PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 5d pilnie potrzebna pomoc w sprawie zakupu

ufo321
22-08-16, 23:51
Znalazłem civica w Niemczech, wpłaciłem juz zaliczkę i jutro mam po nią jechać lecz nie jestem przekonany co do zakupu.

Cena to 950e z dwoma kompletami alufelg z dość ładnymi oponami.

Auto z wierzchu wygląda bardzo dobrze, brak jakiejkolwiek rdzy, nie porysowana, nie obijana, podłoga zdrowa.

Mechanicznie do wymiany klocki i tarcze. Przejechałem się nią to wszystko ok, biegi płynnie, sprzęgło, silnik dob
dobrze chodzi. Nawet wsteczny nie zgrzyta co jeszcze w żadnej Hani mi się nie zdarzyło.

Wszystko działa, klima, szyby, lusterka itp.

Lecz nie pokoi mnie w środku, wnioskuję większy przebieg. Zaniedbana, brzydko pachnie, fotel się buja, kierownica z lewej strony wytarta jakby miała z 350tys, gdzie przed tym oglądałem kombi z 200tys przebiegu to jak nowa była. Podał sprzęgła także wytarty.

Książka serwisowa jest do 2010, miała wtedy 10500 aktualnie 218000. Jeden właściciel tylko ja miał.

Co sądzicie? Podaje link do aukcji.

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=230139225

MM63
23-08-16, 00:04
Akcesoryjna kiera chyba, skórkowa. Po tych 200k km nie będzie jak nowa.
Zobacz jak silnik chodzi, czy suchy, czy nie dymi. Wnętrze sobie odpicujesz jak reszta w porządku.

ufo321
23-08-16, 02:46
Po przygotowaniu mocniej na zimnym. ciut przydymila, ciężko mi powiedzieć na jaki kolor ale chyba był to taki jakby siwy, jasny czarny. Do tego trochę było czuć spalinami, czy kata ma to nie patrzyłem nawet

Silnik suchy bo myty.

Jeszcze zaniepokoilo mnie, że plyn w chłodnicy nie był do pełna. Handlarz mi powiedział, że to normalne bo jest obieg i się przelewa do wyrownawczego. Prawda to?

Gunik
23-08-16, 06:59
Jak masz na starcie takie wątpliwości to odpuść. Takie moje zdanie

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Zresztą cały ten złom z niemieć to się nadaje nie powiem gdzie.

rafik54321
23-08-16, 09:14
Silnik hondy zaczyna dymić dopiero jak jest ciepły. Chcesz to sprawdzić, to porządnie go rozgrzej i rura do odpału, przytrzymać dłuższą chwilę (min 10 sek na obrotach ok 6tys RPM) i będzie widać :). Czasem wlewają jakieś motodoktory, gęste oleje żeby spalanie oleju nie było widoczne, ale jak tak potraktujesz to te patenty nie mają opcji - padają :D. Jeśli nie ma wyciętego kata, to gazuj go dłużej :P . Miałeś kiedyś jakiegoś starego rometa, albo coś w ten deseń? Pamiętasz jaki był zapach spalin z tego? Jeśli poczujesz podobny od hondy to znaczy że silnik siada :) .

Stan kierownicy tez bym aż tak na poważnie nie brał. Ona dość szybko się wyciera. A w wymienionym kombi przez ciebie ktoś mógł mieć pokrowiec i tyle :) .

Jeśli silnik był myty to by mnie niepokoiło. Na prawdę sprawdź wycieki, bo wg mnie pewnie gdzieś coś się znajdzie. Najczęściej leci z misy olejowej i skrzyni biegów (z łącznika z drążkiem).

Płyn w chłodnicy powinien być do takiego malutkiego otworka. Jak masz korek w chłodnicy, to obok idzie wężyk do wyrównawczego zbiorniczka, w chłodnicy masz malutką dziurkę (+- o wielkości wkładu od długopisu), płyn powinien być do niej (ew 2-3mm poniżej).

Fotele są tanie, niektórzy za darmo je dają. Co do zapachu - zależy kto nim jeździł, może po prostu śmierdziel jakiś :D.

Szczur[R]
23-08-16, 09:29
Handlarz mi powiedział, że to normalne bo jest obieg i się przelewa do wyrownawczego
Niemiec płakał jak sprzedawał. Bierz Pan bo za godzinę z Kopenhagi dwóch amerykanów przylatuje oglądać.

ufo321
23-08-16, 19:21
W sumie to kupiłem ją, tylko jeszcze nie załatwiłem jeszcze blach. Jutro przyjadę nią ponad 150km wiec dam znać jak chodzi.

Szczur[R]
23-08-16, 19:41
W sumie to kupiłem ją, tylko jeszcze nie załatwiłem jeszcze blach. Jutro przyjadę nią ponad 150km wiec dam znać jak chodzi.
Weź na drogę bańkę płynu na dolewkę, deskę pod fotel żebyś na drogę nie wypadł i ze dwa odświeżacze powietrza :)

Gunik
23-08-16, 19:50
Za kilka dni pojawia się pewnie tematy ze coś nie działa ;) nie żebym źle życzył ale mam alergie na auta z "niemiec"