Zobacz pełną wersję : Zakupiona Honda, wyrzuca plyn z chodnicy
Domyślnie Zakupiona Honda, wyrzuca plyn z chodnicy
Dzisiaj zakupiłem mb3, jadę autostrada a tu nagle kreska od temp na gorze. Nie było w ogóle płynu w chłodnicy, za to w zbiorniku wyrownawczym ponad stan nawet. Zauważyłem także, że wentylator się nie zalcza.
Co 20-30 km ubywal prawie cały plyn.
Ja bym stawiał na upg, chyba można zrobić test na obecność spalin w płynie chodzącym, wtedy sprawa jasna.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Upg, czyli uszczelka czy co? Chłodnica ma pęknięcie a wentylator chodzi tylko na krótko.
Upg - uszczelka pod głowicą, jak jest przedmuch do kanału chłodzącego to wywala płyn przez zbiorniczek wyrównawczy.
tak szybko przez upg by plynu nie wywalilo, zmień termostat najlepiej nowy oruginalny hondy i zobacz jak sie bedzie miala sytuacja, oczywiście zalej plynem do pelna, jesli wywalilo na autostradzie to mogls byc wina chlodnicy, ale najpierw termostat :)
;2740561']Weź na drogę bańkę płynu na dolewkę, deskę pod fotel żebyś na drogę nie wypadł i ze dwa odświeżacze powietrza :)
Za kilka dni pojawia się pewnie tematy ze coś nie działa ;) nie żebym źle życzył ale mam alergie na auta z "niemiec"
A to proroki zuchwałe jedne! ;)
Co Ci chłopie napisać... Witaj w klubie!
;)
Teraz albo szykuj worek kasy i ją kochaj, albo sprzedaj na części lub w całości.
Objawy typowe dla uszczelki pod głowicą (części + robota +/- 1000 zł). Tu jednak powiem, że nie zawsze test na spaliny w układzie chłodzenia się sprawdza. Robiłem ostatnio w VII gen i nic nie wykazał. Układ przepłukany Liqui Moly, wymieniony termostat i korek, wentylatory działają, a z chłodnicy wypiernicza do wyrównawczego non stop, ciśnienie utrzymuje się nawet po nocnym postoju.
Ale sprawdź wszystkie możliwe źródła wycieku, zwłaszcza że pisałeś że chłodnica jest pęknięta. (używka 50-100 zł)
Jeśli nie włącza się wentylator, to być może padł czujnik temperatury (+/- 30 zł)
Warto przy okazji sprawdzić termostat (40-70 zł) i korek chłodnicy (15-30)
Trzymaj się!
PS. Jakieś zdjęcia byś wrzucił... :cool:
Wrzucę, założę temat i pewnie ja pokocham, 4 Honda juz, nim dalej tym mniej zachwycony byłem. Eg4 Ej6 accord 6 i obecnie ta. Planuje mimo to włożyć w nią kasę bo buda zdrowa itp.
A ten test to jaki? Ten ze zmianą koloru? Właśnie zamówiłem go.
Ja słyszałem tyko, że niektóre warsztaty dysponują jakimś testerem, może to to o czym piszesz, u siebie testu nie robiłem bo było czuć spaliny w zbiorniku wyrównaczym, także stwierdziłem, że to wystarczy na diagnozę.
Na autostradzie wentylator nie potrzebny :) uszczelka. Po taniosci głowica do planowania od 50 do 100 zl nowa uszczelka jakieś 70 robota 500 i jedziesz dalej + jeszcze te usterki jak wyciek i wentylator
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Sprawdź termostat we wrzątku, wymień nieszczelną chłodnicę, złóż, zalej płyn i odpowietrz. Co się dalej dzieje?
tak szybko przez upg by plynu nie wywalilo
To właśnie najbardziej typowy objaw
;2741445] Po taniosci głowica do planowania od 50 do 100 zl nowa uszczelka jakieś 70 robota 500 i jedziesz dalej + jeszcze te usterki jak wyciek i wentylator
i za chwilę drugie 500 za robotę, bo płaszczyzna bloku nie zmierzona, śruby głowicy stare
Nie ma konieczności wymiany śrub głowicy, a przymiar i szczelinomierz to nie technologia za milion dolarów :)
Wymieniłem chłodnice, przeczyściłem styki od wentylatora i ku mojemu zdziwieniu załącza się.
Jutro postaram się sprawdzić ten termostat, a na poączątku tygodnia testerem z allegro uszczelkę.
PS. Jakieś zdjęcia byś wrzucił... :cool:
Jakby co to wrzuciłem
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?260928-CIVIC-MB3-D15Z8-by-UFO&p=2741971#post2741971
Tester na uszczelkę nic nie wykazał. Może tylko chłodnica była uszkodzona, termostat się otwiera. Pojeźdze kilka dziesiat km kolo domu i zobaczę co będzie się działo. Jaki środek kupić do czyszczenia układu chłodzenia bo aktualnie jest woda
Liqui Moly, jest np. w Inter Cars