PDA

Zobacz pełną wersję : Tylne zawieszenie - podniesienie/wzmocnienie

bednario
23-08-16, 12:35
Planuję zakup bagażnika/platformy na rowery i założenie haka w przyszłym roku, tylko mam obawy że mój civic już tego nie zniesie i tylne zawieszenie położy się na odbojach :D
Już dziś mam butlę LPG i zabieram ze sobą koło zapasowe. Przy dopakowaniu bagażu wakacyjnego robi się wyraźnie niżej .. a doszła by jeszcze platforma i rowery ...

Pytanie jest takie - czy są sposoby na wzmocnienie tylnego zawieszenia? Kiedyś słyszałem że w niektórych modelach powszechną praktyką było zakładanie sprężyn od modelu kombi do hatchbacka jeśli miało się zamiar wozić trochę więcej na tyle.
Czy do VIII gen podejdą sprężyny od IX gen kombi? Czy są one w ogóle "mocniejsze"?

Czy ktoś się może orientuje czy diesel nie miał mocniejszych sprężyn? Czy były różnice w VIII gen?

mitusm
23-08-16, 13:05
Ja po wsadzeniu sprężyn eibacha + lpg + audio włożyłem nad górne mocowanie sprężyny dokładkę z gumy ok 15mm grubości. Auto jak puste siedzi równo. Wiadomo że jak zapakujesz rowery + 2-3 osoby z tyłu to musi być niżej.
Można się bawić w gumy wkładane w sprężyny, ale to troche kaskaderka. Może po prostu wymiana sprężyn na nowe oryginalne poprawi sytację.

filipfm
23-08-16, 15:45
Diesel z tylu jest takim samym Civicem jak benzyna i sprezyny roznia sie tylko z przodu (cala roznica w masie sie tam koncentruje).
Co do sprezyn. Eibach jest duzo mniej podatny na siadanie przy komplecie niz seria. Ostatnio wracalem w 4 osoby i pelny bagaznik (w tym pare kartonow wina) i auto nie wygladalo jakby ciagnelo zderzakiem po asfalcie ;)

Civmann
23-08-16, 16:10
Gdyby istniała hybryda 5d to nie byłoby problemu, bo w sedanach podmiana zdaje egzamin.
W dawnych czasach mając Mondeo mk2 w kombi , które robiło za dostawczaka oddawałem fabryczne sprężyny na rozciągnięcie do kowala, zyskałem 3 cm ale w ufo takie rzeczy?

zyga502
23-08-16, 16:23
Gdyby istniała hybryda 5d to nie byłoby problemu, bo w sedanach podmiana zdaje egzamin.

napisz coś więcej

Civmann
23-08-16, 17:04
Zyga chłopaki z sąsiedniego forum przerabiali temat, poczytaj: http://www.civicforum.pl/showthread.php/42727-Podwyższenie-zawieszenia-sedan-VIIIgen

zyga502
23-08-16, 18:33
Zyga chłopaki z sąsiedniego forum przerabiali temat, poczytaj: http://www.civicforum.pl/showthread....-sedan-VIIIgen
dzięki za linka,w sumie niewiele nowych informacji,ale pójde tym tropem