6wietlenie+przycisk%F3w
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?15893-Pod%B6wietlenie-w-5D&highlight=pod%B6wietlenie+przycisk%F3w

JaworJWR
26-08-16, 01:02
Radio działa :) zapalniczka działała i nie wiem czy spaliłem rozgałęziacz czy przestała 😂

rafik54321
26-08-16, 09:36
poważnie - najpierw posprawdzaj żarówki. Względnie bezpieczniki pod kierownicą (ale wątpię aby one były winne). Tam nie ma jakiś "rozgałeziaczy" XD. Nie do oświetlenia :) . Jedynie może być przekaźnik natężenia oświetlenia (ale to opcja), oraz moduł czasowego oświetlenia. Osobiście nigdy się z tym nie spotkałem :) .

JaworJWR
26-08-16, 14:37
Rozgalezniacz pod gniazdo zapalniczki żeby można było kilka rzeczy podłączyć [emoji14] właśnie miałem nadzieję że bezpieczniki bo ciężko dobrać się do tych żarówek ;(

Szczur[R]
26-08-16, 15:01
ciężko dobrać się do tych żarówek ;(
i właśnie dlatego poprzedni właściciel ich nie wymienił :)

rafik54321
26-08-16, 15:08
Rozgalezniacz pod gniazdo zapalniczki żeby można było kilka rzeczy podłączyć [emoji14] właśnie miałem nadzieję że bezpieczniki bo ciężko dobrać się do tych żarówek ;(

Czy ciężko to bym nie powiedział. Rozbiórka jest prosta, tylko trzeba troszkę czasu na to :)

JaworJWR
26-08-16, 15:11
Czy ciężko to bym nie powiedział. Rozbiórka jest prosta, tylko trzeba troszkę czasu na to :)
Hym... no dobrze , spróbuję. Na razie to muszę wymienić żarówkę od kierunkowskazu prawego z przodu więc czeka mnie demontaż lampy 👌

rafik54321
26-08-16, 16:40
Hym... no dobrze , spróbuję. Na razie to muszę wymienić żarówkę od kierunkowskazu prawego z przodu więc czeka mnie demontaż lampy 👌

O nie, nie - tak się tam nie dostaniesz :/ . Lampa ci tak łatwo w przód nie wyjdzie. Łatwiej odkręcić osłonę nadkola i tam głęboko łapkę włożyć :D

Radzyn
26-08-16, 21:44
O nie, nie - tak się tam nie dostaniesz :/ . Lampa ci tak łatwo w przód nie wyjdzie. Łatwiej odkręcić osłonę nadkola i tam głęboko łapkę włożyć :D

x2!
A w ogóle - ściągnij sobie manual serwisowy (z ostatniej strony wątku na górze strony "Techniczne").
Wiele spraw możesz rozwiązać sam i szybciej to pójdzie, niż Ci ktoś ftenpięęęknypiontko-tko-tko-wy fieczór odpisze ;)

lookaty
27-08-16, 00:42
Nie trzeba odkręcać nadkola, łapka włazie przez odchylone nadkole.

Radzyn
27-08-16, 08:23
Nie trzeba odkręcać nadkola, łapka włazie przez odchylone nadkole.

Chyba Twoja! :p
No dobra, łatwiej mają ci, których dłonie nie wyglądają jak bochen chleba ;)
W moim wypadku trzeba było odpiąć dwie spinki i odkręcić jedną śrubę.
Mimo wszystko to i tak łatwiej i szybciej, niż wyjmować lampę.

JaworJWR
27-08-16, 12:08
Dzięki wielkie :) dałem radę - odkrecilem nadkole i włożyłem rękę