PDA

Zobacz pełną wersję : Dzwoni tlumik

meszek
28-08-08, 00:07
Witam! mam problem, od jakiegos czasu dzwoni mi srodkowy tlumik(pomiedzy katem a ostatnim wydechem). Zajechalem dzisiaj na kanal do pana specjalisty i gosciu stwierdzil ze trzeba bedzie wymienic ten tlumik. Popukalismy sobie troche w puszke i jakby tam byla garsc srub;] I mam pytanie do Was, czy da rady cos z tym zrobic, bo caly wydech jest z kwasowki i troche mi go jednak szkoda... dodam ze dzwoni w puszce w srodkowej rurce(silencer?). z gory dzieki

michalk
28-08-08, 23:01
Czyli dzwoni tłumik środkowy i trzeba wspawać nowy.

meszek
29-08-08, 00:01
w sumie juz zrobione, tyle ze zamiast tego srodkowego tlumika jest rurka wstawiona. troche za glosno jak dla mnie i jakos tak dziwniej chodzi, no ale moze to wy3mam. w kazdym razie chodzi o to ze to co latalo w srodku to byla taka blacha dziurkowana(chyba 3 warstwy), ktora sie rozwalila i latajac robila kupe halasu. mam w zwiazku z tym pytanie, czy to ze teraz jest tam rurka zamiast tego 'tlumika' moze wplynac jakos niekorzystnie na silniczek i jego osiagi?

Łukasz001
29-08-08, 09:48
Witam, nie wiem jak w Hondzie ale w Audi A4 wstawienie rurki zamiast tłumika skutkowało zmniejszeniem prędkości maksymalnej na 5 biegu do 150 kmh.... słaby ten patent z rurką, no i do tego było znacznie głośniej!

drex87
29-08-08, 10:10
Witam, nie wiem jak w Hondzie ale w Audi A4 wstawienie rurki zamiast tłumika skutkowało zmniejszeniem prędkości maksymalnej na 5 biegu do 150 kmh.... słaby ten patent z rurką, no i do tego było znacznie głośniej!

kolego ja ci rurka zamiast srodkowego tlumnika moe zmniejszyc osiagi przeciesz masz bardziel przelotowy wydech i to powinno w nie duzym stopniu ale zwiekszyc osiagi a nie zmniejszyc chyba ze masz mniejsza rurke od głownej i tworza ci sie jakies zawirowania ale jak jest taka sama rurka jak główna to nie powinno zmniejszyc osiagów

meszek
29-08-08, 10:31
nie no, rurka jest ta sama, ale rzeczywiscie jakos mi sie wydaje ze sie slabiej wkreca niz wczesniej :/ wiem ze to przelot itd, ale jakos mi to wszystko nie pasi. no i rzeczywiscie jest duzo glosniej :/ hej, Łukasz001, znasz Kube Piotrowskiego? on tez jest z szydlowca, tyle ze aktualnie w maidestone.

w sumie to se mozna darowac temat, bo tutaj troche dyskutowali http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=1225&highlight=brak+tlumika ale jakos tak czy siak wydaje mi sie slabszy. musze jechac zeby mnie cos tam dolozyli w srodek jednak.

Cairo
31-08-08, 15:38
Wydech złożony z rurki i tylko jednego tłumika może faktycznie osłabić samochód, ponieważ rozpręża silnik.

Stary tłumik mogłeś naprawić, ja miałem ten sam problem, koleś, który mi robił cały wydech, naprawił mi go na gwarancji, rozciął, włożył specjalną watę wygłuszającą i zaspawał spowrotem.

meszek
01-09-08, 11:12
wydech juz zrobiony, rurka byla 1 ze za glosna, a 2 ze dziwniej jakos jechal, tak jak cairo mowi. wiec kupilem puszke od czegos tam i mnie wspawali ;] a ten stary tlumik, to bylo bardziej jak komora niz tlumik, w srodku mialo chyba 3 warstwy blachy gesto dziurkowanej. no i sie ta blacha rozwalila niestety w jednym miejscu i halasowala przeokrutnie. teraz z tlumikiem jest juz lepiej. jest dosyc glosno, ale ciszej niz bylo.