Zobacz pełną wersję : Problem z rozładowującym się akumulatorem
Witam serdecznie, sprawa dotyczy Civica VII 5D 1.4 90KM z 2004 roku. Problem pojawił się od momentu wizyty w ASO Hondy w Bielsku-Białej, gdzie udaliśmy się na wymianę poduszki powietrznej w ramach akcji serwisowej. Po paru godzinach od powrotu do domu samochód nie chciał odpalić, okazało się, że akumulator jest całkowicie rozładowany. Podładowanie prostownikiem tymczasowo rozwiązało problem, ale następnego dnia sytuacja się powtórzyła, udaliśmy się ponownie do ASO, gdzie mechanik stwierdził, że akumulator jest już stary i trzeba go wymienić. Niestety po zamontowaniu nowego akumulatora i wymianie przewodu masowego (który był już w kiepskim stanie) problem nadal występuje. Zauważyłem, że dzieje się to zwłaszcza wtedy gdy samochód jest mokry czy to od opadów deszczu czy też po myciu. Co ciekawe da się wtedy uruchomić pokrętłem dmuchawę nawet po wyjęciu kluczyków ze stacyjki, co generalnie nie powinno być możliwe. Oprócz tego czasem zacina się centralny zamek oraz bardzo szybko przepalają się żarówki świateł mijania (gdzieś co pół roku, dla porównania w swoim EK3 od 3 lat nie musiałem wymieniać ani jednej, ale może TTTM). Nie wiem czy to wina jakiegoś zwarcia w instalacji czy może przyczyna jest zupełnie inna. Generalnie do momentu wizyty w ASO samochód był praktycznie bezawaryjny, ale być może to po prostu zbieg okoliczności, dlatego nie chciałbym nikogo oczerniać. Z tego co mówił mechanik w ASO wynika, że akcja serwisowa polegała jedynie na wymianie modułu znajdującego się w kierownicy i nie ingerowali w nic pod maską. Ostatnio auto trafiło do elektromechanika, który podpiął Civica pod komputer, sprawdził cały samochód, ale nie znalazł żadnych nieprawidłowości. Czy ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc!
marcin001984
22-08-16, 21:27
Regulator napięcia? Alternator?
Regulator napięcia? Alternator?
Ładowanie jest prawidłowe.
I po wizycie w aso zaczął sie tez ten objaw ze możesz włączyć dmuchane bez kluczyka? Jeśli tak, to jest normalne że jest to jednak ich ingerencja i nie dał bym im spokoju bo popsuli auto. Zbiegiem okoliczności może być to ze z jakiegoś powodu rozladowuje się aku ale samo by się nie zrobiło tak, że możesz bez kluczyka wlaczyc dmuchawe, dlatego coś tam musieli grzebac
I po wizycie w aso zaczął sie tez ten objaw ze możesz włączyć dmuchawe bez kluczyka?
Pamiętam, że zdarzyło się tak wcześniej raz albo dwa razy, ale nigdy nie doprowadziło to do rozładowania akumulatora.
Wczoraj auto postało trochę na deszczu i dziś rano znów nie da się odpalić. Jestem przekonany, że to jakaś mała pierdółka powoduje problem. Tak na logikę wydawało mi się, że może mieć to związek ze stacyjką (skoro po wyjęciu kluczyków wciąż włączone było zasilanie dmuchawy), ale elektromechanik stwierdził, że jest w porządku.
Cos musi Ci rozładowywać akume, sprawdziłeś pobór prądu ?? pare min po wyciagnieciu kluczyka
W takim razie nie koniecznie aso popsuło:) gdzies elektronika zacieka pewnie, dobry elektryk i trzeba szukac
W takim razie nie koniecznie aso popsuło:) gdzies elektronika zacieka pewnie, dobry elektryk i trzeba szukac
Dlatego napisałem, że nie chciałbym nikogo bezpodstawnie oskarżać i może to być po prostu zbieg okoliczności. Tak czy owak zamówiłem w Haparts nową kostkę stacyjki, zobaczymy czy to pomoże.
Moim zdaniem powinno sie najpierw podpiac amperomierz szerogowo pod plus akumulatora i dopiero szukac odpinajac po kolei zlacza.
Szkoda kasy bo obecna stacyjke tez mozna latwo sprawdzic.
Wysłane z komórki
Kostka stacyjki wymieniona, póki co problem nie wystąpił, miejmy nadzieję, że to było to :)
Pora na mały update.
Po roku problem znów powrócił. Dziwnym trafem znów kilka dni po nabiciu klimatyzacji. Auto trafiło do elektromechanika, winnym okazał się przekaźnik klimatyzacji. Od momentu wymiany elementu wszystko wróciło do normy.
sprawdż przy zamkniętej klapie czy światło w bagażniku się nie pali kolega miał taką sytuację od ośrodka połóż siedzenia z tyłu